2014 yılı Nisan ayında Çarşamba ilçesi Şeyhgüven mahallesinde bir kaç çiftçinin deneme amaçlı başlattıkları ve dikimlerini yaparak geçtiğimiz ilk yıl ürünleri alınan isabella üzüm geçen yıl deneme üretimi yapan Ziraat Mühendisi İsa Şahin, Çiftçiler Ali Kablan ve Kamuran Kılıç isimli çiftçilerin yüzünü güldürmüştü. Kısa sürede kimsenin beklemediği şekilde beklenenden fazla ürün veren üzüm bölgede ki diğer ürünlere alternatif ve pazarı hazır ürün olarak dikkat çekiyor.
İsabella üzüm çeşidi için çiftçiler, arazilerin genel olarak kumlu- tınlı toprakta ki fidanlar ilk yıldan beklentinin üzerinde dönümünden 600 ila 700 kilogram isabella üzüm hasadı yaptıklarını, hasadı yapılan isabella üzümler geçen yıl Tekkeköy' de gerçekleştirilen Tarım fuarında sergilenirken tarım fuarına katılan çiftçilerden büyük ilgi görmüştü.
Geçtiğimiz yıl ki beklenenden fazla ilgi olması üzerine isabella üzüm projesine Samsun Tarım İl Müdürlüğü ve Üniversite (OMÜ) ile de iş birliği yapılarak bu yıldan itibaren meraklı ve alternatif ürün olarak bu ürünü arazisine dikmeyi planlayan diğer yakın Mahallelerde ki çiftçilerden gelen yoğun talepler doğrultusunda Ziraat Mühendisi İsa Şahin, yeni fidan üretimi için çelikleme yapıldığını ve bunlarla çiftçilere yakında satışların başlatılacağını dile getirdi.
İlk yıl ürün hasadının beklenenden önce az da olsa çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ancak bu yıl dönümünden 3-4 tona yakın isabella üzüm ürünü alacaklarına inandıklarını belirterek, İsabella Üzüm türünün Çarşamba ilçesinde alternatif ürün olarak en verimli alternatif ürünler arasında ilk sıraya yerleşmeye devam ediyor ifadelerini kullanan Ziraat Mühendisi İsa Şahin, "Aynı zamanda bölgemiz de isabella ürün yetiştiriciliği yapıyorum. Normal de İsabella ürünlerde ilk yıl mahsul beklemek çok doğru değildir. Ama bizim aldığımız ilk ürün hem beklenenden önce hem de miktar olarak fazla alınması herkesi şaşırtmıştır." dedi.
Şahin, "İlk yıldan sonra ikinci yıl ek dikim yaptık. İsabella Üzüm türünün ilçemizde alternatif ürün olması için Kaymakamlık ve diğer yetkili kurumlarla iş birliği içinde çalışmalarımızı titizlikle sürdürürken, projemiz OMÜ Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü destekli bir çalışma halinde olup, ürün yelpazesini daha da genişletmek için uğraşımız sürmektedir. Bu vesile ile isabella üzüm fidanlarından önümüzde ki yıllarda alternatif ürün kervanına katılmak isteyen ve bol kazanç elde etmeyi hedefleyen çiftçilerimize çelikleme yapılan fidanlarımız hazır. Mevcut ilgi için yeteri kadar çelik fidanlarımız olmakla birlikte artan isteklerin karşılanması içinde ayrıca çalışmalarımız devam etmektedir." şeklinde açıklamalarda bulundu.
İsabella üzümün tam verimli hasadı olması halinde, dönüm başına 2 bin ile 3 bin 500 kilogram üzüm beklentilerinin olduğu, maddi olarak ise dönüm başına 3 ila 5 bin liraya yakın bir gelir elde etme şansına sahip olduğu açıklanırken, 2 yaşını doldurmuş pilot arazilerde normal hasada bu yıl başlanacağı ve hasat vaktinde de ilgilenenleri hasat zamanı bekledikleri ifade edildi.
HABER-FOTO: Nuri ŞEKER- Ayhan GONCA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.