Türkiye’de hekimlerin meslek örgütü olan Tabip Odalarının olağan genel kurullarının bu ay sonuna kadar yapılması gerektiğini hatırlatan Dr. Dinççağ, "Samsun Tabip Odası seçimleri de bu hafta sonunda yapılacak ve oda yönetimi yeniden belirlenecektir. Eski tabip odası başkanı olarak, 30-35 yıldır hekimlik yapan biri olarak hekimlere önerilerim olmalı ve bu bir hekim sorumluğu diye düşündüm. Hekimlerin pek çok sorunu var ve bu konuda daha çok çaba gösterilmelidir. Tabip odalarının seçimlerinin yapıldığı, hekimlerin sorunlarının tartışıldığı ve hekim ve hekim sorunlarına çözüm arandığı şu günlerde, hekimlerin gelişen ve değişen dünyada hızla artan sorunlarının çözümü için bir araya gelmesi ve yüzyılların geleneği ve yasal zemini olan deontoloji kurallarına daha sıkı sarılmaları gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde hekimliğin bilimsel temellere dayandığı günlerden bu günlere kadar hekimliğin anayasası olan deontoloji nizamnamesi ve buna bağlı uygulamalar geçmişte olduğu gibi günümüzde de hala daha iyi hekimlik için gerekliliğini korumaktadır" dedi.
"Sağlık hizmetlerinin özelleştiği ve sağlıkta çok değişik uygulamaların yürürlüğe girdiği günümüzde, yüz küsur yıldır var olan ve bugün dünden daha çok ihtiyaç duyulan deontoloji uygulamaları gelecekte de daha iyi hekimlik ve meslektaşlar arasında dayanışma ve barışın var olabilmesi için hala geçerli ve ihtiyaç duyulan düzenlemeler" olduğunu ifade eden Dr. M. Emin Dinççağ, "Kutsal bir meslek olarak öngörülen günlerden bugün piyasa ekonomisinin kurallarının daha çok işlediği sağlık piyasasında hekimlerin daha iyi hekimlik (good medical practice) yapabilmeleri için deontolojiye daha çok sarılmaları gereklidir. Çünkü performans uygulamaları ve özelleştirme hekimleri birbirinin rakibi ve yarıştığı partneri olarak konumlandırdığı durumlarda, daha iyi hekimlik uygulamaları ancak deontolojiye uyarak saygın ve verimli olarak kalabilir. İyi hekimlik uygulamaları hekimliğin saygın ve halk sağlığına dayalı daha verimli çalışması için bir rehber olarak karşımızdadır. Ne kadar iyi hekimlik uygulamalarına dayalı bir performans gösterilirse hekimlik ve sağlık hizmetleri o kadar saygın ve başarılı olacaktır. Bu çabalar deontolojik uygulamaların rehber olarak uygulandığı pratikte hayat bulabilir" diye konuştu.
Kanıta dayalı tıp uygulamalarına değiren Dr. Dinççağ, "Hekimlerin çalışmalarında ve iyi hekimlik uygulamalarında en çok dikkat etmeleri gereken başvuru rehberi olmalıdır. Hastasına tedavi veren hekimin, kanıta dayalı tıp uygulamalarından asla uzaklaşmaması hem sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükselmesini hem de gelecekte karşısına çıkacak olan malpractice sorunlarının çözümünde, hekime en büyük hukuki destek olacağı unutulmamalıdır. Ülkemizde bu ayın sonuna kadar tamamlanması gereken tabip odaları seçiminde hekimlerin iyi hekimlik uygulamalarına (good medicak practice) ve mesleğin ve meslektaşın sorunlarına daha duyarlı olmaları gerektiği konusunda, tabip odası başkanlığı yapmış bir hekim olarak bu gerçekleri hatırlatmak gereği duydum. Tabip odası seçimlerini ülkemize, hekimlere hayırlı olmasını ve daha kaliteli ve modern hekimlik uygulamaları için vesile olmasını diliyorum. Bu konuda hekimlerin daha çok çaba göstermelerinin gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
DİNÇÇAĞ: "HEKİMLER YENİ SİSTEME VE DEĞİŞİME HAZIRLIKSIZ OLMAMALI"
Yayınlanma:
Güncelleme:
Eski Samsun Tabip Odası Başkanı ve Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ yaptığı açıklamada, hekimlerin yeni sisteme ve değişime hazırlıksız olmaması gerektiğini söyledi.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.