Dünyanın ekonomi ve siyaset zirvesi olan G20 Liderler Zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İŞ20 ve EMEK20 oturumunda konuşmasıyla başladı. İŞ20 ve EMEK20 Oturumu'nda konuşan Erdoğan, Türkiye'de ekonomik kalkınma için yeni adımlar atıldığını, gençler ve kadınlar için yeni girişimlerin başlatıldığını ifade etti.
Dünyanın ve Türk iş dünyasının önde gelenlerinin yer aldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettiklerini belirtti. Erdoğan, "Etkin ekonomi ve istidam politikalarının uygulanabilmesi için işçi işveren arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesi şarttır. Bunun G20 çerçevesinde başarılabilmiş olması sevindiricidir. Türkiye, güçlü sürdürülebilir ve dengeli büyümeye kapsayıcılığı da dahil ettik. Büyüme sadece rakamlardan ibaret değildir. Büyümenin kalitesi ve niteliği de önemlidir. Toplumdaki tüm kesimlerin, refah artışından pay almaları gerekiyor. Biz kapsayıcılığı daha fazla kaliteli istihdam oluşturulması eşitsizliklerin giderilmesi olarak görüyoruz. Sizler de İş20 ve Emek20 olarak yaptığınız çalışmalarda kapsayıcı büyümeyi benimseyerek G20'ye katkılarınızı sundunuz. Alın terini kutsal gören, emeğin karşılığının zamanında verilmesini emreden bir medeniyetin mensupları olarak bu konu bizim için çok önemli. Türkiye olarak başarılı sonuçlar elde ettiğimizi ifade etmek isterim. Asgari ücrette ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettik" dedi.
Avrupa'da şu anda asgari ücretin 200 euro civarında olduğunu ve bu rakamın nereden nereye gelindiğini gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda Türkiye’de konuşulan ise bin 300, bin 500 hatta daha ileri gidenler de var. Türkiye’deki konum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor. Ben bu gelişmeden de mutluyum. Ancak asgari ücret malum bir taban belirlemedir. Herhangi bir işveren kalkıp da 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona sen neden veriyorsun demez. 4 bin lira verdiği zaman, niye veriyorsun demez. E ne olur? Biraz az kazanmış olur. Ben de işverenlere tavsiye ediyorum. Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın.Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim. Ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Buradan bir şeyi vurgulamak isterim. Hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Beraber gelmiyor. Onlar bu dünyada kalıyor. Arkada varisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle bir kısmını paylaş, ondan sonra da gök kubbede hoş bir seda bırak. Öldükten sonra da “Sorma, bizim öyle bir patronumuz vardı ki gerçekten işçisinin hakkını çok ciddi manada gözetir, maaşını da iyi bir konumda verirdi" desinler" diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE YENİ ADIMLAR ATILIYOR”
Konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tabi korumacılıktan da öte bu tavsiyelere benim şöyle yaklaşımım olacak. Acaba dünya sermayesi veya finansal sektör kıskanç mıdır? Bunun üzerinde bir düşünmekte fayda var. Ve son terör eylemlerine bir baktığımız zaman, acaba bu terör eylemlerinin temelinde veya sebepleri arasında bu kıskançlığın olması söz konusu mudur? Fakirlik acaba buralara dayanıyor mu? İşsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler eğer müteşebbis olacaksa acaba finans dünyası bunlara gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu? İşsiz kadınlara finans dünyası gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu? Şu anda Türkiye’de yeni bir adım atılıyor. Mesela herhangi bir genç bir yatırım yapacaksa, devlet destekli yatırım söz konusu. Ben küçük orta boy işletmeler için söylüyorum. Ticaretin kolaylaştırılması noktasındaki düşüncenizi aynen paylaşıyorum. Kaldı ki kapsayıcılık derken bu çok büyük önem arz ediyor. Bir kadın20 var, iki genç20 var. Adalet var ki çok çok önemli. Bunun adımlarını atmamız lazım. Acaba dünyada gerek kamu, gerekse özel sektörün dayanışması nasıl olacak bu çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
“SUNULAN TAVSİYELER UYGULANACAK”
Kendilerine sunulan tavsiyeleri uygulayacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İŞ20 ve EMEK20 olarak sunulan önerilerin G20’de gerçekleştirecekleri görüş alışverişine katkı sağlayacağını söyledi. Erdoğan, "Bizlere bulunduğunuz tavsiyelerin uygulanacağından emin olun. Türkiye'nin çok kapsamlı bir reform programı var. Halkımız bize bu reformları uygulamamız için çok güçlü bir yetki verdi. Bu da Türkiye'de birçok iş fırsatının oluşacağı anlamına geliyor. Umuyoruz ki bu ziyaret, Türkiye'ye yaptığınız son ziyaret olmayacak ve sizler de Türkiye'nin başarı öyküsünün bir parçası olacaksınız. Biz de kesinlikle sizin işlerinizin burada başarılı olmasında yardımcı olacağız. İŞ20 ve EMEK20 olarak bize sunduğunuz öneriler G20’de gerçekleştireceğimiz görüş alışverişine katkı sağlayacaktır. Devletlerin yanı sıra işveren, gençler, kadınlar Sivil Toplum Kuruluşları ve düşünce kuruluşlarının bu süreci sahiplenmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.
"İŞSİZLİK VE GENÇ İŞSİZLİĞİNDE SIKINTI YAŞIYORUZ”
Genç işsizliği ve işsizlik konusunda çok ciddi sıkıntı yaşadıklarını söyleyen cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5.6’lık genel bir işsizlik oranının olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şu an işsizlik özellikle de genç işsizliği konusunda çok ciddi bir sıkıntı yaşamaktayız. 5.6’lık genel bir işsizlik oranı var. Liderlerin bunu kabul etmesi gerekiyor. Böylece iş toplulukları da sizin adınıza yaptıkları çalışmaları iyi şekilde yürütülsün. Biz iş topluluklarının dünyaya iyiyi güzeli sunabileceğine inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı birkaç tavsiye vermek istiyorum bu konuda. Öncelikle Nairobi’de bir toplantı gerçekleşecek. Bu dünya ticaretini dünya ticaretini olumlu şekilde etkileyecektir. Biz bunu desteklemenizi istiyoruz. Finansal para akışı, KOBİ’lerin en ihtiyacı olan yerlerde kesilmiş oluyor. KOBİ’ler gençlere kadınlara istihdam sağlayan iş sahipleridir. Özellikle kadınların daha az güvenli işleri var. İki tane eylem hedefimiz var. Bunlardan biri dünyaya bağlantıyı sağlamaktır.”
"DÜNYA NETİCE ALMA NOKTASINDA"
G20 sekretaryasının yatırımları uygulama noktasını takip etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Acaba yatırımlar uygulama noktasında ne durumda? G20 sekretaryası bunu yakın takip etmeli. Eğer yapılan uygulamalar hakikaten netice veriyorsa demek ki başarıya gidiyoruz. Yoksa otururuz güzel güzel kahvemizi içeriz, böyle güzel yerlerde de toplanırız, ama dağılırız gideriz. Ama dünya artık dağılma noktasında değil, netice alma noktasındadır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.