Doç. Dr. Şahin, kışın sık rastlanan göz hastalıklarını iki madde olarak sıraladı. Şahin, “Birincisi, kış aylarında hepimiz ısınabilmek için kaloriferli veya klimalı ortamlarda bulunuyoruz. Tabi bu ortamlarda nem azaldığı için göz kuruluğuna davetiye çıkartıyoruz. Zaten ortam nemiyle direk ilişkili olan bir hastalık. Eğer mevcutta göz kuruluğu bir hastalığımız varsa kapalı ortamlarda uzun süre bulunduğumuz için bu da kış aylarında artış gösteriyor. İkinci sebebi de kar yağışı diyebiliriz. Kar örtüsü altında uzun süre doğada kaldığımızda ve çıplak gözle baktığımızda kar körlüğü dediğimiz sarı nokta harabiyetine neden olabiliriz. Bu konuda da vatandaşlarımızın bilinçli olması gerekiyor” dedi.
“ULTRAVİYOLE KORUMALI GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ HASTALIKTAN ÇOK RAHATLIKLA KORUYACAKTIR”
“Kar örtüsünden dolayı havadaki ultraviyole ışını artıyor” diyen Şahin, “Böylelikle göz de çok fazla ultraviyole ışınına maruz kalıyor. Ultraviyole ışını da gözün kırıcı ortamları vesilesiyle sarı noktada toplandığı için orada hücresel boyutta bazı değişikliklere sebep oluyor. Bu da kırık görme, baktığınız yerin ortasını görememe, şekillerde bozukluk gibi şikayetlerle kendisini belli edebiliyor. Bunların aslında önlemi çok basit. Yapılması gereken tek şey var, ultraviyole korumalı güneş gözlüğü kullanmaktır. Yani ultraviyole ışınını yüzde 99’a kadar filtre eden güneş gözlükleri mevcut. Vatandaşların bu gözlüklerden takmaları kendilerini bu hastalıktan çok rahatlıkla koruyacaktır” ifadelerini kullandı.
GÖZLERİNİZİ İSTEMLİ KIRPIN
Doç. Dr. Şahin, iç ortamlarda rastlanan göz kuruluğuna ilişkin ise şu tavsiyelerde bulundu:
“İç ortamlar da ise, göz kurumasının engellenmesi için ortamın nemini artıcı tedbirler alınabilir. Nedir bunlar? Klimalı ortamlarda soğuk buhar makineleri çalıştırılabilir veya kalorifer peteklerine bu iş için özel dizayn edilmiş su oluklarından takılabilinir. Ayrıca bilgisayar başında çalışanlar istemli olarak göz kırpılabilir. Çünkü bilgisayarda çalışırken refleks olarak göz kırpma sayısı dakikada 12-16’dan 5-6’ya düşüyor. İstemli kırparak göz kurumasının da önüne geçilebilir.”
KAYAK YAPANLAR DİKKAT
Kayak yapanların yoğun bir ultraviyole ışınına maruz kaldığına dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:
“Kayak yapan vatandaşlarımız için mutlaka ve mutlaka özel kar gözlüğü tavsiye ediyoruz. Aynalı ve ultraviyole blokajı yoğun olan. Çünkü vatandaşlarımız kayak yaparken ister istemez yoğun bir ultraviyole ışınına maruz kalıyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.