Respiratöre bağlı trakeotomili(nefes borusuna tıbbi amaçlarla gırtlak seviyesinin altından dışarı delik açılarak yeni bir nefes alma deliği elde etme) çocuk hastaların evde bakım süreci, sağlık tesislerine nakilleri sırasında yaşadıkları tıbbi sorunlar, kullanmaları gereken tıbbi cihazların temin ve kullanımında yaşadıkları sıkıntıların çözümlenmesi için "Respiratöre Bağlı Çocuk Hastalara Bakım Projesi" başlatıldı. Böylelikle, bu kapsamdaki hasta çocukların hem evde tedavisi devam ediyor hem de ihtiyaçları karşılanmış oluyor. Hastalıkları gereği gereken ilgi ve hassasiyetin gösterilmesi gereken çocuk hastalar ve aileler bu yöntemle daha iyi şartlarda yaşama imkanı buluyor.
Samsun'da respiratöre bağlı 42 çocuk hasta bulunurken, bu rakam çevre illerle birlikte 120'ye kadar ulaşabiliyor. Gece-gündüz çocuklarıyla ilgilenmek durumunda olan aileler kendi evlerinde bu hizmeti aldıkları için mutlu. Ziyaret kapsamında SMA tip 1 hastası olan, 2 aylıkken tanı konulan 2.5 yaşındaki Ela Nehir ve 2 aylıkken vokal kart paralizisi tanısı konulan 9 aylık olan Kerem Ustaalioğlu ziyaret edildi. SMA tip 1; vücuttaki hiçbir kasın hareket etmemesi olarak tanımlanan bu hastalık sonucunda Ela Nehir’e 5 buçuk aylıkken trakestomi işlemi yapıldı.
"Respitöre Bağlı Çocuk Hastalara Bakım Projesi" kapsamında Samsun Valisi İbrahim Şahin ve Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun M. Mehel, respiratöre bağlı çocuk hastalara ziyarette bulundular.
ŞAHİN: "HER EVDE BİR YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ VAR"
Ziyaret sonrası bir açıklama yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Ailelerin bu konularda mütevekkil davranmaları hakikaten sevindirici. 24 saat 12 ay böyle hastalara bakan aileleri, daha moralsiz ve yıpranmış beklerken çok donanımlı ve dik duran aileler olarak gördüm kendilerini. Bu bizim toplumumuzda dayanışma kültürünün nelere kadir olduğunu gösteriyor. Bu tarz hastalara evde bakım hizmeti verebilmek için çalışan başta Sağlık Bakanlığımıza ve Samsun'daki sağlık teşkilatında çalışan bütün arkadaşlarımıza özverileri için teşekkür ediyorum. Bu tarz hastalarımız da önemli olan nokta sağlık kuruluşlarımızın hastane ortamını hasta çocuklarımızın evlerine taşımaları. Bu hem aile hem de hastanelerimiz için önemli. Aileler için bu çok önemli bir konu. Çünkü çocuklarını hastaneye götürüp getirirken inanılmaz zorluklar yaşıyorlardı. Fakat bu çalışmalarla birlikte artık her çocuğumuzun evinde yoğun bakım ünitesi gibi bir odası var" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.