İşin Uzmanına Depresyonu Sorduk, Enteresan cevaplar aldık

İşin Uzmanına Depresyonu Sorduk, Enteresan cevaplar aldık
Uzman Psikolojik Danışman Cem Batuhan Akıncıoğlu, günlük hayatta, işte, evde ve okulda her insanın karşılaşabileceği depresyonun belirtileri, sebepleri, tedavi yöntemleri ve depresif bir kişiye nasıl yaklaşılması gerektiği hususunda açıklamalarda bulundu.

İnsanların zaman zaman günlük hayatta karşılaştığı mutsuzluk, umutsuzluk ve sürekli kötü şeylerin olacağı düşüncesi, normal bir hayat sürmelerine engel olabilir. Bu durum, bazen yıllarca sürebilecek bir depresyon haline dönüşebilir ve günümüz çağının kaçınılmaz gerçeklerinden biridir.

Bu konuyu elen alan samsun psikolog Uzmanlarından Psikolojik Danışman Cem Batuhan Akıncıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamalarla depresyon hakkında önemli bilgiler verdi. Samsun'da psikolojik danışmanlık yapan Akıncıoğlu, depresyonun belirtileri, sebepleri, tedavi yöntemleri ve depresif bir kişiye nasıl yaklaşılması gerektiği konularına değinerek dijital çağın depresyon üzerindeki etkileri üzerinde de durdu. Halk arasında yaygın olan "çikolatanın depresyona iyi geldiği" inanışına da açıklık getiren Akıncıoğlu, bu konudaki görüşlerinide gazetemiz ile paylaştı.

whatsapp-image-2024-10-25-at-14-50-04.jpeg

SOSYAL İLİŞKİLER BOZULMAYA BAŞLADIĞINDA UZMANA BAŞVURMAK ÖNEMLİ

Depresyon halindeki bireylerde görülen en yaygın belirtilere değinen Uzman Psikolojik Danışman Cem Batuhan Akıncıoğlu, "Depresyonun en yaygın belirtileri arasında sürekli bir üzüntü hali, enerji kaybı, ilgi ve zevk alma duygusunda azalma, uyku ve iştah değişiklikleri yer alır. Ayrıca, değersizlik veya suçluluk hisleri, konsantrasyon güçlüğü ve bazen fiziksel semptomlar da görülebilir. Bu belirtiler, kişilerin gündelik işlevselliğini ciddi şekilde etkilediğinde ya da uzun bir süre devam ettiğinde, bireyler genellikle profesyonel destek arayışına girmeyi düşünmelidir. Özellikle bu belirtiler sosyal yaşamı, iş hayatını ya da ilişkileri bozmaya başladığında, bir uzmana başvurmak önemli olabilir." dedi.

"Depresyonun nedenleri kişiden kişiye değişebilir"

Depresyonun altında yatan sebeplerin neler olabileceğine dikkat çeken Psikolojik Danışman Cem Batuhan Akıncıoğlu, "değinen Depresyonun nedenleri oldukça karmaşık olabilir ve kişiden kişiye değişebilir. Genetik yatkınlık, beyin kimyasındaki değişiklikler, uzun süreli stresli durumlar, travmatik yaşam olayları ve çocukluk döneminde yaşanan zorluklar gibi faktörler depresyon riskini artırabilir. Ayrıca, kişinin sosyal destek sistemindeki eksiklikler ya da zorlayıcı yaşam koşulları da etkili olabilir. Bu faktörler bazen bir araya gelerek depresyonun gelişimine katkı sağlayabilir." diye konuştu.

"Farklı stratejilere başvurabilirler"

Depresyon halindeki bireylerin hangi yöntemleri izleyebileceğini vurgulayan Danışman Cem Batuhan Akıncıoğlu, "Depresyonla başa çıkma sürecinde kullanılan yöntemler kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bazı bireyler, konuşarak düşüncelerini ve duygularını keşfetmeye yönelik yaklaşımlardan fayda görebilirken, bazıları için diğer destekleyici yöntemler etkili olabilir. Ayrıca, bazı kişiler fiziksel ve zihinsel iyilik hallerini artırmaya yönelik farklı stratejilere başvurabilirler. Bu yöntemlerin etkinliği, bireyin ihtiyaçlarına, yaşam tarzına ve yaşadığı belirtilere göre değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı.

"En önemli şey, empati ve anlayış göstermektir"

Zirve Psikoloji Samsun Psikolog Depresyon halindeki insana nasıl yaklaşılması gerektiği hususunda öneriler veren Cem Batuhan Akıncıoğlu, "Depresyon yaşayan bir bireyin yakın çevresi için en önemli şey, empati ve anlayış göstermektir. Bazen sadece dinleyici olmak, kişinin yalnız olmadığını hissetmesine yardımcı olabilir. Yargılayıcı veya çözüm odaklı değil, daha çok sabırlı ve destekleyici bir yaklaşım önemlidir. Ayrıca, kişinin yalnız kalmamasını sağlamak, onu sosyal aktivitelerle meşgul etmeye çalışmak ve gerektiğinde bir profesyonelden destek alması konusunda cesaretlendirmek faydalı olabilir." sözlerini aktardı.

"Medyanın depresyon üzerindeki etkisi oldukça karmaşık"

Teknolojinin ve sosyal medyanın depresyon üzerindeki etkilerin hakkında konuşan Batuhan Akıncıoğlu, "Teknoloji ve sosyal medyanın depresyon üzerindeki etkisi oldukça karmaşık. Sosyal medya, bazı kişiler için bağlantı kurma ve destek bulma aracı olabilirken, bazıları için karşılaştırma, yalnızlık ve izolasyon duygularını tetikleyebilir. Özellikle sosyal medyada idealize edilen hayatlarla kendi hayatını karşılaştırmak, olumsuz duyguları artırabilir. Ayrıca, teknoloji bağımlılığı ve sürekli çevrimiçi olma hali, kişinin sosyal ilişkilerini ve ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir."dedi

"Tatlılar geçici olarak iyi gelir"

Tatlıların kısa süreli depresyon üzerinde etkili olduğunu belirten Akıncıoğlu, "Çikolata ve tatlılar, özellikle kısa vadede mutluluk verici olabilir çünkü bazı maddeler beyindeki mutluluk hormonlarının salınımını tetikleyebilir. Ancak bu etki genellikle geçicidir. Uzun vadede dengeli bir beslenme alışkanlığı, ruh hali üzerinde daha sürdürülebilir pozitif etkiler yaratabilir. Tek başına çikolata ya da tatlı yemek depresyonun temel nedenlerini çözmez, ancak kısa süreli rahatlama sağlayabilir." ifadelerini kaydetti.

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir