"Türkiye’de yılda 100 bin kişi sigara yüzünden ölüyor"

Türkiye’de yılda 100 bin kişi sigara yüzünden ölüyor
Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir” dedi.

Uzm. Dr. Ertan Uzun, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” kapsamında açıklama yaptı. Sigaranın, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açtığını belirten Uzun, “Bu sorunlar arasında kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) öne çıkmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere; dünyada 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl 600 binden fazla kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir” diye konuştu.

 

2012 YILINDA YÜZDE 27’YE DÜŞTÜ

Tütün kontrolü çalışmaları konusunda Türkiye’nin örnek bir ülke olduğunu belirten Uzm. Dr. Ertan Uzun

“Küresel Yetişkin Tütün Araştırmaları sonuçlarına göre 2008 yılında yüzde 31.2 olan ülke genelindeki sigara kullanma oranı, 2012 yılında yüzde 27’ye düşmüştür. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır. Sigara içimi bir tür bağımlılıktır ve DSÖ sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Sigara içmekte olan pek çok kişi sigara içmeyi sürdürmek istemedikleri halde bağımlılık nedeniyle bu isteklerinde başarılı olamamaktadır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir