İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü binası yanında düzenlenen törenle silaj streçleme makineleri Havza, Bafra ve Ladik ziraat odalarına teslim edildi.
Programda konuşan Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, uygulanan proje ve desteklerden ötürü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DOKAP yetkililerine teşekkür etti.
Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir de tarımsal gelişimin önemine değinerek, "Bu gün burada teslim edilen makineler ile bölge tarımı daha güçlü hale gelecek. Bitkisel ve hayvansal üretimin artmasına yönelik her türlü çalışmayı önemsiyor ve destekliyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ederim." dedi.
Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel ise teslim edilecek silaj paketleme makinelerinin hayırlı olmasını temenni ederek emeği geçenlere teşekkür etti.
DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir ise bitkisel üretimde çeşitliliğin ve verimliliğin artırılmasına yönelik destekler verdiklerini söyledi.Demir, 3 Ağustos tarihi itibarı ile DOKAP'ın görev süresinin 5 yıl daha uzatıldığına işaret ederek, "Bu süre içerisinde değerli kurumlarımız ve çiftçi örgütlerimiz ile birlikte üretimin artırılması ve çeşitlendirilmesi, kırsal gelir kaynaklarının güçlendirilmesi, katma değerli üretimin artırılması, ayrıca üreticilerimizin kırsaldan kente göçünün önüne geçmek için bitkisel, hayvancılık, sulama projelerine destek vermeye devam edeceğiz." dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam da ülkede devam eden orman yangınlarının biran evvel söndürülmesi temennisinde bulunarak, şunları kaydetti:
"Samsun genelinde 390 bin büyükbaş ve 260 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız var. Bunların toplam kaba yem ihtiyacına baktığımızda 1 milyon 250 bin ton kaba yeme ihtiyacımız var. Biz 160 bin dekar mera alanlarımız, 600 bin yem bitkisi ekilişlerimiz ile 500 bin ton üretimimiz ile kaba yem ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Hayvan beslemesinde yoğun olarak kullanılan mısır silajının yapımı ve sonrasında üreticilerimizin karşılaştıkları silajın çürümesi ve bozulması probleminin ortadan kaldırılması için Havza, Ladik ve Bafra ilçelerimiz ziraat odası başkanlıklarına DOKAP'ın yüzde 80 hibesi ile 3 adet kombine silaj streçleme makinesi alımı yapılarak, silajın çürümesi ve bozulmasının önüne geçilecektir. Bu sayede üretimi gerçekleştirilen mısır silajının yaklaşık yüzde 10'u bulan zayiatı engellenerek milli ekonomimize kazanç sağlanmış olacaktır."
İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM; “ 3 makine için 1 milyon 846 bin lira bütçe verildiğini belirterek, "Bunun yüzde 20’sini ziraat odalarımız, yüzde 80’inin ise DOKAP idaremiz karşılayacak. Sadece bu makineler ile ilgili değil DOKAP’tan en çok bölgede kaynak alan illerden bir tanesiyiz. Bu projedeki başarı DOKAP’ın bizlere bakış acısını da değiştirecektir. Ben odalarımıza bu konuda güveniyorum." dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar kombine silaj streçleme makinelerini incelediler.
Program sonrası DOKAP tarafından desteklenen ve 2 milyon liraya mal olacak Havza Canlı Hayvan Pazarı modernizasyon çalışmalarını Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir ile birlikte ziyaret eden DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Törene, ziraat odası başkanları ,çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri katıldı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.