Başkan Çakır, “Bu uluslararası bir oyundur. Dünyada hem üretim hem de ekim alanı bakımından Türkiye birinci sırada, İtalya ise ikinci sıradadır. Amaçları açık bir şekilde bizi dünya piyasasında zor duruma sokmaktır” dedi.
16 Ekim 2016 tarihinde BBC’de yer alan habere göre, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti tarafından hazırlanan “En tehlikeli gıda maddeleri” listesinde Türk fındığı, kanserojen aflatoksin maddesi içerdiği gerekçesiyle ilk sırada yer aldı. Coldiretti internet sitesinde yer alan haberde en tehlikeli ürün olarak Türk fındığı gösterildi. İstatistiki bilgide ise, İtalya’ya Türk fındığı ithalatının 2015’te yüzde 47 oranında arttığı ve 295 milyon euroya ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı bilgisi de paylaşıldı.
Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır olayın tamamen uluslararası bir ticaret oyunu olduğunu, bu konuda asla sessiz kalmamamız gerektiğini vurguladı. Başkan Çakır, “Bugün dünyada yaklaşık 1 milyon ton civarında fındık üretimi yapılmaktadır. 646 bin ton ile en fazla üretim yapan ülke Türkiye’dir. Türkiye’yi sırasıyla İtalya, Amerika, Azerbaycan, Gürcistan ve İspanya gibi ülkeler takip etmektedir. Bu rakamlarda neden hedef alındığımızın açık göstergesidir. Aflatoksin analizi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde ve uluslararası normlara uygun olarak yapılmaktadır. İtalya’nın fındık sezonunun hareketli bir döneminde böyle bir çıkış yapması manidar” dedi.
İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti’nin yayınladığı listenin 5’inci sırasında da yine Türkiye’den getirilen meyve-sebze başlığı adı altında kuru incir ve biber yer aldı. Coldiretti, bu ürünlerin de aflatoksin ve pestisit denilen tarım ilacı seviyesinin belirlenen sınırların üzerinde olması nedeniyle listeye dahil edildiğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.