Kokarca ürünleri yedi bitirdi!

Kokarca ürünleri yedi bitirdi!
Samsun’un Terme ilçesi, tarım alanlarını istila eden kahverengi kokarca böceği istilası nedeniyle büyük bir tehdit altında.

Samsun’un Terme İlçesinde kahverengi kokarca böceği tarım arazilerini istila ederek, ürünleri çürüttü. Özellikle fındık başta olmak üzere, mısır, çeltik ve fasulye gibi ürünlerin yetiştirildiği arazilerde büyük zararlara yol açan istilacı böcek, çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. Kokarca böcekleri, ürünleri çürütüp verim kaybına neden olurken, üreticileri ise çaresiz bıraktı

ÇİFTÇİLER İLAÇLAMAYA RAĞMEN ZARAR GÖRÜYOR
Son zamanlarda sayıları artan böcekler, yapılan tüm müdahalelere rağmen ürünlere zarar vermeye devam ediyor. Ürünlerimiz gözlerimizin önünde çürüyor diyen Terme’li üreticiler yoğun ilaçlama çalışmaları yapmalarına rağmen kokarca zararlısının önüne geçemediklerini ve ürün kayıplarının giderek çoğaldığını belirtiyor.

78.jpg

FINDIKTAN SONRA ÇELTİK VE MISIR TEHLİKEDE

Terme de fındık dışında, önemli geçim kaynaklarından olan mısır, çeltik ve fasulye üreticileri de aynı sorunla karşı karşıya. Kahverengi kokarca böceğinin bu ürünlere de hızla yayılması, çiftçiler arasında tedirginliğe neden oldu. Özellikle çeltik ve mısır tarlalarında böceğin çoğalması, yılın en verimli dönemlerinde bile büyük ürün kayıplarına yol açtı. Üreticiler, uzun süredir böyle bir zararlı görmediklerini vurgulayarak, mahsullerinin bir kısmını kaybettiklerini ve yaşanan zararın büyük olduğunu ifade ettiler

EKONOMİK SORUNLAR YAŞANABİLİR
Terme’de tarım arazilerini saran kahverengi kokarca böceği, sadece ürünlere zarar vermekle kalmıyor, bölgedeki ekonomik dengeleri de sarsıyor. Üreticilerin artan maliyetlere rağmen yeterli verim alamaması, birçok çiftçinin borç yükü altına girmesine sebep oluyor. Üretim kaybı yaşandıkça bölgenin tarımsal gelirinde de ciddi bir düşüş gözleniyor. Terme’de tarım arazilerinde yaşanan kokarca zararlısına bir an önce çözüm bulunmazsa önümüzdeki yıllarda daha büyük bir tarım krizinin yaşanabileceğini belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün; “Kahverengi kokarca böceği sadece Terme’de değil, Karadeniz Bölgesi genelinde de büyük bir tehlike oluşturuyor. Eğer önlem alınmazsa, önümüzdeki yıllarda bu böceğin etkisiyle çok daha ciddi ekonomik sorunlar yaşanabilir. Kokarcanın hiç şakası yok. Ancak bazılarına şaka gibi geliyor. Fındık bitti. Şimdi sırada çeltik var, soya var, fasulye var. Kokarca bahçelerimizi mahvetti, ürünlerimizi çürüttü. Çiftçinin zararı çok büyük. Gereken önlemlerin alınmalı yoksa Terme de tarım bitecek” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

ETKİLİ VE KAPSAMLI BİR MÜCADELE BAŞLATILMALI
Üreticiler, kendi imkânlarıyla yaptıkları ilaçlama çalışmalarının yetersiz kaldığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha etkili ve kapsamlı bir mücadelenin başlatılmasını talep ediyor. Böceğin yayılım hızını azaltmak ve ürünleri koruma altına almak için bilimsel çalışmaların hızlandırılması gerektiğini savunan çiftçiler, böceğe karşı etkin ilaçlar ve biyolojik mücadele yöntemlerinin daha hızlı devreye sokulmasını istiyor.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ekonomi