Protokol Çeltik Ekti

Protokol Çeltik Ekti
Bafra ilçesinde düzenlenen “Geleneksel 2. Çeltik Ekimi Festivali”nde yöresel kıyafet giyen protokol çeltik ekimi yaptı

Bafra Kaymakamlığı, Bafra Ziraat Odası ve Tahıl Üreticileri Birliği tarafından organize edilen Geleneksel 2. Çeltik Ekimi Festivali’ne Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra Kaymakamı Halis Arslan, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, Belediye Başkanı Zihni Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner’in açılış konuşmasının ardından konuşan Kaymakam Halis Arslan yaptığı açılış konuşmasında çeltiği tanıtmak istediklerini söyledi. Kaymakam Arslan, “İlçemizde çeltik ekimi 1952 yılında rahmetli Yusuf Kiraz tarafından Sinop’un Boyabat ilçesinden 2 katıra yüklemiş olduğu 4 çuvalı yaya olarak Sinop yoluna getirmiş ve oradan kamyona yükleyerek Bafra’ya getirerek Karıncak köyünde çeltik ekimini burada gerçekleştirmiştir. Zamanın idarecileri tarafından izinsiz yetiştirdiği için nezarete alınmış ve çeltiği sökmesi istenmiştir. Çeltiği sökmeyen rahmetli Yusuf Kiraz daha sonra hasadını yapmış, Bafra ilçesinde satamadığı için tekrar Boyabat'a götürüp orada satmıştır. Çeltiğin öncüsü Yusuf Kiraz yaklaşık 1 yıl önce aramızdan ayrılmış, Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Kendisini rahmetle anıyoruz. Bafra’nın 42 mahallesinde çeltik ekimi yapılıyor. 2015 yılında 2 bin 400 çiftçi ailemiz yıllık olarak 90 bin ton çeltik üretimi yapmış, 110 bin dekar alanda bu üretim gerçekleşmiştir” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, üreticilerin geçen sene dekar başına 950 kilo aldığını, bu sene bin kilogramın üzerinde verim beklediklerini söyledi. Ürünün bereketli olmasını dileyen Yılmaz, “Bizim elimiz uğurludur, şimdi atarız tohumu inşallah geçen senekinden daha fazla bereket elde ederiz. Bafra deyince akla, Çarşamba deyince akla tarımsal bereket geliyor. Özellikle de bereketin içerisinde gerek ekonomik gerekse de sağlığına dönük olan yaşamını sürdürmesi için lazım olan her şeyi içerisinde bulunduran bu bereketli topraklarda duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Yusuf Kiraz denilen değerli ağabeyimiz 1950’li yıllarda bir mücadele başlatmış, burada ürettiği çeltiği burada satamamış gidip Boyabat’ta satmak zorunda kalmış. Bu ne büyük bir mücadele. Her yeni şeye olan karşı duruş gibi oda karşı duruşun mücadelesini vermiş. Bizler onların torunları olarak, onların bize öğrettiği bu güzel dinamizmi, bu güzel tarımsal faaliyeti yaşatmak üzere böyle toplanıyoruz” diye konuştu. 
Vali İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmada, “Bafra bu anlamda zenginleşiyor. Çok ciddi anlamda da ürün elde ediliyor. Tabi afetlerden, doludan korusun ve ürün bereketli olsun. Bafra ve Çarşamba bizim ayrı değer verdiğimiz iki ilçemiz. Hem nüfus itibariyle en büyük iki ilçemiz hem de çok şanslı iki ilçe. Bafra çok önemli bir nehrin ağzında Kızılırmak nehrinin üzerinde oluşturmuş olduğu ilçe. Kızılırmak’ın alüvyonlarla oluşturmuş olduğu en kıymetli topraklarda tarım yapılıyor. Diğeri de Yeşilırmak’ın vadisi üzerinde kurulmuş Çarşamba Ovası. Onun için biz buraları bir hayli önemsiyoruz. El ele vereceğiz bu bölgede hem tarımı hem hayvancılığı yapacağız ve en güzel şekilde de yaşayacağız. İnsanın mutlu olduğu kendi yaşadığı doğduğu yerde orada ekmeğini kazanması, zengin olması ve mutlu bir şekilde hayatını idame ettirmesidir. Ekeceğimiz bu ürünün kazasız belasız bir şekilde tarladan soframıza taşınmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 
Konuşmaların ardından Merhum Yusuf Kiraz adına düzenlenen pilav yarışması dereceye girenler ve Bafra pirinci logo yarışması sonucunda yapılan değerlendirmede birinci olan Kadir Bayrak'a hediyeleri verildi. Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun ve mühendisler Vali İbrahim Şahin tarafından başarı belgesiyle ödüllendirildi. 
Ödül töreninden sonra Bafra Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ve Bafra Hasan Çakın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci tarafından Geçmişten Günümüze Yöresel Kıyafetler defilesi katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi.
Protokol tarafından giyilen yöresel kıyafetlerle çeltik tarlasında çeltik ekimi gerçekleştirilmesinin ardından program yapılan ikramla son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yerel Haber