Rusya ile yaşanan uçak krizi Trabzon Limanı'nı teğet geçti

Rusya ile yaşanan uçak krizi Trabzon Limanını teğet geçti
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından ekonomik ve ticari ilişkiler büyük zarar görürken, Trabzon Limanı'nın bu krizden etkilenmediği belirtildi

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Limanı İşletmeciliği A.Ş Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Rusya’nın Trabzon Limanı üzerinden yaptığı ticarette her hangi bir düşüşün veya gelen gemi sayısında bir azalmanın söz konusu olmadığını ifade ederek yapılan ticaretin eskisi gibi sürdüğünü söyledi. Bölgenin kömür ihtiyacını Rusya’dan gelen kömürle karşıladığına dikkat çeken Ermiş,”Ülke olarak zor bir siyasi coğrafyada yaşamaktayız. Üzülerek ifade etmek gerekir ki Suriye’de yaşayan müslümanlar hem de ırktaşlarımızın karşılaştığı zulüm karşısında içimiz sızlıyor. Ancak ticaret bir gerçek. Bölgesel ihtiyaçların özellikle ısınma noktasındaki ihtiyaçlar Sibirya kömürü olan Rusya’da ithal edilen kömürle karşılanmaktadır. Bu itibarla buradan bakıldığında transit hububat yükü Rusya, Kazakistan, Ukrayna gibi ülkelerden Trabzon limanına gelmektedir. Gelen yükler daha sonra buradan serbest bölgeye taşınıyor. İşletmeciliği tarafımızdan yapılmakta olan Trabzon serbest bölgesine bir takım işlemlerden geçirilmek suretiyle Amerika’ya Kanada’ya transit ihracatı yapılmaktadır. Dolayısıyla yaşanan bu olumsuz süreçte biz liman olarak etkilenmedik. Kömür ticareti eskisi gibi devam ediyor. Rusya’dan kömür, hububat gibi ürünler limanımıza gelmektedir. Bu ürünlerin bir kısmı ithalattır bir kısmı da transittir. Krizden sonra herhangi bir azalma söz konusu olmadı liman olarak bu krizden etkilenmedik” dedi.

"İRAN İLE TİCARET ESKİSİ GİBİ OLACAK"
İran’a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırmasının ardından bu ülke ile ticaretin eskisi gibi olacağını umut ettiklerini ifade eden Ermiş, bu yıl içinde gerekli adımların atılacağını söyledi.

İran’a tansit ticarettin ekonomiye büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Ermiş, “İran-Irak savaşı döneminde İran, ithalatını Trabzon limanı üzerinden ve biraz fazla kısmını diğer şehirlerdeki liman üzerinden sağlamıştı. O dönemde önemli bir ticari hareket, Trabzon’da bölgesel çapta da yaşanıyordu. Ancak ardından ABD'nin ve uluslararası çevrelerin İran'daki nükleer çalışmaları bahane ederek bu ülkeye ambargo uygulamasından sonra bu konudaki transit yük durma noktasına gelmişti. Daha sonra bu gelişmelere bağlı olarak İran’ın ambargosunun kalkması dolayısıyla başlangıç olarak bloke edilmiş olan 100 milyar dolar civarındaki rakamın 25+25, 50 milyar dolarlık kısmı serbest bırakılmasıyla birlikte İran’ın bir çok acil ihtiyaçlarının ithalatına izin verilecek. Dolayısıyla Trabzon Limanı olarak yaklaşık 14 yıldır İran’lı dostlarımızla beraber bu noktadaki problemi aşmak için gayret sarf ettik. Geldiğimiz noktada öyle ümit ediyorum ki bu 14 yıllık beraber çalışmanın sonucu İran transidinin tekrar eski noktaya geleceğini düşünüyoruz. Bunun hemen olması mümkün değil. Zaman içerisinde bu iş başlayıp ileri derecelere yürüyeceğini tahmin ediyoruz. Kaldı ki İran için Avrupa’ya en yakın liman Trabzon Limanı. Trabzon-Tebriz 770 kilometre mesafededir. Bu itibarla Trabzon Limanı İran’ın Avrupa Birliği'ne açılan kapısı konumundadır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi