İmalat sanayinin performansına yönelik en hızlı ve güvenilir öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Kasım 2015 sonuçları açıklandı. Buna göre; İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, Kasım ayında kritik eşik değer 50,0’nin üzerine çıktı. Ekim ayında 49,5 olarak ölçülen PMI, Kasım ayında 50,9’a yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında iyileşme yaşandığını gösterdi.
Türk imalatçılar tarafından alınan yeni sipariş hacmi, böylece 2015 yılı boyunca ilk kez Kasım ayında artış kaydetti. Alınan yeni siparişlerdeki büyüme hızı yavaş olmakla birlikte Kasım 2014’ten bu yana ölçülen en yüksek değerde kaydedildi. Anketin en önemli ekonomik aktivite göstergeleri olan üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri, ihracat ve istihdam, Kasım ayında artış kaydetti.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede, “Bazı firmalar, ekonomik aktivitedeki iyileşmenin seçimlerin bitmesiyle birlikte belirsizliğin azalmasından kaynaklandığını belirtti. Türk Lirası’nda Eylül ayındaki dip seviyenin ardından Kasım ayında yaşanan ılımlı değer kazancının girdi fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletmesi Türk imalat sektörünü olumlu etkiledi” dedi.
İSTANBUL’DA DARALMA HIZI, YILBAŞINDAN BU YANA EN DÜŞÜK DÜZEYDE
Ekim ayında 47,2 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI verisi de Kasım ayında 49,3’e yükselerek, İstanbul imalat sektöründe yılbaşından bu yana gözlenen daralmanın hız kesmekte olduğuna işaret etti.
İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI verisinin yılbaşından beri ortalaması 48,2 düzeyinde bulunuyor. İstanbul imalatçıları tarafından alınan yeni siparişlerde Ocak ayından beri gözlenen düşüş eğilimi Kasım ayında da devam etmesine rağmen, daralma hızı yılbaşından beri gözlenen en düşük düzeyde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri de Ağustos ayından bu yana görülen en hafif düzeyde geriledi.
Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede, “Kasım anketi ayrıca girdi fiyatları enflasyonunda belirgin düşüş yaşandığını ve bunun da Türk Lirası’ndaki değer kazancından kaynaklandığını gösterdi” ifadelerini kullandı.
PMI verileri sanayi üretiminin, sanayi üretimi de ekonomik büyümenin öncü göstergesi olduğu için, PMI verileri ülke ekonomik büyümesinin yönünü görme konusunda güvenilir bir referans kabul ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.