Ekonomik bağımsızlık için tehlike!

Ekonomik bağımsızlık için tehlike!
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar,Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ)’ın Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu gibi stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, kurumun özelleştirilmesinin ve yabancılara satışının ulusal güvenliğimiz açısından büyük

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde TEİAŞ özelleştirmesine yönelik basın toplantı düzenledi. TEİAŞ özelleştirmesi konusunda hükümete uyarıda bulunan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “ Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)’ın özelleştirilmemelidir. Kamunun elinde kalmalı ve Kamu eliyle yönetilmelidir. Aksi halde, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı tehlikeye girecektir” dedi.

 

Bağımsızlığımızı tehlikeye sokabilecek bu yanlıştan, çok geç olmadan biran önce dönülmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, konuşmasını söyle sürdürdü:

 

“Özelleştirebilmek için Savunma Sanayimizin bel kemiği konumunda olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun Anonim Şirkete dönüştüren Hükümet, şimdi de yine alanında stratejik bir öneme sahip bulunan bir başka Kamu İktisadi Teşebbüsü Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ)’ı, özelleştirme kapsamına alınmıştır.

 

KAR EDEN KURULUŞLAR

 

Hükümetin bu tutumu tıpkı Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nda olduğu gibi kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştur.  Özelleştirme kapsamında, Hükümet hep kar eden kuruluşları satarak cezalandırmaya başlamıştır.

 

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 2019 yılında 2,1 milyar TL kâr elde etmiştir. Ayrıca Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sıralamasında 14,9 milyar TL’lik 2020 yılı cirosu ile 26. sırada yer almıştır.

 

2020 yılı bilançosuna göre, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ)’ın varlıklarının toplam değeri 27,9 milyar TL seviyesindedir. 12.8 milyar TL sermayeli TEİAŞ bünyesinde, 427 kişi memur statüsünde, 4 bin 487 kişi sözleşmeli statüde ve 3 bin 127 kişi daimi işçi statüsünde olmak üzere toplam 8 bin 39 personel görev yapmaktadır.

 

NEDENİ ANLAŞILAMADI

 

Yurtdışında çoğu ülkede kamuya bağlı olarak tekel statüsünde görev yapmaktadır.  Bu şirketin neden özelleştirilmek istendiği ne teknik, ne de ekonomik anlamda kamuoyunda bir türlü anlaşılamamıştır. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) kasasında yeterince parası olan ve alternatifi olmayan bir kurum niteliğindedir. Bu hizmeti Türkiye’de veren ikinci bir şirket yoktur.

 

Bu kurumun,kasasında bulunan parası ve mal varlığından başka özelleştirilmesini gerektirecek bir amaç olamaz. Bizler bunun kamu adına doğru olmadığını düşünüyoruz.

 

PİŞMANLIK DUYULACAK

 

Geçmişte yapılan özelleştirmeleredönüp bakıldığında, TEİAŞ özelleştirmesinin de yanlış olacağını ve ileride bundan pişmanlık duyulacağı açıktır.Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri yanlış olmuştur.Bakın bugün elektrik fiyatları kontrol edilemez hale gelmiştir.

 

ALIM GARANTİLERİ YÜKSEK

 

Üretim ve dağıtımdaki özelleştirmeler hep alım garantili ve döviz bazlı yapılmıştır. Nükleer enerjide alım garantisi 12.35 dolar sent olarak belirlenmiştir. Bu rakam, Türkiye için çok yüksek bir rakamdır.

 

Güneşte Enerjisinde bugün ihale şartnameleri 2.5 dolar sent civarındadır. Dövizle yapılıyor. Burada da alım garantisi verilmiştir.Bunların bir benzeri bugün, hep beraber önüne geçemezsek maalesef Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ)özelleştirmesinde yaşanacaktır.

 

ELEKTRİK ZAMMININ NEDENİ

 

Bakın daha yeni, elektrik fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapılmıştır. Bu zamların altında yatan en önemli nedenlerdenbirisi özelleştirme ve bunun sonuçları, diğeri de döviz kurunda yaşanan hareketliliktir.

 

Döviz bu kadar yükselmeseydi üretim tarafındaki zam bu kadar yüksek olmayacaktı.Dövizdeki en ufak hareketlilik elektrikteki zammı kaçınılmaz hale getirmektedir.

 

ÖZELLEŞTİRMELER YANLIŞ OLDU

 

Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri yanlış yapılmıştır.Üretim ve dağıtım özelleştirmeleri sırasında yatırım yapabilmesi için özel sektöre döviz bazlı bazı teşvikler vermiştir.

 

Bu teşvikler verildiği sırada 2 TL ve 3TL civarında olan 1 dolar, bugün 8.8 TL’ye yükselmiştir. Bu nedenle, hükümet verilen bu teşvikleri kontrol edilemez hale gelmiştir.

 

GARANTİ KAPSAMINDA

 

Bugün hazine garantili köprüler, otoyollar, hastaneler ve havalimanları neyse, elektrik konusunda benzer şekilde alım garantisi söz konusudur.  Buradaki tek fark geçmeyen araçların ve uçmayan yolcuların parası alınmıyor.

 

Ama buna karşılık, üretilen elektrikte dolar bazlı alım garantisi söz konusudur.  İletimde kamunun dışında bir yönetim karşısında Türkiye sık sık karanlıkta kalabilir ve karanlığa mahkûm edilebilir. Bu nedenle, kurumun özelleştirilmesinin özellikle de, yabancılara satılmasının büyük sakıncaları bulunmaktadır. “

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir