Emniyetten ‘Elektrikli Bisiklet’ Açıklaması

Emniyetten ‘Elektrikli Bisiklet’ Açıklaması
Samsun Emniyet Müdürlüğü, elektrikli bisiklet konusuyla ilgili açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. maddesi ile yapılan değişiklikle;

‘Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli yanma gücü 0,25 KW'ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.

Motorlu bisiklet (Moped): (Değişik: 12 Temmuz 2013-6495/13 md.) Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz’ şeklinde tanımlanmıştır. Bu bağlamda, azami sürekli gücü 0,25 KW'ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızın en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevirmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler tescile tabi olmayıp herhangi bir sınıf sürücü belgesi gerektirmeden kullanılabilmektedir. Ancak, azami gücü 0,25 KW ve üzerinde olan elektrikli bisikletler tescile tabi olup, sürücülerinin (A) sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir” denildi.

Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi:

“Yapılan trafik denetimlerinde; 0,25 KW ve üzerindeki elektrikli bisikletlerin tescilsiz olanlarına Karayolları Trafik Kanunu'nun 25. maddesi gereğince ‘172 TL ceza tutanağı düzenlenerek ve tescili yapılıncaya kadar trafikten men edilmesi, yine bu araçları A sınıfı sürücü belgesi olmadan kullananlara Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. maddesi gereğince 1.462 TL, aynı zamanda bisiklet sahibine de aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenmesi’ gerekmektedir. Bisiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kask kullanmaması halinde aynı kanunun 78/1b maddesinden 80 TL, diğer trafik kurallarına uymadığının tespiti halinde ise kanunun 66. maddesinden 172 TL cezai işlem uygulanmaktadır. Yaz mevsimiyle birlikte elektrikli bisikletlerin karayolu trafiğine çıkarılarak, trafik kazalarına sebebiyet verdikleri gerek vatandaşlarımızın müracaatlarından gerekse denetim ekiplerinin tespitlerinden anlaşılması üzerine, ilimiz merkezinde elektrikli bisikletleri kiraya verdiği tespit edilen işyeri sahiplerine yukarıda sözü edilen konular hakkında gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra uygulanmaya başlanmıştır.”

“Basında yer alan Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin 2013/16532 sayılı kararına göre, ‘elektrikli bisikletlerin tescile tabi olmadığı ve ehliyet de gerektirmediği’ iddiası hakkında yapılan incelemede; İçişleri Bakanlığı’nın 15 Nisan 2011 tarih ve 81836 sayılı talimatı ile elektrikli bisikletlerin Tip Onay Yönetmeliği’nde düzenlendiği ve 0,25 KW ve üzerindeki elektrikli bisikletlerin ‘motorlu bisiklet’ olarak değerlendirilmesi gerektiği, tescile tabi olduğu ve A sınıfı ehliyet ile kullanılması gerektiği bildirilmiştir” hatırlatılması yapılan açıklama şöyle tamamlandı: “Bu talimat gereğince; Aydın ili Nazilli ilçesinde cezai işlem uygulandığı, cezanın kanun yararına bozma istemiyle Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ne götürüldüğü, Yargıtay 7. Dairesi’nin 2013/16532 sayılı kararı ile ‘… motorlu bisiklet kavramının idarenin düzenleyici işlemi olan yönetmelikle genişletilemeyeceği…’ gerekçesiyle 19 Temmuz 2011 tarihli idari yaptırım kararının iptal edildiği anlaşılmıştır. Karayolları Trafik Kanunu’nun 12 Temmuz 2013 tarih ve 6495 sayılı Kanun’un 13. maddesi ile yapılan değişiklikle bisiklet ve motorlu bisiklet tanımlarında değişiklik yapılmış, elektrikli bisikletler ilgili tanımlara eklenmiştir. 12 Temmuz 2013 tarihinden itibaren, tanım kanunla yapılarak, idari düzenleme ile tanım genişletme konusu ortadan kalkmış ve mevzuat Yargıtay kararına uygun hale getirilmiştir. Ayrıca, azami sürekli anma gücü 0,25 KW'ın üzerinde olan elektrikli bisikletlerin kanuna bağlı yönetmeliğin 31'inci maddesine göre; sahiplik belgesi, uygunluk belgesi, ÖTV ödeme belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin ibrazı halinde tescil işlemi yapılmaktadır. Şu ana kadar 35 adet elektrikli bisiklete tescilsiz olduğundan işlem yapılmış, 8 adet elektrikli bisikletin Müdürlüğümüzce tescil işlemi yapılarak belge ve plakaları verilmiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir