Geçtiğimiz yıl ileri düzeyde 'Smart Grid' kullanıcısı olarak lanse edilen YEDAŞ'ın Akıllı Şebeke Fizibilite Projesi'ni 550.000 USD'lık hibe sözleşmesi ile destekleyen Amerikan Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA), yeni projelere imza atmak için YEDAŞ'la masaya oturdu. Samsun'daki ilk ziyaretlerini YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu'na yapan ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye Masası Şefi Ryan Barnes ve ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı Türkiye Müdürü Heather Lanigan, Amerika'da gerçekleşen toplantıda YEDAŞ'ın teknolojik altyapısını hayranlıkla izlediklerini ve bu altyapıyı yerinde görmek için Türkoğlu'nun daveti üzerine Samsun'a geldiklerini belirtti.
SAMSUN’A İLK ADIMI YEDAŞ’LA ATTIK
Ziyaret esnasında teknolojik gereksinimler karşılıklı olarak değerlendirilerek, YEDAŞ ve USTDA’nın gerçekleştirebilecekleri yeni projelerin çerçevesi belirlendi.USTDA'nın Türkiye Masası Şefi Barnes ve Türkiye Müdürü Lanigan, "Samsun'la tanışıklığımız YEDAŞ'la başladı. YEDAŞ Genel Müdürü Sayın Nurettin Türkoğlu'na Samsun daveti için teşekkür ediyoruz. Mükemmel bir şehir ve oldukça heyecanlıyız. YEDAŞ’ın kurumsal ve teknolojik alt yapısından son derece etkilendik. YEDAŞ'ın 2016 yılı içerisindeki yeni projelerine destek olacağız. YEDAŞ sayesinde Samsun'daki büyük bir potansiyeli de görmüş olduk. USTDA olarak, Samsun-Amerika arasında bir köprü kurarak, birçok projeye imza atacağımıza inanıyoruz" dedi.
2016 YILINDA AKILLI ŞEBEKE
FAZINI TAMAMLAYACAĞIZ
2014 yılında USTDA ile imzalanan hibe sözleşmesini “Amerika YEDAŞ’ı keşfetti” diyerek, tüm dünya ile paylaştıklarını belirten YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, teknolojiye vermiş oldukları önemin bugün YEDAŞ'ın başarısındaki en kritik anahtar olduğunun altını çizdi. Genel Müdür Türkoğlu, "Sahadaki şebekeyi misafiri olduğumuz şu dünyada, gelecek kuşakların yaşam hakkına saygı duyarak, çok müdahale etmeden, ekolojik dengeyi korumayı amaçlayarak, 'Akıllı' olarak güçlendiriyoruz. SCADA/DMS, SAP-ISU, GIS ve AMR gibi operasyonel mükemmelikte ve müşteri memnuniyetinde kilit taşı olan teknolojik sistemleri devreye aldık ve 2016 yılından itibaren hedefimiz bu sistemleri birbirine entegre ederek, ‘Akıllı Şebeke Fazını’ tamamlamak. Akıllı şebekeye geçişin dünya üzerindeki en yüksek standartlarda gerçekleşmesi için USTDA destekli Akıllı Şebeke Fizibilite Projesi büyük önem taşımaktadır" dedi.
AKILLI ŞEHİRLER PLATFORMUNA
ÖNCÜLÜK ETMEYE HAZIRIZ
YEDAŞ'ın Amerika'da başlamış olan 'Akıllı Şehirler' boyutuna geçme hedefinde olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, "Her zaman söylediğimiz gibi akıllı şebekelerden önce akıllı toplumu sağlamalıyız. Önce insanlarda bu algı yaratılmalı. Tek başına şebekemiz istediği kadar akıllı olsun. Toplumun bu bilinçte olmaması halinde sizin yaptığınız yatırım tüketiciye sadece maliyet anlamında yansır. Dolayısıyla akıllı şebekelerden ziyade akıllı toplum bilincini oluşturmalıyız. Bu nedenle kurduğu teknolojik sistemlerle akıllı şebeke yönetiminden akıllı şehirler boyutuna geçmek üzere olan YEDAŞ'ın tüm paydaşlarıyla akıllı şehirleşme yönünde bir platformda buluşması gerektiğine vurgu yapıyoruz. YEDAŞ olarak kamu, özel sektör ve üniversitelerin de katılımıyla oluşturulacak bir akıllı şehir platformuna öncülük etmeye hazırız" diye konuştu. Türkoğlu, 'Akıllı Şehirlere' geçiş için Türkiye’de tüm yatırımcı kuruluşları ortak noktada toplayan 'Akıllı Mevzuatlar’ın da büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bu konuda ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimde bulunduklarını belirtti. Ziyaret sonunda YEDAŞ Genel Müdürü Türkoğlu ve USTDA'lı heyet, yeni projelere 2016 yılı başından itibaren start verme kararı aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.