Çarşamba TSO Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavları Düzenleyecek

Çarşamba TSO Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavları Düzenleyecek
Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası ve MEYBEM A.Ş. arasında imzalanan protokol kapsamında, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışmak için, zorunlu hale getirilen, Mesleki Yeterlilik Belgesi için sınavlar açılacak

İnşaat sektöründe çalışan işçilere yönelik olarak 3 dalda Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınavlarının açılacağını ifade eden, Çarşamba TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet YILMAZ “ Söz konusu belge kapsamında, yılbaşından itibaren ceza dönemi başlamıştır. İş Müfettişlerince yapılan denetimlerde, belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 527-TL idari para cezası kesilmektedir. Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası olarak, TOBB iştiraki olan, MEYBEM A.Ş. ile yapmış olduğumuz protokol kapsamında, 2017 Ocak ayı içerisinde, inşaat sektörüne yönelik olarak, “Ahşap kalıp”, “Sıva” ve “Betonarme Demirciliği” meslek dallarında, sınavlar açılacaktır. Bu meslek dallarında hali hazırda, ustalık belgesi bulunmayan, tüm inşaat çalışanlarının açacak olduğumuz sınavlara katılarak belgelerini almalarını öneriyoruz. 2017 yılı içerisinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi, Hükümetimizin teşvik etmiş olduğu çalışmalar arasında olduğundan,  Sınava katılanların belge için ödemiş oldukları ücretler, kazanmaları halinde, iki ay içerisinde banka hesaplarına iade edilmektedir” dedi.

 

Ehliyetsiz Araba Kullanılamaz

 

Yeterlilik belgesini sürücü ehliyetine benzeten ÇTSO Başkanı Ahmet Yılmaz, “Birçok kişi nasıl ki çok iyi araç kullanmasına rağmen, sürücü belgesiz araç kullanamıyorsa, yeterlilik belgesi olmayan da çalıştırılmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yetkililerinin konuyla ilgili olarak “Belgesiz bir işçi inşaatlarda hayatını kaybettiyse, işverenlerimiz taksirle ölüme sebebiyet vermekten ceza alabilecektir ” uyarısını yaptıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, inşaat sektörü işverenlerinden bu konuda daha hassas olmalarını istedi.

17'Sİ İNŞAATTA

Düzenleme ile söz konusu sektörlerin yer aldığı 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belgesiz işçi çalıştırmak yasaklanırken, bu mesleklerden 17'si inşaat, 7'si otomotiv, 10'u metal, 10'u enerji ve 4'ü ise elektrik-elektronik sektörlerinde yer aldı.
 

İşveren için de teşvik var

Mesleki Yeterlilik Belgesi olan kişilerin istihdam edilmesi durumunda işverenlere SGK teşvikinin de olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “ Mevcut çalışanları belge alırsa, SSK işveren payını 12 ay boyunca, teşvik kapsamında üyemiz ödemeyecektir. Belgesi olan kişiyi üyelerimiz işe alırsa, yine teşvik kapsamında, üyemiz SSK işveren payını 54 ay ödemeyecektir.” dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir