Ödenek Yok Diye Yarım Kalan Proje Kabusları Oldu

Ödenek Yok Diye Yarım Kalan Proje Kabusları Oldu
Samsun’un Terme ilçesine bağlı Sancaklı köyü sakinleri, ödenek yok diye yarım bırakılan dalga kıran projesi yüzünden korku dolu günler geçiriyor. Hırçın Karadeniz'de çıkan her fırtına onları evleri kaybetmeye bir adım daha yaklaştırıyor.

 

Terme'ye bağlı sahil köyü Sancaklı da yaşayanlar rüzgar ve fırtına çıkmasın diye dua ediyor. Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından 2011 yılında yapına başlanan ve ödenek sıkıntısı nedeniyle yarım bırakılan dalga kıran projesi kabusları oldu.

Sancaklı Köyü mevkiinde 11 adet yapılması planlanan dalga kıran projesinde ihale edilen ilk 4 dalga kıranın yapılmasından sonra 7 adet dalga kıranın ödenek sıkıntısı yüzünden ihale edilmemesi nedeniyle sahile yakın evler tehlike altında.

DALGALAR MERDİVENLERE  DAYANDI

Evleri tehlike altında olan Köy sakinlerinden Recep Yılmaz ve oğlu Tahsin Yılmaz denizin her yıl 10 metre içeriye doğru geldiğini ve yarım kalan dalga kıran projesinin ardından her fırtınada dalgaların evlerinin merdivenine kadar dayandığı belirterek, "İki yıldır her yere başvurduk. Yetkililer geliyor inceleme yapıyor proje devam ettirilmeli diyor. Biz kendi çabalarımızla çalılarla odunlarla set yaparak önlem almaya çalışıyoruz. Ama bu imkanlarla denize karşı gelmemiz mümkün değil. Rüzgar şiddetli eserse dalgalar evimizi yıkar diye Geceleri uykularımız kaçıyor." şeklinde konuştular.

10 METRELİK KUM TEPESİ YOK OLDU

Evlerinin arkasında denizin biriktirdiği kumlardan oluşan 10 metrelik bir kum tepesi olduğunu ifade eden Recep Yılmaz, "Önceden denizi görmek için veya sahile inmek için 10 metrelik kum tepesini aşardık. Son altı ayda ne kum tepesi kaldı ne de sahil, deniz evimizin merdivenine dayandı." dedi.

DENİZ 60 METRE İÇERİYE GİRDİ

Bayındırlık Bakanlığı'ndan alınan uydu verilerinde 2001 yılından bu yana denizin 60 metre sahile girdiğini belirten Tahsin Yılmaz, "Geçen yıl avlumuzdaki 60 yıllık su kuyumuzu ve hayvan barınağımızı dalgalar aldı. 20 gün önce tüm Karadeniz'de görülen fırtınada dalgalar evimizin merdivenlerine kadar dayandı. Bahçemin hemen yanında devletin diktiği çam ağaçlarının çoğunu deniz kökünden toprağıyla kumuyla aldı kendine kattı." diye konuştu.

odenek-yok-diye-yarim-kalan-proje-kabuslari-oldu2.jpg

SON ÇARE BİMER

Kaymakamlık, Valilik, her yere başvurduğunu söyleyen Tahsin Yılmaz, en son Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe gönderdim. Gelen cevap yazısında Dalga kıran projesinin yatırım programında olduğunu ödenek gelmesi halinde projenin devam edeceğini söylediler. Artık umudumuz kalmadı. Son çare BİMER'e dilekçe yazıp Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyeceğiz. Bizim gibi en az 15-20 ev var. Dalgalar evlerimizi aldıktan sonramı ödenek gelecek. Bir gece fırtınada dalgalar insanları evleriyle birlikte alırsa bunun hesabını kim verecek." dedi.

DLH tarafından 2011 yılında yapımına başlanan projede yapımı tamamlanan 4 adet dalga kıranında denizin sahile yanaşması nedeniyle sular altında kaldığını belirten köylüler, proje yarım bırakılır ve zamanında tamamlanmazsa hem evlerimiz gidecek hem de devletin yatırımı da sular altında kalacak hiçbir işe yaramayacak." şeklinde konuştular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir