Nargile kullanıcılarının, nargileyi sigaradan farklı zararsız bir ürün olarak algılasa da, bilimsel çalışmaların nargilenin masum bir ürün olmadığını açık bir şekilde göz önüne serdiğini belirten Dr. Öztürk, “Nargile tıpkı sigara gibi kalp ve damar hastalıkları, solunum yetersizliği, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, ağız kanseri, mesane kanseri, ülser gibi önemli sağlık sorunlarına yol açmakta, buna ilave olarak ortak kullanımdan dolayı bulaşıcı hastalıklara da neden olmaktadır” dedi.
Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, 19 Mayıs 2008 tarihinden yürürlüğe giren Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un halk sağlığına olumlu yansımalarının her geçen gün görülmekte olduğunu söyleyerek, “Mevcut yasal düzenlemeleri ile ülkemiz tütün ürünlerinin zararlarından korunmak yolunda önemli adımlar atmış ve tütün kontrolü alanında dünyada lider ülkeler arasına girmeyi başarmıştır. 4207 sayılı Kanunun 2’nci maddesi 6’ncı fıkrasında ‘tütün ürünü’ ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş madde olarak tanımlanmış, kanun kapsamına bir tütün ürünü olan nargile de girmiştir” dedi.
KANSER YAPICI MADDELER İÇERMEKTE
Sigaranın zararları konusunda halkın farkındalığının arttığını ancak nargile konusunda yeterli farkındalığa ulaşılmadığını vurgulayan Dr. Öztürk; “ Nargile kullanıcıları, nargileyi sigaradan farklı zararsız bir ürün olarak algılasa da, bilimsel çalışmalar nargilenin masum bir ürün olmadığını açık bir şekilde göstermektedir. Nargile tıpkı sigara gibi kalp ve damar hastalıkları, solunum yetersizliği, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, ağız kanseri, mesane kanseri, ülser vb. önemli sağlık sorunlarına yol açmakta, buna ilave olarak ortak kullanımdan dolayı bulaşıcı hastalıklara da neden olmaktadır. Nargile dumanı ciddi boyutta karbon monoksit, ağır metaller ve kanser yapıcı kimyasallar içermektedir. Nargile dumanının sudan geçerek solunuyor olması bu zararlı maddelerden nargileyi arındırmamaktadır. Nargileye güvenli bir alternatif gibi sunulan hoş kokulu, bitkisel nargileler de zehirli ve kanser yapıcı maddeler içermektedir. 2013 yılında yapılan Kanun değişikliği ile ‘Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir’ ibaresi getirilerek içeriği ne olursa olsun tüm kapalı mekânlarda nargile kullanımı yasaklanmıştır. Masum hiçbir tütün ürünü yoktur ve hepsinin bağılılık yapma özelliği vardır. Halkımızı özellikle gençlerimizi bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.