Hal esnafı da üretici de dertli!

Hal esnafı da üretici de dertli!
Türkiye’nin önemli ovalarından biri olan Çarşamba Ovası’nda üreticiler ve sebze hali esnafları içinde bulundukları durumdan dertli.

Türkiye’nin önemli ovalarından biri olan Çarşamba Ovası’nda üreticiler ve sebze hali esnafları içinde bulundukları durumdan dertli. Üretici yetiştirdiği ürünün karşılığını alamamaktan dert yanarken, sebze-meyve hali esnafı da ellerinde ki ürünlere alıcı bulmakta zorlanıyor.

Çarşamba’da üreticilerin bin bir zahmetle yetiştirdikleri mahsulleri, para etmiyor. Artan maliyetler ve işçilik masraflarının ardından üreticinin cebine para kalmaması büyük bir sorun olarak görülürken, sebze-meyve hali esnafları da endişe içerisinde olduklarını belirtti.

Birçok sebze-meyve hali esnafı, “Köylünün malı artık para etmiyor. Bundan 20 gün önce çarliston biberin kilosu 2 lira 20 kuruşken, şuanda 50 kuruşa alıcı bulamıyor. Buradaki çarliston biber yerlidir. Çarşamba’da üreticiler 1 ton biberden 60 lira gibi bir para cebine giriyor.” Diyerek artan maliyetler ve işçilik ücretlerinden geriye kalan paranın yok denecek kadar az rakamlarda olduğunu söyledi.

Esnaflar, “Fasulyede de durum aynı. Şuanda üretici elini ayağını çektiği için 1 ila 1 buçuk lira arasında alıcı bulamıyor. Kavun ve karpuzda hava şartlarında yaşananların ardından sıkıntıya girmiş durumda. Köylümüz kan ağlıyor, sebze ve meyve hali üreticileri bu durumdan endişe ediyor.” Dedi.


Özellikle son 1 haftadır satışlarda sorun yaşadıklarını belirten Sebze ve Meyve Hali Esnafı Şerafetdin Kocataş ise “Ufakta olsa son bir haftadır düşüş yaşıyoruz. Pazarcı esnafı ürün çekmediği için biraz sıkıntı yaşıyoruz. Biz pazara endeksliyiz. İstanbul ve Ankara sevkiyatçısı aradan çekilmesine rağmen durum şükürler olsun iyi. Bu sene vatandaşlar elinden geldiğince bir şeyler almaya çalıştı. Bundan sonrasını da hep birlikte göreceğiz. Bu sene Çarşamba üreticisi tarlasında çalıştıysa, ürününü yetiştirdiyse az-çok bir şeyler kazandı. Yani yapan kazandı.” şeklinde konuştu.

Kocataş ayrıca, “Pazarcı ucuz fiyata mal almak istiyor. Bu seferde kaliteli mal ister istemez bizlere sıkıntı yaratıyor. Tabiki genelde manavlar kaliteli mal alıyorlar. Şeftalinin fiyatı da 1 lira ile 2 lira 20 kuruş arasında değişiyor.” Dedi.

HABER: Nuri ŞEKER – Ayhan GONCA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir