"Üreticinin Emeğiyle Kimse Oynamasın !"

"Üreticinin Emeğiyle Kimse Oynamasın !"
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, yaklaşan fındık hasadı öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı açıklamada, Fındık üreticilerinin hak ettiği değeri alabilmesi için fındık alım fiyatının 5 dolar olması gerektiğini söyledi.

Özellikle Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Düzce ve Sakarya gibi Karadeniz Bölgesi illerinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın alım fiyatı, hasat zamanı öncesinde büyük bir merak konusu oldu. Konuyla ilgili olarak, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Akburak, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geçmiş yıllarda belirlenen fındık alım fiyatlarını değerlendirerek, "Son 6 yılın ortalaması 3.22 dolar olarak karşımıza çıkıyor. 2024 için 3.50 dolar verileceğini varsayarsak, bu fiyat 33 liradan 115 lira yapıyor, ancak bu miktar üreticinin beklentisini karşılayacak bir rakam asla olamaz" ifadelerini kullandı.

"Alım fiyatı ne olacak?"


Fındık üreticisinin hak ettiği değeri alamadığını vurgulayan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, "Fındık, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan ürünlerden biri, hatta belki de en önemlisidir. Ağustos ayına yaklaşırken, üreticiler hasat telaşına kapılmış durumda. Ancak hepsinin aklında tek bir soru var: Alım fiyatı ne olacak? Yövmiyeciye kaç para verecekler? Yövmiyeci bulabilecekler mi? Patoz ne kadar tutacak? Bunlar, üreticilerin kafasındaki en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle, iyi bir fiyat alıp almayacaklarını düşünüyorlar. Türkiye, dünya fındık ihtiyacının %75'ini karşılayan en büyük fındık üreticisidir. Ancak bu büyük hacmin karşılığında üreticiler hak ettiklerini alamamaktadır. Fındık üreticileri, yıllardır istikrarlı ve yeterli bir taban fiyatı alamadığı için sıkıntı çekiyorlar. Her yıl hasat dönemi öncesi açıklanan taban fiyatlar, maalesef üreticilerin maliyetlerini karşılamaktan uzak kalmakta ve emeklerinin karşılığını almalarını engellemektedir. Fındık taban fiyatının belirlenmesinde üretim maliyetleri, dünya piyasalarındaki fiyat dalgalanmaları ve üreticinin yaşam koşulları göz önünde bulundurulmalıdır." dedi.

"Üreticimiz, hak ettiği değeri görmek istiyor."


Toprak Mahsulleri Ofisinin Geçmiş Yıllardaki Fındık alım fiyatlarına dikkat çeken Burak Akburak, "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) son 6 yıllık dolar bazında fındık alım fiyatlarına baktığımızda; 2018 yılında 2.93 dolar, 2019 yılında 3.34 dolar, 2020 yılında 3.73 dolar, 2021 yılında 3.50 dolar, 2022 yılında 3.01 dolar ve 2023 yılında 2.80 dolar olarak belirlenmiştir. Son 6 yılın ortalaması ise 3.22 dolar olarak karşımıza çıkıyor. 2024 için 3.50 dolar verileceğini varsayarsak, bu fiyat 33 liradan 115 lira yapıyor, ancak bu miktar üreticinin beklentisini karşılayacak bir rakam asla olamaz. Üreticinin hak ettiği değeri alabilmesi için 5 dolar gibi bir fiyat verilmesi gerekmektedir. Geçen yıl, üreticinin aldığı 82,50 liralık müdahale alım fiyatı, %100 artırılırsa 165 lira yapıyor. Gübre ve mazot fiyatları da geçen yıldan bu yana %100 arttı. Bu yüzden, genel başkanımızın grup toplantısında belirttiği gibi, bu yılki fındık alım fiyatı 170 TL olmalıdır. Fındık, Giresun başta olmak üzere Ordu, Trabzon, Samsun, Düzce ve Sakarya'da ve birçok ilde, sayıları 500 bini bulan çiftçiler tarafından üretilmektedir. İnsanlar, geçimlerini fındıktan sağlamaktadır. Sadece üreticiler değil, esnaf da onlara güveniyor. Dolayısıyla, fındık üreticilerinin emeğiyle kimse oynamamalıdır. Fındık üreticilerimiz, hak ettiği değeri görmek istiyor." İfadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

whatsapp-image-2024-07-30-at-23-57-36.jpeg

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel