Samsun’un İlkadım ilçesindeki tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, tavuk tüketiminde doğru bilinen yanlışlara dair önemli uyarılarda bulundu. Tavuk pişirilmeden önce yıkanması gerekip gerekmediği tartışmalarına değinen Kefeli, “Tavuk suya temas ettiğinde bakteri oluşumu hızlanmaktadır ve bu bakteriler zehirlenme vakalarına neden olabilmektedir” diyerek tartışmalara son noktayı koydu.
ISI FARKINA DİKKAT
Tavuğun yıkanmaması gerektiğini belirten Tavukçu esnafı Hayriye Kefeli, "Tavukçu olarak, tavuğun yıkanmamasını tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni, tavukların şoklanmadan önce belli bir süre dolaplarda %7 oranında muhafaza edilmesidir. Tavuk dolaptan çıkarıldığında, dış ortam ile dolap içi ısısı arasında fark oluşur. En tehlikelisi, suya temas ettiğinde ısı farkı oluştuğu için otomatik olarak bakteri oluşmaya başlar. Suyun ısısı ile dolaptan çıkan tavuğun ısısı arasındaki fark sonucu ısı değişikliğine bağlı olarak bakteri üretimine yol açar." İfadelerini kullanarak sözlerine devam etti.
“TAVUK SUYA TEMAS ETTİĞİNDE BAKTERİ OLUŞUR”
Çiğ tavuğun yıkanmasının gıda zehirlenmesine neden olabileceğine dikkat çeken Kefeli, "İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, tavuk suya temas ettiğinde bakteri oluşumu hızlanmaktadır ve bu bakteriler zehirlenme vakalarına neden olabilmektedir. Ayrıca tavuk şoklanmamalıdır. Bunun yanında, birkaç poşet içine birden tavuk konulduğunda, tavuğun ısısı yükselir ve vatandaş eve gittiğinde tavuğun bozulduğunu fark eder. Bu nedenle fazla poşetleme yapılması da doğru değildir. Bu konulara dikkat etmek önemlidir." dedi.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.