Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilikte yeni sistem kapıda mı?...

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilikte yeni sistem kapıda mı?...
Emeklilik sisteminin değişeceğini belirten AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde yeni bir sistem kuracaklarını açıkladı

Emeklilik sistemine göre erkek çalışanların en az 60 yaşını ve belirli prim gününü tamamlamış olmaları, kadınların ise en erken emeklilik yaşı 58 olarak belirlendi ancak emeklilik sistemi için değişiklik çanları çalıyor.

Yıllarca prim ödemesine rağmen emekliliğinde geçim sıkıntısı yaşayanlara çözüm bulamayan AKP, emeklilik sistemini değiştirmeye hazırlanıyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler Avrupa'da emeklilik yaşının 70'e kadar çıkabildiğini belirterek emeklilik yaşı yükseltilmesi sinyali de verdi.

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?

Emeklilik sistemi hakkında açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, "Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım." açıklamasında bulundu.

emekli1.jpg

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?

Emeklilik yaşı hakkında açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Avrupa'daki emeklilik sistemini örnek göstererek, emeklilik yaşının yükseltilebileceği sinyalini verdi.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in, emeklilik sisteminin güncellenmesi hakkında yaptığı açıklama şu şekilde;

-Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç tane başlık öne çıkıyor. Bir tanesi, ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş.

-Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40'lı, 45'li ve 50'lili yaşlarda bir emekliliğe rastlayamazsınız. Avrupa'da emeklilik yaşı 65'tir, 67'dir. Kimi ülkelerde de 70 yaşına kadar emeklilik yaş durumu vardır.

-Bu, sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemlidir. Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır.

-Ama şu an ülkemize baktığımızda halihazırda yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 civarında emekli olduğunu görüyoruz. Yani 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz.

-Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım.

-Vatandaşlarımızın da seçmiş oldukları tercih noktasında ona göre bir emekli maaşına kavuşması lazım.

'GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR'

Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın desteğiyle en düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

-Bu desteğin uygulanmadığı takdirde emekli maaşı daha düşük oranda olacaktır. Dolayısıyla bu durum düzeltilmeli, bu durum sürdürülebilir hale gelmeli; daha dengeli, daha adil bir hale gelmeli.

-İnşallah önümüzdeki dönemlerde evrensel, dünya ülkelerinde gelişmiş ülkelerin de uyguladığı bu sistem üzerinden benzer bir uygulamayı, çalışmayı bizim ülkemizde de hayata geçirmemiz gerekiyor.

-Şu anda bizim toplumun her kesimiyle yeni istişareler yapmamız lazım ve dünya örneklerini, gelişmiş ülke örneklerini ortaya koymamız lazım. Bu çerçeve içerisinde de bunu daha makul bir çerçevede ortaya koymamız lazım.

-Tabii bakanlığımızın bu konuda çalışmaları var ama henüz şu anda bir yasal düzenleme açısından elimizde böyle bir metin yok. Bunu ilerleyen zaman dönemi içerisinde daha geniş çerçevede çalışmak lazım.

ALMANYA'DA EMEKLİLİK YAŞI 66

Dünyanın birçok ülkesinde çalışanlar 60’lı yaşlarında emekli oluyor. Almanya ve İtalya’da kadın 66, erkek 67, Rusya’da ise kadınlar 60, erkekler 65 yaşında emekli oluyor. ABD ve Kanada’da çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediliyor. Japonya’da yaş sınırı 65 ama isteyen 70’e kadar çalışabiliyor. Çin’de emeklilik yaşı 60 ancak kadınlar 55’de emeklilik hakkını elde ediyor.

Kaynak:SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi