Türkiyet Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2015 'Ödemeler Dengesi'ni (Cari Açık) açıkladı. Buna göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Nisan ayına göre 1 milyar 519 milyon dolar azalarak 3 milyar 408 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı, 45 milyar 776 milyon dolardan 44.257 milyon dolara geriledi.
Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 248 milyon dolar azalarak 3 milyar 332 milyon dolara düşmesine rağmen, birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım giderlerinin 595 milyon dolar artarak 892 milyon dolara yükselmesi, söz konusu aya göre cari açığın daha fazla düşmesini engelleyen en önemli unsur oldu.
Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın Nisan ayında 307 milyon dolar net altın ithalatı olurken, bu yılın aynı ayında 1 milyar 182 milyon dolar net ihracat gerçekleşti.
Yatırım geliri kalemi altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış, bir önceki yılın aynı ayına göre 706 milyon dolar tutarında artarak 1 milyar 483 milyon dolar olarak gerçekleşti.
FİNANS HESABI
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 461 milyon dolar azalarak 234 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
Portföy yatırımları 755 milyon dolar tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında 652 milyon dolar net alım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 1 milyar 17 milyon dolar net satım gerçekleştirdiği görüldü. Bunun yanı sıra, yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla genel hükümet 1 milyar 500 milyon dolar, diğer sektörler de net bazda 41 milyon dolar borçlandı.
Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı) 1 milyar 433 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, efektif ve mevduatlar kalemi 1 milyar 240 milyon dolar net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetti. Bu ayda yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 921 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 1 milyar 598 milyon dolar tutarında net artış kaydetti.
Uzun vadeli kredi kullanımlarındaki artışların etkisiyle bankacılık sektörü 117 milyon dolar, diğer sektörler de 1 milyar 239 milyon dolar net kredi kullanımı gerçekleşti.
Resmi rezervler Nisan ayında 1 milyar 907 milyon dolar arttı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.