Öğretmenden “ÇAYJET”

Öğretmenden “ÇAYJET”
Samsun’da bir öğretmen, “ÇAYJET” ismini verdiği bir çay biçme makinesi geliştirdi ve patentini aldı.

 

Öğretmen Salih Osman İmamoğlu, çay biçme makinesi olarak piyasada bulunan makinelerin (Çin, Japon ve yerli malları dahil) hepsinden çok farklı, çok daha hızlı, her türlü arazide çalışılabilen, kısacası; Türkiye’deki çay üretimi yapılan coğrafi yapı ve bitki şartlarına uygun bir makine yaptığını açıkladı. Makineyi farklı şartlarda deneyen İmamoğlu, sonuçlarının gurur verici olduğunu söyledi.

“ÇAYJET” hakkında bilgi veren Salih Osman İmamoğlu, “Uluslararası incelemesini ve yurt içi araştırmalarını yaptırdım ve sonuçta ÇAYJET’e ‘İncelemeli Patent’ verilmesi uygun görüldü. ÇAYJET markalı bu makineyi onlarca kez test ettim, farklı kişilere denettim. Her defasında büyük övgü ve hayranlıkla alkışlandı. Çalışmasını görenler ve deneyenler, makineye hayran kaldı. Çünkü ÇAYJET, diğer bütün makinelerin sahip oldukları olumsuzluklar göz önünde bulundurularak tasarlandı” dedi.

ÇAYJET ile seviye ayarı yapılarak, çay filizlerinin istenilen boyda düzgün bir şekilde kesilebildiğini anlatan İmamoğlu, “Diğer makinelerde bulunan çay filizi torbası kaldırılarak, elde giderek artan ağırlık vakumlama yöntemiyle ortadan kaldırılmıştır. Vakumlama yöntemiyle dökülmelerin önüne geçilmiştir. Vakumlanan çay filizleri doğrudan uzak mesafede bulunan çuvalın içerisine toplandığından, diğer sistemlerdeki; toplanan çay filizlerinin bir yerden diğerine taşınıp boşaltılmaları (torba, çay sepeti) için harcanan emek ve zahmetin ve zaman kaybının önüne geçilmiştir. Diğer makinelerde ileri tek yönde hamle ile kesme işlemi yapılırken, ÇAYJET’in 190 derece açı ile dönebilme kabiliyeti sayesinde her yönde (sağa sola ileri geri aşağı yukarı) dolu hamle yapılabilmektedir. Ayrıca diğer makinelerle sadece sağ tarafta tutularak çalışılabilirken, ÇAYJET ile, kullanıcının tercihine göre hem sağ hem de sol taraftan çalışma imkanı mevcuttur. Diğer makinelerle çay filizi toplama işlemi; özellikle makinelere takılı olan torbanın sık sık dolarak ağırlığının artması ve sık sık boşaltma ihtiyacının olması; çalışırken bıkkınlığa ve strese de neden olurken, ÇAYJET’te bu durum yoktur. Aksine çok daha hızlı ve keyifli bir çalışma imkanı sunmaktadır. Diğer teknik ve yöntemlerle çay toplama işlemi uzun süreyi gerektirdiğinden, çay alımı ile ilgili bir planlama yapılamamakta, zamanında toplanamayan çay filizleri kartlaşmakta, çay kalitesi düşmektedir. Buna karşın ÇAYJET; hızlı ve kaliteli iş yapma özelliğiyle planlama yapılarak çay filizlerinin vaktinde toplanmasına, böylece çay filizlerinin kartlaşmasının önüne geçilerek, çay kalitesinin artmasına da imkan tanımaktadır. ÇAYJET ile toplanan çay filizleri fileli çuvallarda biriktirildiğinden ve sıkıştırılma olmadığından kızışma ve yanmaların önüne geçilmekte, taşımakta da kolaylık sağlanmaktadır” diye konuştu.

 

SERİ ÜRETİM İÇİN DESTEK ARIYOR

“ÇAYJET’in markası ve teknolojik tasarımı da tescillendi” diyen Öğretmen Salih Osman İmamoğlu şu bilgileri verdi: “Videoları internette mevcuttur. Makinenin üretilmesi için şirket kurabilecek ortaklar veya bu patenti satın alacak yatırımcı arıyorum. Başbakanlık’a göndermiş olduğum bir maile cevap olarak; ‘Sayın Salih Osman İmamoğlu; KOSGEB tarafından Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek programıyla, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ'ler ile girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi için araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projeleri desteklenmektedir. Dolayısıyla ilgide kayıtlı başvurunuzda bahsettiğiniz makine yukarıda bahse konu program kapsamında değerlendirilebileceği ve aşağıda iletişim bilgileri verilen Samsun’da bulunan hizmet merkezimizle irtibata geçmeniz uygun görülmektedir’ denilmiştir. Yapılacak yatırım ve KOSGEB hibe desteklerini alabilmek için, yaklaşık 300 bin TL’ye ihtiyaç vardır. Bu yatırımınsa, geri dönüşü en geç 4 ayda mümkündür. 200 binden fazla çay üreticisi aile hep böyle bir makineyi beklemektedir. Bu makinenin üretilmesiyle hem yatırımcı hem imalat kısmında çalışanlar, hem çay üreticileri hem de Türk çayı kazanacaktır. Bizim gibi çay üreticisi olan 40’tan fazla ülkeye de bu makineyi ihraç etmek mümkün. Dolayısıyla, bu makineyi imal edip hizmete sunmakla, aynı zamanda milli ekonomiye de katkı sağlanmış olacaktır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir