Çalıştaya; Vali Yardımcıları Mesut Taner Genç, Mehmet Ali Karatekeli, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, dekanlar, öğretim üyeleri çok sayıda öğrenci katıldı. Çalıştay öncesinde Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu.
Samsun Kültür ve Sanat Platformu adına konuşan Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, “Samsun’da maalesef çoğu kurumlar ancak kendilerinin organize ettiği programları destekliyorlar ve katılım olarak da onlara ilgi gösteriyorlar. Bunun mutlaka ve mutlaka aşılması ve birlikte hareket edilmesi gerektiğine inanıyorum. Ben Samsun’un çok ileriye gittiğine, çok iyi işler başarabileceğine, kültür ve sanat faaliyetlerinin de ilerde çok üst düzeyde olacağına inanıyorum. Samsun’da gözle görülür değişiklikler var. Her gün yeni bir otel, yeni bir işletme, yeni bir müessese açılıyor. Samsun’un sosyal hayatını geliştiren gelişmeler meydana geliyor. İleriki yıllarda Samsun şu anda bulunduğundan kat kat daha fazla önem kazanacaktır. Buna can-ı gönülden inanıyorum. Biz de Samsun Kültür ve Sanat Platformu olarak bir katkı sağlayabilirsek ne mutlu bize” dedi.
Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Kültür ve sanat dediğimizde öncelikle çok basit bir tanım yapmak gerekir. İnsan eliyle yapılmış üretilmiş her şey kültürdür. Sanat ise herkesin yapamadığı, bazı kişilerin ortaya koyabildiği, diğer kişilerin ise beğendiği, gıpta ettiği, hayranlık duyduğu ürünlerdir. Sanat üzerine konuşmak çok netameli bir konudur. Sanatla iştigal edenler, kendilerinin genel topluluktan farklı, seçilmiş, özel gönderilmiş gibi bazı hususiyetleri olduğunu atfederler. Dünyada en zengin yemek kültürü olan ülke Türkiye’dir. Mesela Fransa’da sadece belirli bir kültürün ürettiği yemekler vardır. Ama Türkiye’de Türklerin ürettiği yemeklerin yanında, Ermenilerin geliştirdiği yemeklerini de kullanmaktayız. Rumların Ege’de geliştirdiği zeytinyağlı yemekleri de kullanmaktayız. Kürtlerin, Arapların, Gürcülerin Çerkezlerin, Türkmenlerin, Kazakların, Tatarların ve adını sayamadığımız birçok kültürün yemekleri de Türk yemek kültürünün içine girmiştir. Böyle zengin bir kültüre sahip bir ülkedir Türkiye. Ben bu tür yemeklerin hepsini yemekte ve hepsini de kendi kültürüm olarak saymaktayım. Aynı şekilde türkülerimiz de böyledir. Türkiye’ye de böyle bakmak gerekir. Sanat kültürü dediğimizde de, bir tahammülü ön plana getirmeli, birbirimizin ürettiğine saygı duymalıyız. Samsun’da çok güzel bir platform kuruldu. Samsun her bakımdan sanat şehri diyebileceğimiz bir şehir. Müzikle, resimle, tiyatro ile. Ama bunların bir araya gelmesi, birlikte üretilmesi Samsun’un sesinin çok daha fazla duyulmasını sağlayacaktır. Bu platform da bunu amaçlamaktadır” diye konuştu.
Samsun Valiliği adına konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli ise, “Bu çalıştayda aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Daha genç bir platform olmasına rağmen, ben bu platformun çok önemli çalışmalara imza atacağına inanıyorum. Çünkü çok doğru bir başlangıç yapmıştır. Kültürün, bilimin ve sanatın kaynağı olan üniversiteyi de yanına alarak yola çıkmıştır. Şehriyle bütünleşmiş, şehrin sorunlarına duyarlı bir üniversite, şehrin kültüründe, sanatında ve ekonomik gelişmesinde önemli bir itici güçtür. Ondokuz Mayıs Üniversitesi de, başta değerli rektörümüz ve değerli mensuplarıyla rüştünü ispatlamıştır. Şehre katkısını her türlü platformda sergilemiş ve sergilemeye de devam edecektir” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından çalıştayın “Görsel Sanatlar ve Sahne Sanatları Sanat Kurulları” isimli ilk oturumuna geçildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.