Balıkesir’in Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada 12 işçinin yaşamını yitirdiği ve birçok işçinin yaralandığı açıklandı. Samsun Tabip Odası, Balıkesir Akademik Odalar Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve diğer meslek kuruluşlarının ortak açıklamasını paylaşarak işçi ölümlerinin önlenebilir olduğuna vurgu yaptı.
Yapılan basın açıklamasında, “Balıkesir'in Karesi ilçesinde kırsal Kavaklı Mahallesi'nde faaliyet gösteren mühimmat fabrikasının kapsül üretimi yapılan bölümünde henüz bilinmeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlamada meydana gelen çökme sonucu ilk açıklamalara göre 12 çalışanın yaşamını yitirdiğini derin bir üzüntüyle öğrendik. Yaşamını yitirenlerin ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralananlara ise acil şifalar diliyoruz.”
“Acımız ve öfkemiz tarifsiz!”
“Acımız ve öfkemiz tarifsiz! Biliyoruz ki bu işçi cinayetindeki kayıpların tamamı önlenebilirdi. Ve yine biliyoruz ki işçi cinayetlerinin önlenememesi sermayenin doğası ve siyasi iktidarların bilinçli tercihlerinin sonucudur. Bu felaketin sorumluları, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlar; işyeri hekimlerine tabip odalarına üye olma zorunluluğunu göz ardı ederek çalışma izni veren ve böylece Balıkesir Akademik Odalar Birliğini, Türk Tabipleri Birliğini, Balıkesir Tabip Odasını denetim mekanizmalarının dışında bırakanlardır.” Açıklamalar şu sözlerle devam etti “Her ne kadar iş güvenliği tedbirlerinin alındığı ifade edilse de, bu trajedinin altında yatan asıl gerçek, fabrikada sendikal örgütlenmenin engellenmesi ve işçilerin iradesinin bastırılmasıdır. İşçiler haklarını savunacak bir örgütlülükten mahrum bırakıldıkça bu tür iş cinayetleri kaçınılmaz hale gelmektedir.”
Denetim Eksikliği ve Mevzuat Yetersizliği
Açıklamada, mevcut iş güvenliği mevzuatlarının etkin uygulanmadığı ve denetimlerin yetersiz olduğu ifade edilerek, “2011 yılından bu yana hangi kurumlar kaç denetleme yapmıştır? Valilik denetim raporlarını İçişleri Bakanlığı ile paylaşmış mıdır? İçişleri Bakanlığı bir komisyon oluşturarak denetim yapmış mıdır? Bu soruların yanıtları kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Denetimlerin yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa ne tür bulgulara yer verildiği de önemlidir. 6331 sayılı İSG Kanunu, işyerinde her türlü önlemi alma ve güvenlik şartlarının gelişen teknolojiye uygun olarak iyileştirilmesi yükümlülüğünü işverene vermiştir. Ancak birçok işyeri kazasının gerçek sorumluları cezalandırılmadığı için bu trajediler yaşanmaktadır.” eleştirileri dile getirildi.
“Takipçisiyiz”
Açıklamanın sonunda “TTB, AKOB, BTO ve SES olarak ülkemizde yaşanan iş cinayetlerinin son bulması için mücadele edeceğimizi açıklıyoruz. Hem iş sağlığı ve güvenliği hem de çevre açısından büyük endüstriyel kazaların önlenmesinde mevzuat gereği gerekli tedbirlerin alınması ve eylem planlarının uygulanmasının önemli olduğuna bir kez daha acı bir şekilde şahit olduk. Tesis çalışanları ve yakınlarına baş sağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar ve kentimize geçmiş olsun diyoruz.” Denildi.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.