Belki birçoğunuzun çocukluktan bugüne dek Orhan GENCEBAY, Bülent ERSOY, Kâmuran AKKOR, Cengiz KURTOĞLU, Müslüm GÜRSES, Güllü, Bergen,Ferdi ÖZBEĞEN, Harika AVCI ve daha pek çok ünlünün sesinden onun yazdığı şarkıları dinleyerek büyüdüğü, Karadeniz insanının haklı gururu, müstesna ve güzel yürekli bir üstadımızı ağırlıyoruz. Bu haftaki röportajımızda. 1.200’ü aşkın şarkı sözünün yazarı aynı zamanda bestekâr, yorumcu Sayın Vural ŞAHİN konuğumuz
REMZİ ÖZKAN : Söyleşimizin başlangıcında öncelikle değerli vaktinizi ayırdığınız için size çok teşekkür ediyorum değerli hocam. Sorularıma geçmeden önce kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
VURAL ŞAHİN : Trabzon doğumluyum. Ankara Yenimahalle Meslek Lisesi elektronik bölümü mezunuyum.
İlk şiir ve musiki bilgilerimi babam şair Neşeli ’den (Necdet Şahin) aldım. Şiire hizmet veren yaklaşık tüm dergilerde şiirlerim yayınlandı aynı zamanda çeşitli antolojilerde şiir ve güftelerimle yer aldım.
İki ulusal televizyon kanalında düzenlediğim şiir yarışmasının hem organizesini hem de jüri başkanlığını yaptım.
TRT’de iki dönem ve özel bir kanalda bir dönem metin yazarlığı yaptım. Milliyet yayınlarının çıkardığı haftalık Müzik Magazin Dergisi’nde 3.5, İmparator Dergisi’nde 1 sene mısraların dili adıyla sanat sayfası, Fenerbahçe Fm’de 1 sene şiir programı hazırladım.
Yaklaşık 250 şiir toplantısı düzenleyerek şairlerimizi bir araya getirdim ve yüzlerce şairimizin şiir camiamıza katılmasına vesile oldum.
Saz, tanbur, cümbüş ve ud çalıyorum.TRT repertuarında 200 civarında eserim var.
Yaklaşık 450 ilahi şiirim Türkiye’mizin önde gelen tasavvuf musikisi bestekarları tarafından bestelendi.
4 büyük antolojide,TRT Nağme kanalındaki ‘’Bir Tutam Hasret ‘’ programında ve farklı 4 televizyon kanalında daha şiir üstüne jüri başkanlığı yaptım.
Uzun yıllar, Uzak Doğu sporlarından judo ve karate çalıştım. Judo milli takımında görev aldım.
MSG (Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) denetleme kurulunda 6 sene görev aldım
Evliyim. 3 çocuk (Efsun, Kadir, Şahser), iki torun (Alp, Elif ) sahibiyim .
Remzi ÖZKAN:Allah hepsine sağlıklı, uzun ömürler nasip etsin. Sizin gibi değerli bir üstadımı yakalamışken soracağım sorular da elbette kolay sorular olmayacak. Karadeniz’in eşsiz doğasından koparıp sizi İstanbul’a getiren sebep neydi değerli hocam?
VURAL ŞAHİN : Babamın iş durumundan dolayı.
REMZİ ÖZKAN : 1.200’ün üzerinde şarkı yazdınız. Bu eserlerinizin çoğu ünlü sanatçılarımız tarafından kapışıldı ve okundu. Şarkılarınızı kimler okudu hocam bugüne kadar?
Vural ŞAHİN: Orhan Gencebay, Bülent Ersoy, Muazzez Ersoy, Müslüm Gürses, Kibariye, Seda Sayan Cengiz Kurdoğlu, Arif Susam, Latif Doğan, Mehmet Özkaya, Harika Avcı, Güllü, Bergen, Ferdi Özbeğen, Kamuran Akkor olmak üzere farklı yüzlerce solistimiz.
REMZİ ÖZKAN : Siz çok yönlü bir sanatçısınız. Söz yazarlığının yanında bestekâr olarak da görüyoruz sizi. Aynı zamanda şiir kitapları yazdınız. Çeşitli radyo ve televizyonlarda programlar yaptınız. Yorumcu olarak sahnelerde görüyoruz.
Hemen hemen gelmiş geçmiş tüm edebiyat dergilerinde eserleriniz yayınlandı ve yayınlanmaya devam ediyor. Maşallah çok üretken bir yapıya sahipsiniz. Bunca yoğunluk içinde kendinize zaman ayırabiliyor musunuz? Bu kadar koşuşturma sizin için zor olmuyor mu hocam? Bunca enerjiyi neye borçlusunuz?
Vural ŞAHİN: Sanat benim için nefes almak, hayata adım atmak demek. İnsan sevdiği ve bildiği işi yapınca yorgunluk hissetmiyor. Çoluk çocuk da büyüyünce şimdi zamanımın tamamını sanatla değerlendiriyorum şükürler olsun.
REMZİ ÖZKAN: İlk eseriniz müzik dünyasıyla buluştuğunda ve dilden dile dolaşmaya başladığında neler hissettiniz?
Vural ŞAHİN: İlk şiirimi Orhan Gencebay abim besteledi ve okudu. Çevirdiği filmde kullandı. Adı “nerden bileceksin?” ve kapılar açıldı o günden sonra. Elbette ki bir an da böyle bir başarıya ulaşmış olmak tarif edilemez bir duyguydu.
REMZİ ÖZKAN : 1.200’den fazla şarkı yazmak hiç kolay değil. Bu gerçekten çok büyük bir başarı ve sizi yürekten alkışlıyorum saygıdeğer hocam. Böyle bir rekoru Allah herkese nasip etmez. Tahmin ediyorum ki bunca şarkının klip sayısı da rekor düzeydedir. Şarkılarınıza çekilen klip sayısını hatırlıyor musunuz?
Vural ŞAHİN:Türkiye’mizde 1200 civarında eseri albümlerde kullanılan 4 veya 5 kişiden biriyim.Bunlardan 800 kadarının söz ve müziği bana ait. 150 eserine klip çekilen ise tek benim.
REMZİ ÖZKAN : Maşallah değerli hocam. Başarılarınız daim olsun. Peki, hocam şair bir babanın oğlusunuz. Sizi, şiir yazmaya iten asıl sebep genlerinizde var olan bu duygu yoğunluğu mu yoksa farklı bir nedeni var mı, diye sormak isterim.
Vural ŞAHİN: Rahmetli babamın büyük destekleriyle müzikte, şiirde ve sporda ilerlemem daha kolay oldu tabi ki.
Remzi ÖZKAN: Allah rahmet eylesin. Kabri nur olsun babanızın. Demek ki sizdeki ışığı ilk keşfeden babanız olmuş. Bir eseri seslendirenler, meslekleri gereği her ne kadar ön plânda olsalar da o şarkıların asıl kahramanları bence söz yazarı ve bestekârlarıdır. Bu bağlamda ülkemizde söz yazarları ile bestekârların hak ettikleri noktada olduklarını söyleyebilir misiniz? Kendilerine gerekli ilgi, gerekli destek veriliyor mu maddi ve manevi anlamda?
Vural ŞAHİN: Maddi manevi olarak söz yazarları ve bestekarlar bence hak ettiği yerde değiller maalesef. Buna bağlı olarak da üretimler can çekişiyor tabi ki. Meslek birlikleri vasıtasıyla biraz daha iyiye gidiyor durumlar.
REMZİ ÖZKAN : Kaset dönemleriyle kıyaslandığında getirdiği kolaylıkların yanında, dijitalleşmenin sanat emekçilerine ciddi boyutta zararları olduğunu düşünen biriyim. Bu düşünceme katılır mısınız? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Vural ŞAHİN: Kesinlikle haklısın. Üretimler çok azaldı. Bunun sonucunda güzel eserler çıkmıyor artık. Eskiden duygu bütünleşmesi vardı. Şimdi ise kelime ve nota oyunlarına döndü eserler.
REMZİ ÖZKAN : Müsaade ederseniz belki sizi çok duygulandıracak bir soru sormak istiyorum: Unkapanı, sizin için ne ifade ediyor sayın hocam?
VURAL ŞAHİN : Unkapanı’ndaki iş yerim en güzel eserlerimi ürettiğim yerdi. Yaklaşık 30 sene çalıştım orada. Dile kolay acısıyla tatlısıyla tam 30 yılım geçti Unkapanı’nda. Kimler geldi kimler geçti. Orası sanki ilham kaynağımdı. 1,5 sene önce ayrıldım oradan. Şu an çok zor günler yaşıyor Unkapanı. Düzelmesini ümit ediyorum.
Remzi ÖZKAN: Çeşitli etkinliklerde eserlerinizi seslendiriyor ve o enfes şiirlerinizle dinleyicileri mest ediyorsunuz. Sizce şiiri insanlara yeterince ulaştırabiliyor muyuz? Şiiri insanlara daha çok sevdirmek için, bu konuda çok tecrübeli bir isim olarak neler yapılabilir?
Vural ŞAHİN: Şiir severlere ve okurlara eski ulaşım gücü kalmadı. Gazete radyo ve tv. lerin desteklemesi lazım bence . O da çok zor artık.
REMZİ ÖZKAN : Efendim kitaplarınızı sormak istiyorum. Takipçilerimiz bu kitaplara nasıl ulaşacaklar ve nerelerden edinebilecekler? Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin sizin gibi altın kalpli insanlara çok ihtiyacı var. Sağlıklı ve huzurlu hayırlı uzun ömürler diliyorum değerli hocam. Var olunuz renk kattınız.
VURAL ŞAHİN : Yayınlanmış Kitaplarım Şunlardır:1.Mahşere Kadar 2.Denizde Üç Damla
3.Hasretin Kırıyor Ümitlerimi 4.Müzik Magazin Şiir Antolojisi- 5.Mısraların Dili Şiir Antolojisi 6.Üzülmez misin? Dileniyorum.
Bu kitaplardan maalesef hiç kalmadı elimde. Şimdi ise 3 ilahi kitabım daha çıkıyor Rabbimin izniyle.
Remzi ÖZKAN: Çıkacak yeni kitaplarınızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Geniş kitlelere ulaşmasını temenni ediyorum. Sizinle sohbet etmek çok keyifliydi. Güzel yüreğinizi saygıyla selamlıyorum. Değerli hocam; umut ederim ki yolumuz yine güzelliklerle kesişsin. İyi ki varsınız.
Vural ŞAHİN: Ben de nezdinizde tüm sevenlerime, tüm Türkiye’ye gönül dolusu selamlarımı, sevgilerimi gönderiyorum. Haber Ekspres ailesine ve ekibinize çok teşekkür ediyorum. Güzelliklerde tekrar buluşabilmek dileğiyle.
Kaynak:Emine Temiz Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.