Hayvan Mezarlığı” ile halk sağlığı korunmaya çalışılıyor

Hayvan Mezarlığı” ile halk sağlığı korunmaya çalışılıyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından evcil hayvanlar için Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezinde telef olan hayvanların zoonoz hastalık bulaştırmaması ve halk sağlığını tehdit etmemesi için “Evcil Hayvan Mezarlığı” oluşturuldu.

Mezarlığa şu ana kadar 383 evcil hayvan gömüldü.
Büyükşehir Belediyesi tarafından evcil hayvanlar için Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezinde 'hayvan mezarlığı' oluşturuldu. Bir karaca ile vatandaşlar tarafından Canik ilçesinde telef edilen yaban domuzunun da mezarının bulunduğu hayvan mezarlığında hayvanların mezarları başına, adlarının ve ölüm tarihlerinin yazılı olduğu mezar taşları bulunuyor. Mezarlıkta aralarında maymunun da yer aldığı toplam 383 hayvanın mezarlığı bulunuyor. Yapılan hayvan mezarlığıyla birlikte hayvan ölülerinin halk sağlını tehdit etmeyecek şekilde gömülmesi sağlanıyor.
aw807708_02.jpg
“Hayvan mezarlığı ile amacımız halk sağlığını korumak ve zoonoz hastalıkların önüne geçmek”
Evcil hayvanların ölülerinin sokaklara ya da çöplere atılmaması gerektiğinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nurhan İşler, “Evcil hayvan mezarlığı, Güçten Düşmüş Hayvan Bakım Merkezinin bir parçası olarak hizmet veriyor. Bu mezarlıkta sadece evlerde beslenmiş, yaşamlarının bir noktasını ailelerle birlikte geçirmiş hayvanların vatandaşların talebi doğrultusunda gömme işlemini yapıyoruz. Burada şu an itibarıyla 383 hayvanın mezarı bulunuyor. Mezarlık yeri ilerleyen süreçte ihtiyaca göre genişledi. Hayvan mezarlığı, halk sağlığı açısından çok önemli bir konu. Hayvanların zoonoz hastalığının önüne geçmek için bu uygulamayı başlattık. Hayvanların ölümünden sonra çöp istasyonlarına ya da farklı noktalara atılıp, oradaki mevcut hastalıkların, virüslerin, bakterilerin önüne geçmek için ölen hayvanları bir alanda toplamayı hedefledik. Bize gelen hayvanların hepsinin hastalık sonucu öldüğünü düşünerek, virüsün ya da bakterinin önüne geçecek tedbirleri alarak gömme işlemini yapıyoruz. Hem zoonoz hastalıklarının önüne geçmek hem de halk sağlığına katkı vermek anlamında önemli bir çalışma yapıyoruz” dedi.
aw807708_05.jpg
“Vatandaşlar isterse evcil hayvanlarını mezarlığa gömüyoruz”
Ölen hayvanların gerekli sağlık tedbirlerinin alındıktan sonra gömüldüğünü ifade eden Veteriner Hekim Nurhan İşler, “Sosyal anlamda da vatandaşlarımızın uzun süre birlikte yaşadığı evcil hayvanlarını yaşamının sonlarında terk edişleri de kolay olmuyor. Hayvanınızı çöp poşetine koyup, çöp arabasına vermek kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Büyükşehir Belediyesi olarak arzu eden vatandaşlarımızın evcil hayvanları için bir mezar alanı oluşturduk. Vatandaşlarımız hayvanlarını kaybettiklerinde bizimle bağlantıya geçiriyorlar. Hayvanları bir veteriner kliniğinde ölüyse ölüm raporları, eğer böyle bir raporları yoksa da vatandaşların kendi beyanı doğrultusunda hazırladığımız raporlarla hayvanların gömme işlemini yapıyoruz. En azından hayvan ölülerinin sokaklarda, sağda solda veya çöpte hastalık yaymamaları için önemli bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Yaban hayvanların başka bir alana gömüldüğünü belirten İşler, şunları söyledi:
“Hayvan mezarlığında daha çok evlerde yaşayan kedi ve köpek mezarları bulunuyor. Samsun’da daha önceki yıllarda şehre inen bir domuz, vatandaşlar tarafından sokak ortasında öldürülmüştü. O hayvanın ölüsünü de buraya gömmüştük. Onun dışında yaban hayvanlarında da ölümler olursa, vatandaşların talebi doğrultusunda bize getirildiğinde onları da farkındalık olsun diye farklı bir noktada olmak suretiyle gömme işlemlerini gerçekleştiriyoruz.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Yaşam