İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapmış olduğu konuşmada, depremin tarımsal üretime etkilerini değerlendirdi. Ülkemizde ekilebilir alanların yüzde 16’lık bölümünün depremden etkilenen bölgede yer aldığına işaret eden Yaşar, sözlerini sürdürdü:
TARIM ALANI VE BİNALAR
“Deprem bölgesinde yapılan tarımsal üretimin Türkiye ekonomisine katkısı ortalama yüzde 20’lerin üzerindedir. Bu ülkemiz açısından çok önemli bir katkı. Biz her seferinde söylüyoruz, diyoruz ki: Savunma sanayisi ne kadar önemliyse tarım sektörü de o kadar önemlidir ve savunma sanayisine verilen destekler tarım sektörüne de verilmelidir. Ama buna rağmen, Türkiye'de tarım alanları gittikçe daralıyor. Tarım alanları binalarla doldurulmaya başladı.Hepinizin de bildiği gibi, depremin en fazla tarım arazilerindeki yani alüvyon tabakalardaki zararı çok yıkıcı oldu. Neden? Çünkü onların deprem dalgalarını yükseltme hızı daha yüksek seviyede oluyor.
İŞE ZEMİNDEN BAŞLANMALI
İmar çalışması yapılırken18 ayrı kurumdan görüş ve izin alınmaktadır. 1/100.000'lik, 1/25.000'lik, 1/5.000'lik veyahut da 1/1.000'lik imar parselleri alınan bu izinler doğrultusunda yapılmakta. Orman alanları ve tarım alanlarına imar iznini Tarım ve Orman Bakanlığı verirken, karayolları, havalimanları ve demiryolları gibi yatırımlara Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı imar izni vermektedir. Doğal sit alanları ve özel çevre koruma alanları için de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin alınmaktadır. Bu nedenle, imar izinleri verilirken yapılan yatırımın altından fay hattı geçip-geçmediğinin iyice araştırılması gerekmektedir. Sonuç da karayolları, havalimanları ve demiryolları zarar görebiliyor, binalar yıkılıyor. Fay hattı üzerinde büyük yıkımlar yaşandı. Bu acıları bir daha yaşamamak için işe mutlaka önce zeninden başlamak gerekiyor. Ancak sağlam zeminler üzerinde bina inşa edebilirsiniz. Temeli sağlam olmayan bina mutlaka bir gün yıkılır ve geride böyle acılar bırakır. Bu nedenle, tarımsal alanlara ve fay hatlarına imar izni verilmemeli ve buralar yapılaşmaya açılmamalıdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.