Milli Mücadele’nin ilk durağında yol yatırımının yarısı bitti

Milli Mücadele’nin ilk durağında yol yatırımının yarısı bitti
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak üzere çıktığı Samsun’da ilk durağı olan Havza’da sürdürülen yol yapım çalışmalarının yarısı tamamlandı.

Cumhuriyet tarihi boyunca yol sıkıntısı çeken ilçede Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Havza Şube Müdürlüğü, ilçede 2 yılda 40 milyon TL’lik yatırımla 70 km yol yaparak önemli bir başarıya imza attı.
Türkiye’nin Karadeniz’e ilk açılışı kapısı olan Samsun’un Havza ilçesinde Büyükşehir Belediyesi yatırımları devam ediyor. İlçe merkezi ile mahalleleri arasındaki ulaşım alt sorunlarını kalıcı şekilde ortadan kaldırmak için yoğun çalışma yürüten Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Havza Şube Müdürlüğü, 24 ayda 30 mahallede 40 km beton yol, 14 mahallede 18 km sıcak asfalt yol ve 5 mahallede 12 km sathi kaplama yol olmak üzere toplamda 70 km yol yaptı. Yol yapım çalışmaları için de 40 milyon TL para harcandı.
Sadece 2016 yılında 13 mahallede yaptığı 20 kilometrelik yol yapımını tamamlayan Havza Fen İşleri Müdürlüğü, 14 mahalledeki çalışmalarını ise sürdürüyor. Bunun yanında müdürlük, Bekdiğin Mahallesi çıkışında ve Yukarı Yavucak Mahallesi geçişinde parke yol ve kaldırım, Dereköy’de meydan çalışmalarına ise yakın zamanda başlayacak. 2016-2018 yılları arasında da ilçede yol yapım bakım onarım çalışmaları, asfalt yama bakım onarımı ve Ata Yolu’nda Kemer Köprü yapımı için 18 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Yola köprü yapılıyor
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan başlattığı Milli Mücadele’nin ilk esrarengiz yolculuğunu gün ışığına çıkarmaya çalışan Samsun Büyükşehir Belediyesi, Havza’dan Amasya sınırına kadar geçtiği 2,5 kilometrelik tarihi yolu koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor. Güzergah üzerindeki kültürel eserleri rotayı turizm ögesi haline getirmek isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Havza-Suluova arasındaki beton yol çalışmalarını tamamladı. İhalesi yapılarak inşaatı devam eden Atayolu Kemer Köprüsü’nde de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Turizmin en önemli öğesi olacak proje ile ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Milli Mücadele yıllarında kurmaylarıyla birlikte 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastıktan sonra 25 Mayıs 1919’da Havza’ya geçerek, Milli Mücadele’ye ilişkin ilk çalışmalarını burada yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a gelişinden Amasya’ya geçişine kadar olan süreçte kullandığı gerçek yol, maalesef gerektiği şekilde korunamayıp, tanıtılamadı. Bu nedenle Ata Yolu Rotası’nı koruyup hem günümüz insanlarına hem de gelecek nesillere tanıtmak, anlatmak ve miras bırakmak için çalışmalar başlattık. Uzun zamandır Ata Yolu ile ilgili yoğun mesai harcıyoruz. Güzergah üzerinde yer alan menfez, köprü, han, sanat yapıları ve o 1919’dan günümüze ulaşan konut kalıntıları tespit ederek, kültürel ve doğal yapıların korunması ve turizme açılması için çalışma yürütüyoruz. Milli Mücadele’nin ilk güzergahını doğal haliyle koruyup turizme kazandıracağız.” dedi.
Tarihi Ata Yolu Projesi ile rota üzerindeki menfez, köprü, han, sanat yapıları ve o günden kalan bina kalıntılarının doğal dokusunun aynen kalması için yol güzergahını koruma altına almayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Sonuç olarak Ata Yolu rotasını, güzergah üzerinde yer alan kültürel değerlerin korunması yanında turizm ögesi haline getirmeyi hedefliyoruz. Be nedenle yol güzergahında yer alan 5 Göz Un Fabrikası’nın tarihini anlatacağız. Ayrıca 8 Göz Un Fabrikası ve bu fabrika sınırları içinde yer alan Bayram Çonoğlu Evi'ni de koruma altına alacağız” ifadelerini kullandı.

Köprüden ilk geçiş yakında
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün makam aracı olarak kullandığı otomobilin orijinaline sadık kalınarak benzerini yaptırdıklarını hatırlatan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Ata Yolu Köprüsü’nün yapımının tamamlanmasının ardından yapacakları açılışta ilk geçişi bu araçla yapacaklarını kaydetti. Başkan Yılmaz, “Ata Yolu Kemer Köprü inşaatı sürüyor. Büyük kısmı tamamlandı. Ay sonuna kadar da tamamıyla bitirmiş olacağız. Bu tarihi yolu birbirine köprü ile bağlamış olacağız. Açılışın ardından ilk geçişi de Büyük Önderimizin makam aracının benzeriyle yapacağız. Bütün bu çalışma ve yatırımlarımızın sebebi hem tarihi mirasa sahip çıkmak ve yaşatmak hem de Milli Mücadele’nin ilk yolculuğunu turizm öğesi haline getirmektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir