KTAE Tarım Politikası’na yön veriyor

KTAE Tarım Politikası’na yön veriyor
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü(KTAE) Teknik İşler Koordinatörü İdris Macit, “Enstitümüzde, bölgedeki bazı tarım faaliyetlerinin incelenmesi konusunda bir takım çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalar ülkemiz tarım politikasına yön vermektedir” dedi

Enstitülerinde bitkisel alanda birçok çalışma yürüttüklerini belirten İdris Macit, “Enstitümüzün amacı; moleküler biyoteknoloji ve konvansiyonel ıslah yöntemleri kullanılarak üstün vasıflı çeşit geliştirmek ve tohumlarını üreterek üreticilerin hizmetine sunmaktır. Ayrıca, modern bitki yetiştirme tekniklerini geliştirmek, bitki hastalık ve zararlılarına karşı dayanıklı çeşit geliştirme ve ekolojik mücadele metotları üzerine çalışmalar yapmak, yerli yenilenebilir tarımsal kaynaklardan enerji üretimi araştırmalarına öncelik verilip, çevreyi en az kirleten en ekonomik enerjinin elde edileceği kaynakları tespit etmek, toprak ve su kaynaklarını korumaya yönelik araştırmalar yapmak, evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji üreten ve geliştirebilen araştırmacılar yetiştirmektir. Enstitümüzde tarla bitkileri, bahçe bitkileri, enerji tarımı konusunda araştırmalar, toprak ve su kaynakları hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Burada ayrıca bitki sağlığı ile ilgili araştırmalar yapılmakta. Bununla birlikte enstitümüzde araştırma çalışmalarından elde ettiğimiz çeşitlere dair üretim faaliyetleri sürdürmekteyiz” diye konuştu.

ISLAH ÇALIŞMALARI

Bahçe bitkilerinde 3 birim altında çalışmalarını yürüttüklerini belirten Macit, “Bunlar: Meyvecilik birimi, sebzecilik birimi, süs bitkileri birimleridir. Buradaki çalışmalar çeşit geliştirmeye dair ıslah çalışmaları bununla beraber yetiştirme tekniği çalışmaları yapılmakta. Belli başlı çeşitlerimiz bahçe bitkileri bölümünde meyve bitkilerinde Amasya elması çeşidi ıslah edildi. Amasya elması adıyla iki tane çeşit tescile sunuldu. 2015-2016 yıllarında muhtemelen tescili yapılacaktır. Meyvecilikte, Trabzon hurması çeşitleri tescil ettirildi. Süs bitkilerinde de 3 tane çeşit adayını tescile sunduk. Eğer tescil edilirse 2015-2016 yılında onlarda tescil edilirse onlarda ülke tarımına kazandırılacak. Sebzecilik birimimizde de lahana ıslahı çalışmaları da yapılmaktadır. Lahanada 3 tane çeşidimiz tescil ettirildi. Fasulyede de 2 tane çeşidimizi tescil için sunduk. Ayrıca enstitümüzde elde ettiğimiz çeşitlerin üretimine dair de üretme ve işletme bölümümüzde çalışmalar yapılıyor. Burada tarım ekonomisi bölümü mevcut. Yapılan bu çalışmalar tarım ekonomisi bölümünde değerlendiriliyor. Bölgemizdeki bazı tarım faaliyetlerinin incelenmesi konusunda bir takım çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalar ülkemizde tarım politikasına yön veren çalışmalardır” şeklinde konuştu.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, bölgesel enstitüler içerisinde Karadeniz Bölgesi’nde tek olduğunu ifade eden İdris Macit, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu çalışmalar bölgenin, ülkenin ve dünyanın gündemine göre yön alıyor. Sıcağa, soğuğa, susuzluğa, tuzluluğa, dayanıklı türler üzerinde ıslah çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımızı bir ihtiyaca, bir probleme çözüm getirmesi amacıyla yapıyoruz. Bu problem bazen ileride ortaya çıkabilecek gıda kıtlığı bazen de ortaya çıkabilecek bitki zararlısı veya bitki hastalığı olabilir. Bu anlamda çalışmalar yönlendiriliyor. Yarın bir anda kuraklıkla baş başa kaldığımızda ne yapacağız? İnsanlar yiyecek içecek tüketecek, beslenecek. Bununla birlikte üretmek mecburiyetindeyiz. Bu çalışmalar uzun soluklu çalışmalar olduğu için bu çalışmalara problem baş gösterir göstermez sıkıntı yaşanmasın diye devam ediyoruz.”
Kenan AKYÜZ / İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel