Aile Hekimlerinden Sağlık Bakanlığı’na Tepki: "Halk Sağlığı Tehdit Altında"

Aile Hekimlerinden Sağlık Bakanlığı’na Tepki: "Halk Sağlığı Tehdit Altında"
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, bir süredir gündemde olan yeni sözleşme ve ödeme yönetmeliğine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aile Hekimleri Dernek Başkanı Dr. Gökhan Demircioğlu tarafından yapılan açıklamada, yönetmeliğin hem sağlık çalışanlarını hem de vatandaşları mağdur edeceği belirtilerek, Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunuldu.

Dr. Gökhan Demircioğlu, yeni yönetmelikle vatandaşların düzenli kullandıkları ilaçlara erişimlerinin zorlaşacağını ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı başta antibiyotik, mide koruyucu ve ağrı kesici ilaçlara sınırlama getirmiştir. Bu sınırlamaların diğer ilaçlar için de uygulanması olasıdır. Vatandaşlarımız sigorta primi ödemelerine rağmen temel ilaçlarını ücretli almak zorunda kalabilir” dedi. Ayrıca, yönetmelikle aile hekimlerinin keyfi olarak değiştirilmesinin önünün açıldığını vurgulayan Demircioğlu, bunun hasta-hekim ilişkisini zedeleyeceğini söyledi.

"Aile Sağlığı Merkezleri Daha Kalabalık Olacak"
Yeni düzenlemenin aile hekimlerine ek görevler yüklediğine dikkat çeken Demircioğlu, “Aile sağlığı merkezleri daha kalabalık hale gelecek, hekimlerin hastalarına ayırdığı süre kısalacak. Hastanelerdeki randevu sisteminin doluluk oranı da dikkate alındığında vatandaşlarımız sağlık sorunlarını kime anlatacağını bilemeyecek” ifadelerini kullandı.

"Meslek İtibarımız Yerlere Seriliyor"
Açıklamada, yönetmeliğin sağlık çalışanlarının mesleki itibarını zedelediği de dile getirildi. Reçete edilen ilaçlara getirilen kısıtlamaların hekimlerin özgür iradesini yok ettiğini belirten Demircioğlu, “Bakanlık, bilimsellikten uzak hasta anketleriyle teşvik ödemesi yapmayı planlıyor. Bu, meslek itibarımızı yerle bir etmekte ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti körüklemektedir” dedi.

"Koruyucu Sağlık Hizmetleri Göz Ardı Ediliyor"
Sağlık Bakanlığı'nın birinci basamak sağlık hizmetlerini özelleştirme yönünde adımlar attığını öne süren Demircioğlu, ücretli raporlar ve mesai saati dışında ücretli GETAT uygulamalarıyla kamusal sağlık hizmetinin zarar gördüğünü ifade etti. “Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri kanunlarla korunmaktadır ve ücretsizdir. Bakanlık, bu yanlış uygulamalardan vazgeçmeli ve sağlık sisteminin asli görevi olan koruyucu hekimlik hizmetine öncelik vermelidir” diye konuştu.

"Sağlık Sistemi Çökmek Üzere"
Son olarak, yönetmeliğin yalnızca birinci basamak sağlık çalışanlarını değil, ikinci ve üçüncü basamak çalışanlarını da olumsuz etkileyeceğini belirten Demircioğlu, “Özlük hakları ellerinden alınmış, meslek onuru zedelenmiş sağlık çalışanlarıyla sürdürülebilir bir sağlık sistemi mümkün değildir. Sağlık sistemi iyice kilitlenmeden önce bu uygulamalardan vazgeçilmelidir” çağrısında bulundu.

Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir