Genç Üniversite Mezunları İşsiz

Genç Üniversite Mezunları İşsiz
Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de 24 yaş ve altı üniversite mezunu gençlerin yüzde 30’u işsiz olduğu belirlendi

Kriz sonrası Avrupa ülkelerinin bazılarında “rekor” seviyeye ulaşan genç işsizliği, Türkiye’de de (18-24 yaş) yüzde 30 oranında. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Işıl Kurnaz’ın yaptığı çalışMAYA göre Türkiye’de, üniversite mezunu gençlerin iş bulma oranı diğer ülkelere oranla daha zor. Üniversite mezunlarının büyük kısmının niteliklerinin altında işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

 

Çalışmada, genel olarak gelişmiş ülkelere paralel olarak, Türkiye’de de iyi eğitimin tamamıyla iyi bir iş bulmaya yetmediği vurgulandı. Nisan 2014 itibariyle üniversite mezunları arasındaki genel işsizlik oranının yüzde 8,7 olduğu, genç üniversite mezunlarına bakıldığında ise bu oranın yüzde 30’la yükseldiği belirtildi. Türkiye’de sahip olduğu niteliklerin altında işlerde çalışan kişilerin oranının da yüzde 40 ile OECD içinde üçüncü sırada bulunduğu kaydedildi.

 

Çalışmasında, iş piyasası ve üniversite yapılanmasında gençlerin seçim yapmakta sınırlı kaldığını vurgulayan Kurnaz, sayısal olarak yüksek öğretime katılma artsa da genç işsizliğindeki yükseklik ile eğİTİM alanlarına uygun iş bulamamadan kaynaklı başka işlerde çalışmanın da yaygın bir sorun olarak göze çarptığını belirtti.

Öte yandan, OECD, küresel krizden en fazla etkilenen işgücü grubunun, gerek işlerini kaybetme, gerekse yeni iş bulamama nedeniyle gençler olduğu tespitinin ardından, 2013’te bir aksiyon planı önermişti. Bu kapsamda gençlerin iş bulmasına yönelik kısa vadeli mücadele stratejisi geliştirme, istihdamda talebi artırmaya yönelik kısa vadeli mücadele, gençleri istihdam edenlere mali destek verilmesi öneriler arasında yer almıştı. Bunlara ek olarak, düşük vasıfl ı gençlerin istihdamı için işyerlerinin desteklenmesi, çıraklık ve staj programlarının geliştirilmesi, gençlere yönelik iletişim kampanyaları oluşturulması, eğitim sisteminin iş piyasası odaklı güçlendirilmesi tavsiye edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel