Renault fabrikasındaki işçiler üretimi durdurdu

Renault fabrikasındaki işçiler üretimi durdurdu
Bursa’da metal işçilerinin sendika gerginliği büyüyor. Bağlı oldukları Türk Metal Sendikası'nın haklarını savunamadığını öne süren ve sendikadan istifa eden binlerce Oyak Renault çalışanı dün gece üretimi durdurdu.

Yaklaşık bin 500 işçi fabrika önünde toplanarak sessiz eylem yaptı. Gece vardiya değişimi yapılamadığı için de üretim bir süre durdu.

Dünyanın önemli otomobil üreticilerinden olan ve bünyesinde 5 bin kişi çalışan Renault’un Bursa’daki fabrikasında, işçiler üretimi durdurma eylemi yaptı. 16.00 - 24.00 vardiyasını yapan işçiler üretimi durdurarak fabrikadan çıkış yapmadı. Bu sırada 24.00- 08.00 vardiyasına gelen yaklaşık bin 500 işçi ise fabrika önünde toplanarak Türk Metal Sendikası'nı protesto etti. Haklarının sendika tarafından korunmadığını belirten işçiler, sabaha kadar üretimi durdurdular.

İşçilerin "Yetkili gelsin, gerekli açıklamayı yapsın" talepleri cevapsız kalırken, fabrika önünde ve içerisinde sessiz eylem yapan işçiler, zaman zaman cep telefonlarının ışıklarını yakarak birbirlerine destek verdi. Eylemi takip eden gazetecilerin röportaj tekliflerini de geri çeviren işçiler, istifa ettikleri Türk Metal Sendikası ve fabrika yönetimi aleyhine slogan attı. Provokasyona asla izin verilmeyeceğini söyleyen işçiler, "Aramızda provokasyon amacıyla gelenler olabilir, lütfen slogan atmayın" şeklinde anonsta bulunarak sabah vardiya bitimi olan saat 8’e kadar içeriye girmeyeceklerini söyledi. Bursa’daki Renault fabrikasında bir vardiyada 400 adet otomobil üretiliyor. 

TÜRK METAL'DEN İSTİFA FURYASI

Bursa'da metal iş kolunda işçiler büyük huzursuzluk yaşıyor. Bosch fabrikalarındaki işçilerin Türk Metal'den istifa edip 3 yıllık hukuki süreç sonunda aldıkları yüksek zam farkları, diğer otomotiv fabrikalarında çalışan işçileri hareketlendirdi. Türk İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nın yıllardır yeterli gayreti göstermediğini düşünen 2 otomobil fabrikası ile büyük yan sanayi kuruluşlarındaki sendikalı yaklaşık 50 bin metal işçisinden en az 10 bini Türk Metal'den istifa etti.

Bursa'da Fiat ve Renault'da çalışan Türk İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'na üye binlerce işçi, şahsi elektronik şifreleri ile sendikadan istifa ettiklerini dijital ortamda bildirdi. Her ay kesilen 1 günlük çalışma bedeli olan sendika aidatlarına karşıık, üyeliklerinin hiçbir işe yaramadığını düşünen metal iş kolu çalışanları, herhangi bir başka sendikaya da üye olmuyor. Türkiye'de çalışma hayatında ilk defa görülen büyük çaplı toplu istifa hareketi artarak yayılıyor. Bu durum otomotiv sanayiinde işlerin hızlandığı şu günlerde işvereni de ürkütüyor. İşçiler ücret konusundaki mücadelesini artık sosyal medyadan yapmaya kaydırdı. Fabrika içerisinde sosyal medyadan kısa sürede duyurdukları, yemek yemememe, çatal kaşık vurma eylemleri ile fabrika yönetimine rahatsızlıklarını bildiriyor.

Facebooktaki Metal İşçileri Birliği (MİB) isimli platformda iki büyük otomobil fabrikası ile yan sanayi kuruluşlarında çalışan binlerce kişi ortak akıl üreterek Türk Metal'den ayrılıyor. Fabrika içerisinde hiç kimse ele başı veya öncülük rolüne bürünmezken, ortak alınan kararlar büyük bir beraberlikle uygulanarak Türk Metal Sendikası karşısında istifa furyası ortaya çıkarıldı. Ayrıca Diren Tofaş isimli sosyal medya platformunda Türkiye'nin en büyük otomobil üreticisi olan Tofaş'ın işçileri de anlık protesto eylemleri organize ediyor.
Fabrikadaki yemek yememe, yemekte çatal kaşık vurma gibi değişik eylemler yapan ancak üretimi aksatmayan işçiler, fabrika yöneticileri ile yüz yüze görüşmek istiyorlar. Türk Metal sendikası huzursuzluğu sebebiyle sık sık vardiya değişimlerinde üretim yarım saat aksıyor. İşçiler sendikalarını protesto için yarım saatlik gecikmeli hareketlerle üretimi yavaşlatıyor. Bu hareketler büyük eylemlerin öncü sinyalleri olarak gösteriliyor.

TOFAŞ CEO'SU BİZBİZE TOPLANTISINA GELEMEDİ
Bursa'daki Tofaş fabrikasında 2-3 ayda bir mutad olarak düzenlenen "Biz bize" toplantısı, 3 hafta evvel başlayan gerginlik sebebiyle ertelendi. Ancak dün fabrika içinde işçilerle birlikte olması beklenen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu işçilerin karşısına dün yine çıkamadı. Gergin ortam sebebiyle bu toplantı 2. defa ertelendi. İşçiler ise yönetime taleplerini bu toplantıda direk bildirmeye hazırlanıyordu.

RENAULT'TA İŞVERENİN ZAM TEKLİFİNE MESS KARŞI ÇIKTI
Bu arada Renault fabrikasında çalışan işçiler de dün gece yarısı 24:00'teki vardiya değişiminde birer saat erken iş bırakıp 1 saat geç işe başlayarak yaklaşık 2 saat boyunca üretimi durdurdu. Fabrika önünde Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki birçok otomotiv yan sanayiinde çalışan metal işçilerinin de destek verdiği toplanmada konuşulan mevzular, Toyata ve Honda gibi sendikasız çalışma düzeniydi. Bursa'daki Renault işçilerine Fransa'daki yönetimin saat başı ücretlerde 1 avroluk zam yapılması konusundaki çalışmasının işveren sendikası MESS tarafından engellendiğini konuşan metal işçileri, yeni bir işçi sendikasına girmek yerine sosyal medya örgütlü eylemlere devam etmeyi düşünüyorlar. Türk Metal Sendikasının çalışanların ayın ilk günkü, bir günlük ücretlerini aidat olarak kesmesini çok bulan ve Türk Metal'in işverinin güdümünde bir durumda kaldığını düşünen metal işçileri, şu anda 2 büyük fabrika ile yan sanayiden en az 10 bin kişinin sendikaya istifasını bildirdiğini söylediler. Bursa Çalışma Bölge Müdürlüğünden Türk Metal sendikasından istifalarla alakalı bir resmi açıklama yapılması da işçiler, resmi durumun bilinmesini istiyorlar.

YENİ ELEMANLARDAN SONRA ESKİ PERSONELDE İSTİFAYA BAŞLADI
Türk İş’e bağlı Türk Metal sendikasından ayrılmalarda ilk olarak yeni işe başlayan personel ayrıldı. Daha önceki sendika hareketlerinde tecrübeli olan eski işçiler ise bekle gör taktiğini uyguladılar. Fabrika içerisinde hiç kimse eylemde öncülük yapmıyor. Herkes aynı tavrı takınıyor. Bu durum işverini de çok ciddi rahatsız ediyor. Üretimin bir anda kesilme riski, işverine tedbir almaya mecbur ediyor. Türk Metal sendikasındaki kan kaybının giderek artması sebebiyle de fabrika yöneticileri çare düşünüyorlar. Ancak zamanla şiddetlenmesi beklenen eylemlerin önlenebilmesi için zam yapmaktan başka alternatif görmeyen yabancılar bu konuda satışların hızlandığı sezonda pratik olacakları sinyalini veriyorlar. Ancak Metal İşveren Sendikası MESS’in engel olması sebebiyle otomobil fabrikalarında bağımsız hareket olmuyor. Türk Metal’deki dağılmanın, MESS’de de benzer istifaları gündeme getirmesi bekleniyor. Üretim kaybı yaşanmadan, bu hareketlenmenin atlatılması için Çalışma Bakanlığı ile Ticaret ve Sanayi Bakanlığı yetkililerinin de arabulucuk yapmalarının gündeme gelmesi bekleniyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir