19 Mayıs Hukuk Fakültesinin yapımını üstlenen Mustafa Kemal Güneşdoğdu ve Çarşamba Belediye Başkanlığı düzenlenen törenle OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve Mustafa Kemal Güneşdoğdu yerleşkesi ile birlikte Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne devretti.
‘Çarşamba’da Fakültenin açılması cesur bir karardı’
Törenin açılış konuşmasını yapan OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, “Muhteşem bir binaya ve çok güzel bir kampüse kavuştuk. Bu bakımdan bu binanın yapımında emeği geçen başta Mustafa Kemal Güneşdoğdu ve Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bu fakülte tamamen ihtiyaçlarımıza göre tasarlandı. Fakültemiz kısa zamanda büyük yol aldı. Bir Hukuk Fakültesinin Çarşamba’da kurulması çok cesur bir karar” dedi.
‘Başgil hocamızın adını yaşatmanın gururunu yaşıyoruz’
Değerli büyüğümüz Sayın Mustafa Kemal Güneşdoğdu ile birlikte Çarşamba Belediye Başkanlığı olarak, OMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi yerleşkesi ile birlikte yapacağımızı, Ondokuzmayıs Üniversitesi'ne taahhüt etmiştik diyerek konuşmasına başlayan Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar ise, “ Çok kısa bir zaman içerisinde bu taahhüdümüzü yerine getirdik. Ali Fuad Başgil hocamızın adını böyle Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi ile yaşatmanın gururunu yaşıyoruz. Mustafa Kemal Güneşdoğdu ağabeyimizin de üstün destekleri ile tamamladığımız Hukuk Fakültesi'ni, bugün anlımızın akıyla teslim etmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
‘Mustafa Kemal Güneşdoğdu’ya teşekkürler’
Hukuk Fakültesinin Çarşamba’ya gelmesi için büyük özveri ve titizlikle çalışan ve senatodan onayın çıkmasında büyük emeği bulunan 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Hüseyin Akan ise yaptığı konuşmasında, Ülkemiz hızlı bir ivmeyle birçok alanda ilerlemekte. Kısa bir zamanda milleti refaha kavuşmuş Ülkeler arasında olacaktır diyerek şunları dile getirdi. Akan; Bu kadar güzel bir Hukuk Fakültesi binası yapılmasında maddi imkânları sağlayan Mustafa Kemal Güneşdoğdu abimize teşekkür ediyoruz. Çarşamba’ya Hukuk Fakültesi açmak çok zor bir karardı. Bu kararı almamızı sağlayan ise Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’dır. Onun baskıları sonucunda Hukuk Fakültesini buraya açtık” dedi.
‘Prof. Dr. Naci Şensoy’un da adı yaşatılsın’
Açılışa katılan Ana muhalefet Partisi ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç’ ta törende yaptığı konuşmasında, “Üniversitelerin Ankara'daki siyasi partiler gibi yönetilmesi halinde başarısız olacağını ileri sürerek, “Üniversitelere özerklik getirilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını” vurguladı. Koç, “Çarşamba’da Ali Fuat Başgil hocamızın adıyla anılan bir Hukuk Fakültesi olması beni çok mutlu ediyor. Çok hızlı üniversiteleşiyoruz. Ama hızlı Üniversiteleşirken üniversite kavramına uyacak şekilde üniversiteyi üniversite yapacak bir ortam hazırlamamız gerekiyor. Sözüm kimseye değil. Ama eğer üniversitelerimizi benim kendi siyasi partimde dahil, Ankara’da siyasi partilerimizi idari ettiğimiz gibi edersek başarısız oluruz. Birbirimizi taşlamaktan vazgeçip, 12 Eylül Anayasasının, o faşist darbeci anayasanın Üniversitelerle ilgili tüm maddelerini önümüzdeki dönem el birliği ile kaldırmak zorundayız. Kesinlikle gerçekçi olmak zorundayız. Yoksa kendimizi aldatırız. Gönlümden geçen bir şeyi söylemek istiyorum. Ali Başgil Hocanın yeri ayrı ama Çarşamba’nın yetiştirdiği başka büyük hukukçularda var. Ben Prof. Dr. Naci Şensoy’un adının da bu Anfi salonuna adının verilerek onun adının da bu salonda yaşatılmasını talep ediyorum. O da Çarşamba’nın ayrı bir değeridir” dedi.
‘Çok önemli bir eseri Çarşamba’ya kazandırdık’
AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk, “Bugün önemli bir eserin açılışında bir araya geldik. Hukuk Fakültesi gibi çok önemli bir eseri Çarşamba’ya kazandırdık. Bu eserler birden bire ortaya çıkmıyor. Önemli çalışmalar gerektiriyor. Büyük emek veren insanlar var. Bu eserin buraya gelmesinde çok büyük çalışmalar yapanlardan biride benim. Bu eserin buraya getirilmesinde siyasetin çok büyük rolü var. Biz Çarşamba’yı Samsun’dan hiç ayrı kabul etmedik. Çarşamba’yı Samsun’un bir parçası olarak kabul ettik. Aradaki mesafe o kadar daraldı ki, Samsun ve Çarşamba adeta birleşik şehir haline geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
‘Çarşamba’nın üzerine Kemal Güneş ‘GİBİ’ doğdu’
‘Çarşamba’mızın üzerine bir güneş gibi doğan Mustafa Kemal Güneşdoğdu’ya teşekkürlerimi sunuyorum. Kazandığını gelişi güzel işlerde harcamak kolaydır ama helal kazancını, alın terini hayır işlerinde ve millet, memlekete meselelerinde harcayabilmek gerçekten zor bir iştir. Mustafa Kemal abim bu zoru gerçekleştirdi’ diyerek konuşmalarına başlayan AK Parti Samsun Milletvekili ve Grup Başkanvekili Suat Kılıç, “Geçen hafta TBMM'de kendisini, Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinden bir grup öğrencinin ziyaret ettiğini belirterek, "Onları gördüğümde ayrıca iftihar ettim. Biz hukuk fakültesini kurmuşuz, adını Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi koymuşuz, öğrencileri de almışız, öğrencilerin de TBMM'ye bizi ziyarete gelecek kadar bir mesafe almışız. Gerçekten bu anlamda da Ondokuz Mayıs Üniversitesine, onun senatosuna, rektörüne ve yardımcısına teşekkürü bir borç biliyorum. Onlar sessizdiler ama sessiz ve büyük işler gerçekleştirdiler. Daha çok büyük işler gerçekleştirecekler" şeklinde konuştu.
‘Yeşilırmak ve Kızılırmak Kampüsü’
"Samsun'un doğusunda Yeşilırmak Kampüsü, batısında Kızılırmak Kampüsü kurulmalıdır. İlk etapta, bu ilk kavramı kampüsleşme olarak yapabiliriz’ diyen Kılıç, şöyle devam etti; Çarşamba'da hukuk fakültesi, meslek yüksekokulu beraberinde, bu alanları daha da genişleterek, daha geniş coğrafyalarda yeni fakültelerde, bu fakültelerden mezun olan diplomalının iş bulacağı şekilde yeni yapılaşmalar yapabilmeliyiz. Gelecekte, Çarşamba'da bir Üniversite, Yeşilırmak Kampüsü olacaktır. Diğer taraftan Bafra'da turizm fakültesi, 19 Mayıs ilçesinde Sivil Havacılık ve Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu Uzay Bilimleri Fakültesi kurulmalıdır. Bunlar Kızılırmak Kampüsünün bünyesinde oluşturulmalıdır. Böylece Çarşamba Yeşilırmak Üniversitesini ve Bafra Kızılırmak Üniversitesini kurmayı hedefliyoruz"
‘Fakültenin Çarşamba’ya önemli katkıları olacak’
Üniversitelerimiz kentlerde sosyal, Kültürel ve ekonomik anlamda gelişmelerine önemli katkılarda bulunuyor diyerek törende konuşma yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise, “ Samsun 19 Mayıs Üniversitesi kurulduğundan itibaren Samsun’un ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamında çok önemli katkıları oldu. Bugünde Türkiye genelinde kendisini ispat etmiş üniversitelerimizden birisi. Bugün Çarşamba’da binasını teslim aldığımız Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesinin Çarşamba’ya çok önemli katkıları olacak. Çarşamba’nın ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda gelişmesinde çok büyük katkılarda bulunacak” şeklinde konuştu.
‘Çarşamba’ya yakışır bir Fakülte’
‘Hukuk fakültesi, adaletin tesisinde, hukuk devletinin oluşmasında 'Ali Fuat Başgil'den aldığı ruhla geleceğe damga vuracak' diye düşünüyorum’ diyerek konuşmalarına başlayan Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, “Türk demokrasi tarihinde, insan hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti kavramının temel taşlarından biri olan ve bunun mücadelesini veren Ali Fuat Başgil'in isminin fakülteye verilmesi ve gelecek nesillere taşınması, bugünü anlamlandırmıştır. Bugün Samsun'un nereden nereye geldiğinin ve nereye gideceğinin göstergesi olan çok önemli bir günü yaşıyoruz. Samsun'un bir özelliği de yatay anlamlı üniversiteleşmenin Anadolu'da ilk kez gerçekleştiren il olmasıdır. Samsun, Kuzey Anadolu'nun tek önemli şehridir. İlçelerinin nüfusuna baktığımız zaman ilçe nüfusları azalmaktan öte artış göstermektedir. Bizim birden fazla ilçemizin nüfusu, Anadolu'daki birçok kentin önündedir. Metropol olarak gelişen bir Samsun'da fakültenin bugün bitmiş olması ve üniversiteye devrediliyor olması çok önemlidir. Hukuk fakültesinin, hukuk alanında Türkiye'ye önemli hukuk adamları yetiştireceğine inanıyorum. Hukuk fakültesi, adaletin tesisinde, hukuk devletinin oluşmasında Ali Fuat Başgil'den aldığı ruhla geleceğe damga vuracak diye düşünüyorum" dedi.
‘Üniversiteler kentini gerçekleştireceğiz’
Konuşmaların ardından Hukuk Fakültesi devir- teslim törenlerine geçildi. Hukuk Fakültesi binasını yaptıran Mustafa Kemal Güneşdoğdu, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Hakan Akan’a kampüsün temsili anahtarını teslim etti. 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Hakan Akan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar’a Mustafa Kemal Güneşdoğdu’ya plaket takdim etti. Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar ise, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Hakan Akan’a ve Mustafa Kemal Güneşdoğdu’ya şükran belgesi verildi. Plaketlerin takdiminin ardından Hukuk Fakültesinin açılışı yapıldı.
Açılışa Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, AK Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç, AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ve Binnur Şahin, CHP Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Akan, Çarşamba Kaymakamı Nusret Şahin, Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Köse ve binanın yapımını üstlenen Mustafa Kemal Güneşdoğdu tarafından kurdelenin kesilmesi ve Hukuk Fakültesi önünde anı fotoğrafı çektirilerek tören sona erdi.
Ünal DALDAL – Emrah AKAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.