Halen en çok çay ithal eden ülkelerin damak zevkine yönelik çay üretiminin yapılması konusunun da görüşüldüğünü söyleyen Gürdoğan, “Çay’ın free-shoplarda olmaması büyük eksiklik. Bununla ilgili olarak da bir toplantı gerçekleştirilecek. Bizler DKİB olarak sadece yetki alanımızdaki çayın ihracat edilebilmesi için teşvik enstrümanlarından yararlanılması gerekiyor. Çayın ihracatında dünyadaki talep ve isteklerin de göz önünde bulundurulması gerektiği aşikardır. Gittiğimiz fuarlarda siyah çayı sadece Türkiye ve İran’ın dayattığı görülmekte. Bu da her ülkenin çay ihracat rakamlarına yansımaktadır” dedi.
Çay üreticisinin de bilinçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Başkan Gürdoğan, “Çay için bir vizyon belirleyerek bunu dünyaya tanıtmalıyız. Çayın dünyadaki üretim teknikleri benimsenmeli, albenisi artırılarak free-shoplarla satılmalı diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“ŞU HALİYLE ÇAYIMIZI İHRAÇ EDEMEYİZ”
Şu haliyle çayda dünyaya ihracat yapılamayacağı görüşünün benimsendiğini söyleyen Gürdoğan, “Bölgemiz için altın değerinde bulunan çaydan maalesef sıcak içecek dışında yüksek katma değer ihtiva eden ürünler geliştiremedik. Faydaları sayılamayacak düzeyde olan çaydan diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi gerek gıda ve gerekse sağlık ve kozmetik alanında ürünler geliştirilmesi için ivedilikle bir güç birliği veya enstitü tarzı bölge STÖ’lerinin ve özel sektörün iştiraki ile AR-GE imalat faaliyetinde bulunacak bir birimin kurulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Çayda birim başına verimin arttırılmasına yönelik çalışmaların da yapılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Gürdoğan, “Verimi yüksek fidan yetiştirilmesi konusunda Tarım Bakanlığımız ve ÇAYKUR bir yol haritası belirlemelidir” diye konuştu.
İhracatçı Birlikleri olarak çatı kuruluşları olan TİM ve Ekonomi Bakanlığı ile müşterek organizasyonda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için her sektörün projeksiyonunu çıkardıklarını ve bu hedefe ulaşma için yapılması gereken adımlar ve alınması gereken önlemleri belirlediklerini dile getiren Gürdoğan şöyle konuştu:
“Bu çerçevede bugün yıllık 9 milyon dolar seviyesinde bulunan çay ihracatımızın 2023 yılında en az 250-300 milyon dolarlar seviyesine ulaştırmayı hedef olarak belirlememiz gerekmektedir. Bunun için de öncelikle tanıtıma önem vermeliyiz. Başta ÇAYKUR olmak üzere üstün kalitede üretimi bulunan firmalarımızın dünyada belli başlı çay ve gıda fuarlarına katılmalarını sağlayacak organizasyonlar yapılmalı. Yine ihracatımızın arttırılabilmesi için DKİB olarak devlet yardımları kapsamında yürüttüğümüz ‘Çay Üreticisi Firmalarının İhracat Kapasitelerinin Arttırılması’ projemiz kapsamında yaptığımız duyurular dahilinde projeye katılan 7 firma bulunmaktadır. Amacımız bu projenin tamamlanması sonrası tekrar sektörün ana aktörü kurum ve firmalarla görüş alışverişinde bulunarak ihracata dönük yeni bir proje geliştirerek çay ihracatımızın sürekli artış trendine sokulması ve etkin yurt dışı tanıtımlar yapılması faaliyetlerini sürdürmek.”
TÜRK ÇAYININ HAK ETTİĞİ KONUMA GETİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARA HIZ VERİLDİ
Yayınlanma:
Güncelleme:
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türk çayının hak ettiği konuma getirilmesi, çaydan bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlanması amacıyla geçtiğimiz günlerde Rize’de düzenlenen toplantıda görüşülen konular ve alı
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Karadeniz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.