Demirci esnafında kurban hareketliliği

Demirci esnafında kurban hareketliliği
Kurban kesiminde kullanılan malzeme satan demirci esnafında hareketlilik yaşanıyor

12 Eylül Pazartesi günü, tüm İslam Alemi tarafından Kurban Bayramı olarak kutlanacak. Kurban Bayramı denince akla ilk gelen meslek gruplarından bir tanesi de demirciler. Samsun’da demirci esnafının bulunduğu ‘Demirciler Yokuşu’nda esnaflar bayrama kısa bir süre kala tüm hazırlıklarını tamamladı. Demirciler, bileme makinelerini dükkanlarının önüne koyarken, esnaflar ise kurban bıçaklarını sergilemeye başladılar. Bu sene bıçak ve diğer kesici aletlerin yanı sıra ‘yıkmatik’ adı verilen düzeneğe de yoğun bir ilgi var.

Son yıllara oranla bu sene yıkmatik düzeneği alanların sayısında artış olduğunu vurgulayan esnaf Alican Mırık (27), “4-5 senedir ‘yıkmatik’ adını verdiğimiz düzenekleri satıyoruz. Ama insanlar bu düzeneği yeni yeni birbirlerinde gördükçe almaya başladılar. Kurbanlığı yıkmak için ip bağlarken hayvan ürkebiliyor ve bazı olumsuzluklar yaşanabiliyor. Yıkmatikte öyle bir sıkıntı yok. Düzeneğin kancasını, hayvanın bir ayağına taktığınız zaman ipini çektiğiniz gibi hayvan tek ayağının üstünde kalıyor. Omuz vurup yıktığınız zaman da hayvan kesime hazır hale geliyor. Düzenek zincirli olduğu için 4 ya da 5 halkası bulunuyor. Hayvanın ayağının büyüklüğüne göre halkanın en ucuna ya da en uzağına takabiliyorsunuz. Böylece tonluk hayvanlar bile kolayca yıkılabiliyor. İpli olan yıkmatik 10 lira, zincirli olanlar ise 15 liradan alıcı buluyor.” dedi.

“Mühendis adayı bıçak biliyor”

Her sene olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da demirci olan dedesine yardım ettiğini dile getiren OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi İbrahim Palabıyık, “Kurban Bayramı zamanı yaz tatiline denk geldiği için dedeme bıçak bilemede yardım ediyorum. Bıçakları 3, satır ve baltayı 5 liraya biliyoruz. İşler şu anda geçen senelere oranla çok daha durgun. Vatandaşlar bileme işlerini en son güne sıkıştırıyor. Bizim isteğimiz, vatandaşların bileme işlerini son günlere sıkıştırmamasıdır. Bileme işlemi merdiven altı ya da seyyar olarak da yapılıyor. Burada biz gerçek bileyiciler bıçağı 3 işlemden geçiriyoruz. Bıçağı önce çarka sonra kösele taşına en son da yağ taşına sürterek biliyoruz. Diğer seyyar bileyiciler sadece kösele taşında bıçakları biledikleri için pek randıman vermiyorlar. Yeni bıçakların da bilenmesi yazım. Yeni bıçakların uç kısımları pek ince değil. Yeni bıçaklarının da uç kısımlarının bilenmesi iyi olur” diye konuştu.

“5-10 liraya satılan kurban bıçakları, bıçak değildir”

Seyyar satıcıların sattığı ucuz bıçakların, kurban bıçağı olmadığını iddia eden esnaf Ömer Camadan ise, “Vatandaşlar, seyyar satıcılardan aldıkları bıçakları, bir sıkıntıyla karşılaştıklarında geri veremezler. 5-10 liraya satılan kurban bıçakları bıçak değildir. İyi bir bıçak en az 20 liradan satılır. Vatandaşlar, aldıkları bu ucuz bıçaklarla kurbanlıklarını mundar bile edebilirler. Çünkü bu bıçaklarla hayvan boğazlanamayabilir. Bıçağı hayvanın boğazına vurduğunuz zaman kesmesi gerekir. Kalitesiz bıçaklarda bunu yapmak çok zordur” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı'nda kullanılacak olan diğer malzemelerin fiyatı ise bıçaklar 20-45 lira, kantar 5-10 lira, et kancası 3 lira, satır 30 lira, ip 10 metre 7,5 lira ve balta 15-50 lira arasında değişiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir