Fındıkta Talep 160 TL

Fındıkta Talep 160 TL
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bu yılki fındık fiyat talebini 160 TL olarak açıkladı

Fındık sezonunun yaklaşması ile birlikte üretici tarafından bu seneki fındık fiyatları merak konusu olurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Fındığın fiyatı 160 TL'nin altında olması halinde üretici mağdur olacak" dedi.

"160 TL bile kamuoyunda düşük bir fiyat"
160 TL talep ettiklerini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Şimdi üretici bu sene ciddi mücadeleler yaptı, özellikle kokarca meselesinde çok ciddi mücadelelerde bulundu. Üretici geçen yıl hasattan sonra bu tarihte periyodik biçimde yaptığı her mücadelede bir maliyetle karşı karşıya. Bunun karşısında olmak istiyoruz tabii ki. Şu son günlerde tabii ki üreticinin aklı fikri fiyatlarda artık. Bizim üreticilerin bir maliyeti var. 15-17 TL bandında maliyetlerimiz var. Tabii biz de bunun karşılığında günümüz şartlarına göre fındıktaki maliyetler, üreticiler ve bundan geçim anlamında emeğinin karşılığını alması anlamında 160 TL'lik bir fiyat talep ettik. Aslında 160 TL'lik fiyat da kamuoyunda düşük bir fiyat olarak görülüyor. Daha da yüksek talep edenler de var ama biz makul olarak en az taban fiyat olarak 160 TL'lik fiyat talebinde bulunduk. Bu, üreticiyi biraz olsun rahatlatacaktır," ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:


"Refah payı bir fiyat getirilsin"
Bu fiyatların normal olduğunun altını çizen Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Özellikle doğu tarafına doğru gittiğimizde maliyetler daha çok artıyor. Yani bir ilin maliyeti ile diğer ilin maliyetleri tabii ki birbirinden farklı. 160 TL'nin üzerinde talep edenler de var. Bunlar fındık için normal fiyatlar, yüksek bir fiyat olduğu söylenemez. 175 TL olsun, 200 TL olsun, bunlar fındık için normal fiyatlar. Fındığın normalde hakkı bu fiyatlar ama baktığımız zaman fındığa her zaman değerinin altında bir fiyat biçilmiştir. Biz sadece maliyet karşısında bir fiyat koyuyoruz, refah payı ile maliyet karşısında bir fiyat koyuyoruz," şeklinde konuştu.


"Maliyet fiyatına fındık satmak demektir"
160 TL'nin altında bir fiyatın, fındığı maliyet fiyatına satmak olduğunu söyleyen Soydan, "Biz taban fiyatımızı ortaya koyduk, 160 TL dedik. Bunun altında bir fiyat açıklanması demek çiftçiyi mağdur etmek demektir. Taban fiyatın altında bir rakamı kabul etmeyeceğiz, etmemeliyiz de zaten. Çünkü baktığımızda 160 TL bile çiftçiye az gelirken, 160 TL'nin altındaki bir rakam çiftçiyi mağdur edecektir. 160 TL'nin altında bir fiyat verilirse, maliyetine fındık satmak demektir. Bu da ileriki yıl fındığa üreticinin gerekli çalışmayı yapamayacak anlamına gelir," diye ifade etti.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir