"Faizler silinsin, borçlar yeniden taksitlendirilsin"

"Faizler silinsin, borçlar yeniden taksitlendirilsin"
CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve arz talep dengesinin sağlanabilmesi için tarımsal kredilere uygulanan faizlerin bir an önce silinmesi gerekir.

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve arz talep dengesinin sağlanabilmesi için tarımsal kredilere uygulanan faizlerin bir an önce silinmesi ve mevcut borçların yeniden yapılandırılması için bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, salgın koşulları ve iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin tarımsal üretim konusunda ciddi risklerle karşı karşıya kaldığının altını çizerek, bu konuda gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını istedi. Hancıoğlu bu kapsamda ilk olarak Türkiye'nin üretim gücünün korunması, dolayısıyla da üreticinin sırtındaki borç yükünün azaltılması gerektiğine işaret ederek, bu amaçla bir kanun teklifi hazırladı.

ÜRETİMDEN KAÇIŞI DERHAL DURDURMAK ZORUNDAYIZ

Hancıoğlu, teklifinin gerekçesinde şu saptamalara yer verdi:

" COVİD-19 salgını süreci göstermiştir ki; tarımsal alanda ülkemizin yeniden üreten, önce kendi insanını doyurabilen sonra da güçlü bir ihracatçı ülke konumuna ilerlemesi son derece büyük önem taşımaktadır. Bu hedefe ulaşabilmemizin yegâne yolu ise tarımsal kalkınma hamlesini başlatmak, üreticimizi desteklemektir.

Uzun yıllardır uygulanan ithalata dayalı tarım politikası ve gıda enflasyonunu üretici fiyatları üzerinden baskılama uygulaması, sürekli olarak Türk çiftçisini üretimden vazgeçmeye zorladı. Bu duruma bir de yüksek maliyetli mazot, gübre, tohum, ilaç ve enerji kullanım bedelleri eklenince, üretimden kaçış daha da büyük ivme kazandı. Öyle ki bugün tarımsal üretim niteliği olan yaklaşık 4 milyon hektarlık arazide üretim yapılmıyor.

ÇİFTÇİNİN TOPLAM BORCU 130 MİLYAR, FAZİLER ÖDENEMEZ HALDE

Bütün bu politikalar, üreticimizin sırtındaki borç yükünü de taşınamaz bir boyuta ulaştırdı. 2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçinin bankalara yaklaşık 120 milyar, kooperatiflere ise 10 milyar liralık tarımsal kredi borcu bulunmaktadır. Bu borcun, salgın sürecinin de etkisiyle çok daha yukarılara çıkacağı aşikârdır.

Şayet ülke olarak tarımsal üretimimizi sürdürülebilir kılmak istiyorsak; salgın, kuraklık, doğal afetler gibi başkaca olağan dışı süreçlerde ihtiyaç duyulacak gıdaya ve temel gıda hammaddesi olan tarımsal ürünlere erişimde sorun yaşamamak istiyorsak, ivedilikle üreticilerimizin sırtındaki ağır borç yükünü ortadan kaldırmak zorundayız.

Bu konuda atılması gereken adımların başında, tarımsal kredi borçlarına uygulanan faizlerin silinmesi ve borç vadelerinin ötelenmesi gelmektedir. Bu nedenlerle, üreticilerimizin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçların faizlerinin silinerek, borç anaparalarının yeniden yapılandırılması zorunludur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Ekonomi