6 Şubat Depremi sonrası Malatya’dan Samsun'a gelerek burada yaşamını sürdüren Depremzede Vahap Özer, 35 yıllık mesleği ile geçimini sürdürdüğünü belirtti.
Samsun'un İlkadım ilçesi yöresel ürün pazarında hem çocukları hem de yetişkinleri Osmanlı macunu ile mutlu etmeye çalışan ‘Macuncu Dede’ Vahap Özer, renkli ve lezzetli macunlarıyla damakları tatlandırıyor. Osmanlı Macunu’nun tarihi ve nasıl ortaya çıktığı hakkında da bilgiler veren Özer, “Yaklaşık 35 yıldır bu macunu satıyorum. Bu macun, çocuklara özel bir macun. Manisa mesir macunu ile karıştırıyorlar. Mesir macununun özelliği, geçmiş tarihlerde Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla ortaya çıkıyor. Bu süreçte, saray doktoru ile birlikte saray aşçısı mutfağa inerek bu ürünü yapıyorlar ve kendisine takdim ediyorlar. Daha sonra, Valide Sultan kendini iyi hissedince, bir emirle dağıtılmasını istiyor. Macun denince akla Manisa mesir macunu gelir. Manisa mesir macunu 40 çeşit baharattan oluşur. Bu ise sadece çocuklarımıza yönelik bir ürün. Onunla bunu karıştırıyorlar. Benim sattığım macun, mesir macunu değil.” diye konuştu.
"Macun bizim kültürümüz, sahip çıkalım"
Samsun'da işlerini devam ettiren ve memnun olduğunu ifade eden Vahap Özer, "Bu macunun içinde meyve aromaları var: çilek, böğürtlen, hindistan cevizi, elma, limon. Ancak, eski tarihlerde bu ürünler yoktu; o kadar çeşitli olmadığını düşünüyorum. Ben Malatyalıyım, daha önce orada bu işi yapıyordum. Şuan Samsun'dayım. İşlerimiz normal, havalar sıcak olduğundan dolayı talep biraz az, ama yine de şükür, güzel. Samsun’daki çocukları, vatandaşları mutlu etmeye ve hizmet etmeye çalışıyorum. Macun bizim kültürümüz, sahip çıkalım." Dedi.
Kaynak:Emine Temiz Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.