22-26 Nisan Aşı Haftası

22-26 Nisan Aşı Haftası
Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Emel Gülümpınar Komutan, 22-26 Nisan tarihleri arasında kutlanan Aşı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Dünyada her yıl 5 yaş altında yaklaşık 1,5 milyon çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklar netices

Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkına sahip olduğunu belirterek toplumun aşı ile korunabilir hastalıklar konusundaki farkındalığını arttırabilmek için Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Emel Gülümpınar Komutan, İlçe Sağlık Müdürü Dr.Ülkü Yıldırım ve Toplum Sağlığı Merkezi tabibi Dr. Tanju Bilgin’nin katılımıyla aşı haftası etkinlikleri düzenlendi. Etkinlikler çerçevesinde Sağlık Personelinin duyarlılığını ve halkın konu hakkında bilgilerini arttırmak için eğitimler düzenlendi. 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, erişkinlerde aşılama taleplerinin arttırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Dr. Emel Gülümpınar Komutan aşının hastalıklardan ve insanları bu hastalıklardan kaynaklanan kötü sonuçlardan koruyabilmek amacıyla sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığının altının çizildiği açıklamasında şunlara yer verdi. “Dünyada her yıl 5 yaş altında yaklaşık 1,5 milyon çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Aşılar belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklık kazanması amacıyla yapılır. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaştığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin(antikorların) oluşmasını sağlar.Bu şekilde ülkemizde 1985 yılından bu yana ulusal aşı takvimine göre uygulanan aşılar ile hedef nüfusun eksiksiz olarak bağışıklanmasını sağlamak ve aşı ile korunabilir bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümler engellenmektedir.Yürütülen bu aşı programı ile ülkemizde toplamda 13 hastalığa karşı mücadele edilmektedir.”

Komutan, “Ülkemizde uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama programı sayesinde birçok hastalık yok edilmiş olup çok önemli bir çocukluk çağı hastalığı olan Poliomiyolit (çocuk felci) hastalığı en son 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Suriye’den sonra Irak’ta da Çocuk Felci vakası tespit edilmesi ülkemiz içinde risk oluşturmaktadır. Suriye ve Irak ülkeleri ile uzun sınırımız ve nüfus hareketleri sebebeyle Çocuk Felci aşısız veya eksik aşılı 5 yaş altı tüm çocuklarımızın aşılanması çok önemlidir.” Dedi.

Dr. Emel Gülümpınar Komutan  5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız tüm çocukların Aile Hekimliği birimlerine giderek eksik aşılarını tamamlamaları konusunda uyarıda bulundu.

2014-04-24-09.35.jpg
HABER: Sezer ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir