Geleneksel Türk-İslam Sanatları Anadolu’ya açılıyor

Geleneksel Türk-İslam Sanatları Anadolu’ya açılıyor
Geleneksel Türk-İslam Sanatları Anadolu’ya açılıyor

Geleneksel Türk-İslam Sanatları'nın tanınmış isimleri Samsun'da yeni sanatçılar yetiştiriyor.
Hüsn-i Hat, Tezhip, Ebru, Kaligrafi gibi Geleneksel Türk-İslam Sanatları'nın önde gelen sanatkarları Samsun Neva Kültür ve Sanat Derneği'nde açılan kurslarda yeni sanatçılar yetiştiriyor. Hattat Seyit Ahmet Bursalı, ebru sanatçısı Fatih Yeşil, müzehhip Mesut Dikel, kaligraf Bünyamin Kınacı gibi sanatçılar belirli günlerde İstanbul'dan Samsun'a gelerek sanatın inceliklerini anlatıyor. Geleneksel Türk-İslam sanatlarına meraklı olan ve kendini geliştirmek isteyen kurs öğrenciler alanında uzman sanatkarlardan eğitim alma fırsatı yakalıyor. Geleneksel Türk-İslam Sanatları merkezinin İstanbul’da olduğunu dile getiren öğrenciler, Samsun’da böyle bir fırsat buldukları için mutlu olduklarını belirttiler. Geleneksel Türk-İslam Sanatları'nın gelişmesine ve bu alanda yeni sanatçıların yetişmesine katkı sunan usta sanatkarlar ise, Geleneksel Türk-İslam Sanatları'na olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi. Anadolu'da, Geleneksel Türk-İslam Sanatları'nın öğretilmesi noktasında öğretici sıkıntısının olduğunu belirten ustalar, Geleneksel Türk-İslam Sanatları'nın ehil kişiler tarafından öğretilmesi gerektiğini söylediler.

"İnsanların İstanbul'a ulaşması zor oluyor"
Son 10 yıldır Anadolu'da Geleneksel Türk-İslam Sanatları'na ilginin arttığını söyleyen hattat Seyit Ahmet Bursalı, "Bu sanatlara bilhassa Anadolu’dan büyük ilgi var. Fakat bu sanatların merkezi İstanbul olduğu için insanların ulaşması zor oluyor. Bizde İstanbul’dan buralara gelerek sanatsever arkadaşlara yardımda bulunmaya çalışıyoruz. İnşallah bu ilgi böyle devam eder. Bu işi öğretecek yetişmiş hoca sıkıntısı olduğundan tam manasıyla öğretilemiyor. Fakat buradaki arkadaşlarımız bu sanatın daha doğru öğretilmesi için ehliyetli insanlara ulaşarak bir kapı açıyorlar. Bu da bizi memnun ediyor" dedi.

"Anadolu'da eğitim yetersiz düzeyde"
Türkiye’de son yıllarda Türk-İslam Sanatları'na artan ilgiyle kalitenin doğru orantıda artmadığını belirten ebru sanatçısı Fatih Yeşil, "Özellikle Anadolu’da bu işin eğitimini veren belediyeler, halk eğitim merkezleri veya diğer kuruluşların yaptığı faaliyetler her ne kadar saygıyla karşılansa da kalite açısından iyi bir seviyede olduklarını göremiyoruz. Bu işi öğretecek yeterli sayıda çok ciddi hocaların da olmadığını biliyoruz. Bu hocaların seçimini yapan insanların da çok fazla kriter koymadıklarını, sanatlarının ne kadar iyi olduklarını araştırmadıklarını görüyoruz. Özellikle Anadolu’da yapılan eğitimler benim gördüğüm kadarıyla İstanbul’a kıyaslandığında yetersiz olduğunu görünüyor. Biz de Samsun’da elimizden geldiğince bu işin Anadolu’da da, İstanbul seviyesinde yapılmasına gayret gösteriyorum" diye konuştu.

Karadeniz'in tek icazet veren merkezi
Geleneksel Türk-İslam Sanatları’nı öğretme doğru bir şekilde öğretme açısından bir eksiklik gördüklerini söyleyen Samsun Neva Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hatice’tül Kübra Ersoy, "Bizde bu eksikliği gidermeye çalıştık. Bu yüzden İstanbul’daki hocalarımızdan rica ettik. Kendileri de yeni sanatçıların yetişmesi adına bizi kırmadılar. Hocalarımız ara belirli zamanlarda Samsun’a gelerek eğitim veriyorlar. Karadeniz’de tek icazetli eğitim veren kurum burası. Hüsn-i hat, tezhip, ebru, kaligrafi ve ney gibi kurslarımız var. Amacımız bu sanatları doğru öğretilmesine katkıda bulunarak bu sanatları yaşatmak" şeklinde konuştu.2-002.jpg20161002aw862612_03.jpg20161002aw862612_07.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir