Taşkının Etkileri Araştırılıyor

Taşkının Etkileri Araştırılıyor
Terme İlçesinde tarımsal risk alanlarının belirlenmesi amacı ile çalışmalara başlandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Cengiz Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’u makamında ziyaret ederek proje çalışmaları hakk

Terme ilçesinde sel taşkınından etkilenen tarım yapılan alanların; tarımsal açıdan daha uygun tarım uygulamalarının yapılabilmesi ve daha fazla verim elde edilebilmesi için risk bölgelerinin sınıflandırılması amacı ile hazırlanan proje çerçevesinde çalışmalara başladı. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’u ziyaret eden Prof. Dr. Orhan Cengiz ve Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü görevlisi Fikret Saygın proje hakkında bilgiler verdi.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü öncülüğünde yürütülecek proje kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü birlikte çalışacak. 2 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan proje ile taşkının toprak özelliklerine olan etkileri bilimsel olarak ortaya çıkacak.

GÜVENİLİR YOL HARİTALARI ORTAYA ÇIKACAK

Terme’de sel ve taşkınlara maruz kalan tarım topraklarının fiziksel, kimyasal ve morfolojik yönden değerlendirilmesi sonucu detaylı bir toprak haritası elde edileceğini belirten Prof. Dr.Orhan Cengiz “Ülkemizde ve dünyada yaşanan nehir taşkınları ve seller tarım arazilerinin zarar görmesine neden olduğu gibi ciddi can ve mal kayıplarına da sebep olan doğal afetlerden biridir. Özellikle son yıllarda küresel ısınmadan kaynaklı zamansız taşkınlar, derelerin ıslah edilerek yapılaşmaya açılması ve taşkın koruma yapılarının yetersiz oluşu gibi sebepler doğabilecek zararların boyutunu arttırmaktadır, dolayısıyla taşkından zarar gören tarım alanlarının ve tarım toprağındaki bozulmanın tespiti büyük önem kazanmaktadır. Yapacağımız çalışma sonucunda Terme ilçesinde geleceğe dönük tarım planlamalarında daha güvenilir yol haritaları ortaya çıkacak.” Dedi.

35 KM’LİK ALANDA ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Dünya tarımının geleneksel değil bilimsel tarıma yöneldiğine işaret eden Terme Belediye Başkanı Şenol Kul “Terme ilçemizde tarımsal risk haritalarının belirlenmesi, ilgili alanlarda doğru sonuçların alınmasına yardımcı olacaktır. 35 km’lik Terme çayı ve yakın kollarında yapılacak çalışmalar çiftçilerimizin destekleme veya sigorta kapsamındaki uygulamalarına yön verecektir. Belediyemiz iyi yolda, halkımıza hizmet noktasında her gün değişik alanlarda değişik çalışmalar yapıyoruz. Projeye olan katkıları ve bilgilendirmeleri nedeni ile ziyaretçilerimize çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel