Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı Samsun şubesinin il temsilcileri, LÖSEV hakkında önemli bilgiler vererek lösemi hastalarının yaşadığı zorluklardan ve devletten hiçbir destek alamadıklarından bahsetti.
"Samsun'da 2 bin hastamız var"
Samsun'da 2 bin lösemi hastası bulunduğunu vurgulayan LÖSEV Samsun İl Temsilcisi Ferhan Taşkınsu, "Şu anda 3 birimimiz var. Sosyal hizmetlerimiz var ve bunların asıl amacı hastalara ulaşabilmektir. Bunun için düzenli olarak hastane ziyaretleri yapıyoruz ve aktif iletişim birimindeki arkadaşlarımız genellikle muhtar ziyaretleri gerçekleştiriyor. Yani genellikle sahadayız; herkese dokunup vakfımızı anlatıyoruz ve insanların çevresindeki hastaları bize yönlendirmelerini sağlıyoruz. Bize bağlı olan 5 il var: Samsun, Sinop, Giresun, Ordu ve Amasya. Bu illerde vakfımıza kayıtlı yaklaşık 4 bin hastamız bulunuyor. Bu hastalarımızdan 2 bini Samsun'da. Yani bu 4 ilin arasında en çok lösemi hastası Samsun'da yer alıyor. Bunun nedeni, tedavi için daha çok Samsun'u tercih etmeleridir çünkü Samsun, diğer illere göre daha iyi imkanlara sahip" dedi.
"Devlet desteği almıyoruz"
Hiçbir yerden destek almadıklarının altını çizen Ferhan Taşkınsu, "Biz devlet desteği asla almıyoruz, tamamen vatandaşların bağışları ile ayakta duran bir vakıfız. Şu anda pek çok ilacı devlet karşılamıyor, pahalı olduğu gerekçesiyle. Lösemi genellikle yoksul ailelerin başına gelen bir hastalık olduğu için maddi anlamda sıkıntı yaşanıyor. Ancak biz, LÖSEV olarak her zaman o ailelerin yanında olacağız. Kısacası, devlet desteği yok; tamamen halkın desteği ve yardımları ile yolumuza devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
"İyileşme başarı oranı yüzde 94"
Lösemi hastalığının nasıl oluştuğundan bahseden İl Temsilcisi Kübra Akın Kücükaras, "Lösemi, kan kanseri olarak kabul edilen ve kan içerisinde gelişen kötü hücrelerin aniden çoğalması ile meydana gelir. Bu, kanserin birçok türünden biridir, ancak tedavi edilebilen bir hastalıktır. İyileşme başarı oranı yüzde 94'tür. Genellikle çocuklar 2 ve 6 yaş arasındayken tedavi edildiklerinde iyileşme imkanı daha da artar. Bu nedenle, Lösemili çocuklar için başlatılmış bir süreç olmasına rağmen, şu anda yetişkin kanser hastalarının da ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışıyoruz" dedi.
Kaynak:İsmail Temiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.