Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Tarım Müdürlükleri ile koordineli çalışan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Canik İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Damla Sulama Sistemli Çilek Yetiştiriciliği Projesi’ni hayata geçirdi. İlçede sertifikalı ve yüksek verimli çeşitlerin kullanımının yaygınlaştırılması, üreticilerin çilek yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmeleri ve ek gelir elde etmelerinin sağlanmasına yönelik proje kapsamında daire başkanlığı, Gökçepınar, Demirci ve Tekkiraz Mahallelerinde 7 çiftçiye ücretsiz çilek üretim tesisi kurdu.
Canik İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün talebi üzerinde üreticilere sertifikalı çilek fideleri de dağıtan Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 3 yıl süreyle planlanmış söz konusu proje çerçevesinde 4 bin 200 metre damla sulama sistemi oluşturdu. Daire başkanlığı ayrıca 300 kg sera naylonu ve 35 bin adet çilek fidesi dağıttı.
Fide tutumlarında sorun yaşamayan çilekler, ilk ürünlerini de verdi. Ekim ayı sıcaklıklarının düşeceği döneme kadar ürün verecek olan çilekler, çiftçilere ek gelir sağlayacak. 2013 yılında çilek üretiminde Samsun, toplu meyveliklerin alanı ve dekar başına ortalama verimin iller sıralamasında 28. sırada yer alıyor. 337 dekar alanda yetiştirilen çileklerden 371 ton verim alınıyor. Dekar başına ortalama verim ise bin 101 kg.
Tüketilen besin maddeleri içerisinde dünyada en hızlı gelişen tarım kollarının başında gelen çilek kültürü, Türkiye’de yakın bir geleceğe kadar en fazla İstanbul ve Bursa’da yetiştiriliyordu. Son yıllarda tarıma verilen önem nedeniyle, Trakya ve Ege Bölgesi’nde de çilek üretimi yaygınlaşmıştı. Ancak son yıllarda çilek üretimi, verimli tarım ovalarına sahip Samsun’da da gelişiyor. Kârlı bir ziraat kolu olan çilek üretiminden bu mevsimde kazanılan para, diğer tarım kolları için büyük destek sağlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.