İyi Tarım Ve Çatak Projesine İlgi Azalıyor

İyi Tarım Ve Çatak Projesine İlgi Azalıyor
Samsun’un Bafra ilçesinde altı yıldır Özel İdare tarafından tahıl üreticileri ve sebze üreticilerinin iyi tarın ve ÇATAK projesi kapsamında karşılanan sertifikasyon ücretleri bu yıl karşılanmayacak olması üreticiyi kara kara düşündürüyor.

İyi tarım ve Çatak uygulamaları nedeniyle kullanılan ilaçların ortalığa atılması önlenmişti. Kızılırmak Deltası’nın korunması Balık göllerinde ve doğada ki manda ölümlerinin engellenmesi için 6 yıldır yürütülen iyi tarım ve ÇATAK projesi kapsamında Özel İdaresi tarafından ödenen üreticilerin sertifikasyon ücretleri özel idarelerin büyükşehire devredilmesiyle bu yıl karşılanmayacağı öğrenildi.

Üretici kişi başına 170 ila 200 lira civarında olan sertifikasyon parasının yanı sıra birliğe ödenen aidat, toprak tahlil parası da eklenince üreticilerin maliyet artışı göstermesi karşısında iyi tarım ve çatak uygulamalarına talep azaldı. Çiftçi Kayıt Sistemi'nin(ÇKS) yapılmaması durumunda kimin ne kadar ektiği belli olmayacağı ve kayıt dışı üretimin önüne geçilemeyeceği iddia edildi.

Bafra Ziraat Odası başkanı Sait Karagöl yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar Özel İdare parayı veriyordu. Şu anda ne olacağı belli değil. Bafra’da iyi tarım ve ÇATAK projelerinin toplamı 110-120 bin lira civarında. Özel İdare bunu karşılıyordu. Bu sene Büyükşehir Yasası çıkınca durum belirsizleşti. Bunun karşılanması için gerekli yerlere söyledik. Şu anda belirsizlik var. Firmalarla anlaşıldı bu paranın 35 bin lirasını Ziraat Odası başkanı olarak ben kabullendim, geriye kalan paranın bulunması lazım, bulunmazsa çiftçi mağdur olacak. Mağdur olmaması için yetkililerin taşın altına elini koyması gerekiyor. Biz gücümüz nispetinde yardımcı olacağız. Vali beyle görüşüldü, kaymakam bey ve encümenlere anlattık. Belediye başkanımıza anlatacağız buna bir çözüm bulmamız lazım. Toprak tahlil ilçe tarım bünyesinde olduğu için orada da rakamlar biraz yüksek. Vatandaşın mağdur olmaması için bununla ilgili çare aramamız lazım. Bu parayı bulamazsak iyi tarımın önü kesilir ve mağduriyet olur. İyi tarım konusunda insanları buraya kadar getirmek kolay değil. Bunun bir maliyeti var. Toprak tahlili ve sertifikasyon ücretleri gibi bunu aşmaya çalışacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir