"Mavi Yeleli Kurt'un Ardından: Metin Mete ile Çocuk Edebiyatının Kalbinden Bir Röportaj".

"Mavi Yeleli Kurt'un Ardından: Metin Mete ile Çocuk Edebiyatının Kalbinden Bir Röportaj".
'Mavi Yeleli Kurt' serisiyle tanınan Metin Mete Haber Expres TV'ye özel açıklamalarda bulundu

Bu hafta YOZGAT iline uzanıyoruz. Özellikle 'Mavi Yeleli Kurt' serisiyle tanınan Mete, çocuk kitaplarına olan tutkusunu ve yazma serüvenini bizimle paylaştı. Röportajımızda, Mete'nin çocuk kitapları yazmaya nasıl başladığını, çocuk edebiyatının önemi hakkındaki düşüncelerini öğrendik. Aynı zamanda, çocukların hayal dünyalarını beslemek için kitaplarında hangi temalara yer verdiğini ve gelecek projelerini de konuştuk. Mete'nin samimi ve içten söyleşisi, çocuk edebiyatına ilgi duyan herkes için ilham verici olacak.

Remzi ÖZKAN: Değerli hocam hoş geldiniz. Röportajımızın başlangıcında kısaca kendinizi tanıtmanızı rica ediyor ve hemen akabinde Çocuk kitapları yazmaya sizi ne teşvik etti? Bu alana yönelmenizin özel bir nedeni var mıydı, diye sormak istiyorum.

Metin METE: Hoş bulduk, çok teşekkür ediyorum. Ben, Metin Mete. Aslen Yozgatlıyım ama 10 yıldır Tokat/Niksar’da Türkçe öğretmenliği yapmaktayım.

Çocuklara kitap yazma konusunda arkadaşlarım beni teşvik etmeye çalışıyordu ancak beni bu alana yönlendiren kişi büyük oğlum Osman Kağan’dır. Okuma yazmayı öğrendiğinde benden bir çocuk kitabı yazmamı istedi. Daha önce sınavlara hazırlanan öğrencilere soru yazarlığı yapıyordum, benim bu yönümü değiştiren oğlum oldu. Birinci sınıftayken geldi ve “ Baba ben macerayı ve kurtları seviyorum. Kahramanı kurt olan bir hikâye yazabilir misin?” dedi. İşte o istekten sonra Mavi Yeleli Kurt’un Ardından hikâye serimiz başladı. Kahramanlarımdan biri de Osman Kağan’dı ve onunla Oğuz Kağan dönemi, Türklerin Ergenekon’dan çıkışı ve Malazgirt dönemine zevkli bir maceramız oldu.

Remzi ÖZKAN: Hikâyelerinizdeki karakterleri oluştururken nelerden ilham alırsınız? Günlük hayattan, mitolojiden veya tamamen kendi hayal gücünüzden mi beslenirsiniz?

Metin METE: Benim karakterlerim iki şekildedir. Biri günlük hayattan aldığım ve yakın çevremden oluşan karakterler, diğeri tarihten ve mitolojiden aldığım karakterlerdir. Oğullarım ve öğrencilerim benim hikâyelerimin başkarakterleridir.

Gerçeklerle, tarihle, hayal dünyasını harmanlayarak vermeye çalışıyorum.

“İyi Ki Doğdum Umudumuzun Hikâyesi” adlı kitabımda ise aktardığım yörenin insanıyla hayallerimi birleştirmeye çalıştım.

Remzi ÖZKAN: Bir çocuk kitabı yazarken en çok hangi aşamayı zor buluyorsunuz? Hikâye geliştirme, karakter tasarlamak mı, yoksa metni çocuklara uygun hale getirmek mi?

Metin METE: Benim için en zor kısım çocuklara uygun bir içerik ve dil kullanmaktır. Öğretmen bir yazar olarak eserlerimin her açıdan öğrenciye uygun olması için gayret ederim. Çünkü bir yazardan çok onların kendilerine örnek alabileceği bir öğretmenim.

Remzi ÖZKAN: Okurlarınızla hangi kanallarla etkileşim kuruyorsunuz? Kitaplarınız hakkındaki geri dönüşümleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Metin METE: Öğretmen bir yazar olmam ve daha önceki yıllarda soru yazarlığı yapmam daha çok öğretmen arkadaşlarla etkileşim kurmamı sağladı. Gerek soru bankalarındaki Türkçe sorularla gerekse onlar için yaptığımız alanımızla ilgili çalışmalarla Türkiye’nin hemen hemen her yerine ulaşmayı başardık. Sağ olsun öğretmen arkadaşlarımız bizleri öğrencileriyle buluşturuyorlar.

Kitaplarımıza geri dönüşler çok güzel. Kitaplarımızı öğrencilerimiz severek ve keyifle okuyor. Onların sayesinde yani onların oyuyla bir medya kuruluşunun düzenlediği bir etkinlikte geçen yıl büyük bir arayla 2024 Yılı En İyi Çıkış Yapan Hikâye Yazarı ödülü aldım.

Ayrıca bir arkadaşımız eserlerimizi yüksek lisans tezi olarak sundu ve kabul edildi. Mart ayında tamamlanarak eserlerimiz bilimsel çalışmalara da konu edilmiş olacak.

Remzi ÖZKAN: Çocuk edebiyatı yazmak için biraz çocuk olmak gerekli, çocuksu yönünüzü açığa çıkarmak zorundasınız diye düşünüyorum. Onların dünyasını anlamak için neler yapıyorsunuz?

Metin METE: Öğretmen bir yazar olmam bu konuda benim en büyük avantajım. Sürekli onların arasında olmak, onların dünyalarını keşfetmek, onların nelerden hoşlandığını veya hoşlanmadığını bilmek bana avantaj sağlıyor diye düşünüyorum.

Remzi ÖZKAN: Çocuk edebiyatının önemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Çocukların gelişiminde kitapların rolü nedir?

Metin METE: Ülkemizde çocuk edebiyatı konusunda boşlukların olduğunu düşünüyorum. Bu alanda daha fazla eserlere ve yazarlara ihtiyacımız var. İnsanların ruhsal ve bedensel olarak gelişmeye gösterdiği bu dönemde yerli ve milli eserlere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Kitaplar çocukların hem derslerinde hem yaşam mücadelesinde en büyük yardımcısı bence. Kitapla arkadaş olan bir çocuk hayattaki en büyük arkadaşa sahiptir.

Remzi ÖZKAN: Gelecek projelerinizden bahseder misiniz? Hangi yaş grubuna yönelik yeni kitaplar yazmayı düşünüyorsunuz?

Metin METE: Şu anki çalışmalarımın arasında da çocuk edebiyatı var ama ileride polisiye ve fantastik bir roman yazma düşüncem var.

Remzi ÖZKAN: Yazmaya ne zaman başladınız? İlk kitabınızı ne zaman yayımladınız?

Metin METE: Aslında yazmaya 7 veya 8 yıl önce soru yazarlığı ile başladım. Kullandığım tüm soruların metinlerini ben oluşturuyordum. Daha önce de bahsettiğim gibi oğlum benden hikâye kitabı yazmamı istedi ve bu istek üzerine 2021 yılında ilk hikâye kitabımı çıkardım. Bu alana katılalı çok olmamasına rağmen baskıda olan 5 kitap, baskıya hazır bir kitap ve yazma sürecinin sonuna yaklaştığım bir kitap çalışmam var.

Remzi ÖZKAN: Katıldığınız birçok etkinlik olduğunu görüyoruz. Maşallah yerinizde durmuyorsunuz. Bugüne dek ne tür etkinliklere katıldınız değerli hocam?

Metin METE: Öncelikle yaptığım işi, memleketimi, çalıştığım yeri ve temsil ettiğim eğitim camiasını, okurlarımı çok sevdiğim için bu etkinliklere katılmak bana gurur ve mutluluk veriyor. Onlar için orada olmak bana daha da çok enerji veriyor. Bazen bana senin hızına yetişemiyoruz deseler de inanın ben de yetişemiyorum kendime. Sanırım bu sevmekle alakalı bir şey.

Bugüne kadar birçok kitap fuarı gerek yüz yüze gerekse ZOOM üzerinden onlarca söyleşi programı ve etkinliğe katıldım. Memleketin neredeyse hemen hemen her yerine ulaştım diyebilirim.

Remzi ÖZKAN: Çocukların hayal dünyalarını beslemek için kitaplarınızda hangi temalara yer verirsiniz, diyor ve sorularımı sonlandırıyorum değerli hocam. Röportajımıza katıldığınız için çok teşekkür ediyor, çalışmalarınızın başarılı ve daim sonuçlara ulaşmasını temenni ediyorum.

Metin METE: Benim büyük hayalim ve yazma sebebim çocuklarımızın milli, manevi ve kültürel değerlere sahip bir şekilde yetişmesidir. Geleneklerden, göreneklerden ve milli şuurdan uzak bir nesil bağımsızlığını kaybetmiş bir toprak parçası olmasa da benim için bağımsızlığını kaybetmiş bir beyin parçasıdır. O yüzden tema seçimde her zaman yerli, milli ve tarihimiz konusuna odaklandım ve bu tarzda yazmaya devam edeceğim. Bu temalarla hayal dünyasını zenginleştiren geçenler bu vatanın en büyük koruyucusu olacaktır.

Bu güzel ve değerli röportajda bana da yer verdiğiniz çok teşekkür ediyorum. Buradan memleketin her yerindeki büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öpüyorum.

Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
RÖPORTAJ