Bu köy dünyada tek

Bu köy dünyada tek
Samsun’un Ladik ilçesinde vatandaşların hibe ettiği ambarlarla kurulan ve dünyada tek olduğu bildirilen “Ambarköy Açık Hava Müzesi” turizme kazandırılacak.

Kahvehanesinden camisine, hanından müzesine kadar her şeye sahip olan köy, geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görüyor. Turizm yatırımları kapsamında Ambarköy’e büyük önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların tamamlanmasıyla buram buram tarih kokan bu açık hava müzesini turizme kazandıracak.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü yatırımlar ve hayata geçirdiği projeler ile ilçelerdeki değişim ve gelişim baş döndürücü hızla sürüyor. Alt yapı sorunları süratle çözüme kavuşurken, üst yapı yatırımları ile de ilçeler adeta çağ atlıyor. İlçe ekonomilerini geliştirmek amacıyla kırsal desteklerin yanı sıra tarihi, doğal ve kültürel potansiyellerini turizme kazandırmaya çalışan Samsun Büyükşehir Belediyesi, 5000 yıllık köklü bir tarihe sahip Ladik’in yerleşik hayat kültürünü ambarlardan kurulan köyde yaşatıyor.20160825aw834456_05.jpg
Köylülerden hibe alan Ladik Kaymakamlığı’nın 2 km uzaklıktaki 14 bin metrekarelik alanda kurduğu Ambarköy, ahşap mimarisi açısından Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtıyor. 22 buğday saklama ambarı, 4 ahşap ev, 2 sergen, 2 mısır serendisi ve 4 su kuyusuna sahip köyde, 300 yıllık Şeyhülislam Mehmet Efendi Ahşap Camisi göz kamaştırıyor. Hali hazırdaki 3 adet köy fırını ekmek pişirecek ustalarını, değirmeni un yapacak değirmencisini, dokuma tezgahları ile zanaatkar kadınlarını, kuyu ve tulumbaları su çekecek gençlerini, bahçeleri ve oyun parkı çocuklarını, köy kahvesi ise yaşlılarını bekliyor.

Dünyada örneği yok
Dünyada örneği bulunmayan yaşayan Açık Hava Müzesi konseptli Ambarköy, içinden akan deresi, gölü, su değirmeni, seyir kulesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri ve külliyesi ile doğal yaşamı olduğu gibi yansıtıyor. Köyde ayrıca geçmişte insanların günlük hayatlarında kullandıkları ancak bugün sadece hatıralarında kaldığı tarihi eser, alet ve eşyalar, gelecek nesillere ulaştırılmak için müzeye dönüştürülen samanlıkta sergileniyor.
Restoran olarak planlanan Ambar Han’ın inşaatı ise sürüyor. Eski külliyeleri andıran mimarisi ise şimdiden görenleri büyüleyen hanın inşaatının en kısa zamanda bitirilmesi için büyük çaba harcanıyor. Köyde küçük bir hayvanat bahçesi ve eski köy okulu kurulması da düşünülüyor.

Kabaktan yapılan dünya haritası
Eskiden kullanılan alet ve eşyaların yer aldığı Ambar Müze’de tozlanmış etnografik 427 eser sergileniyor. Elektriğin olmadığı dönemlerin ışık kaynağı gaz lambalarından, haberlerin dinlendiği eski radyolara, tedavülden kalkan paralardan, kurmalı telefonlara kadar müzede eski adına yok yok. Kağnı arabalarından yayıklara, beşiklerden, çeyiz sandıklarına, tahta asker bavullarından testilere, heybelerden örgü makinelerine kadar müzeye eskiye dair her şeyi bulmak mümkün. Eserlerin 9 kategori altında sergilendiği müzede en büyük ilgiyi ise 2 bin 500 yıllık yılan ve dinozor kafası fosilleri ile kabaktan yapılan dünya haritası çekiyor.

20160825aw834456_14.jpg
100 bin lira harcandı
Ambarköy’ün bu hale gelmesi için 150 kişi ve kamu kuruluşu hibe desteği verirken, alt yapı çalışmalarına ise yaklaşık 100 bin TL harcandı. Hibe verenlerin isimleri ise köydeki ambarlarda ve müzedeki eserlerde yaşatılıyor. Her gün yaklaşık 300 yerli ve yabancı misafir ile sporcuların ağırlandığı Ambar Köy’de, hafta sonları yöresel ve organik ürünlerden oluşan kahvaltı keyfi yaşanıyor.
Torf madeni ve turna balığıyla ünlü Ladik Gölü, Akdağ Yaz ve Kış Sporları Merkezi ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde ‘Gençlik Suyu’ diye bahsettiği Hamamayağı Kaplıcaları’nın ardından Ladik, Ambarköy ile de adından çokça söz ettirecek.

“Ambarköy tüm dünyadan turist çekecek”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ladik Kaymakamlığı’nın önemli ve özverili çalışmaları ve Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile bitme aşamasına gelen Ambarköy Açık Hava Müzesi’ne son şeklini vererek çok güzel bir turizm destinasyonu yaratacaklarını ifade ederek, “Belediyemiz Ambarköy’ü içerisindeki tarihi hanın da düzenlenerek yeme içme ve farklı sosyal faaliyetlerinde yapılacağı bir alan haline getirmek için yakında ihaleye çıkacak. Burası gerçekten geçmişi yaşatan, tarihi, kültürel ve sosyal motiflerin tüm çeşitliliği ile buram buram yaşanacağı bir turizm merkezi haline geliyor. Daha şimdiden buraya olan ilgi gösteriyor ki Ladik İlçesi bizim de en önemli hedeflerimizden olan turizm projeksiyonumuz içinde müthiş bir önceliğe sahip olacak. Eğer burayı iyi tanıtırsak hem ülkemizden hem de dünyanın her yerinden insanlar bu açık hava müzesini görmek ve bu tarihi havayı solumak için Ladik’imize akın edecekler. Ambarköy’ü Türkiye turizminin adı bilinen ve insanların Karadeniz’e geldiklerinde ziyaret etmeden geçmeyecekleri bir turizm kuponu haline getirip, bu anlayışla işletmeyi ve yönetmeyi düşünüyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel