Muratlı Mahallesi sakinleri ve Muhtar Sağlam, Halk İradesine; "SAYGI BEKLİYORUZ"

Muratlı Mahallesi sakinleri ve Muhtar Sağlam, Halk İradesine;  "SAYGI BEKLİYORUZ"
21 Mayıs 2017 Pazar günü Terme' den ayrılarak Çarşamba'ya bağlanmak için yapılan referandumdan  %90 EVET oyu çıkan Muratlı Mahallesi sakinleri, "Bizim ne Terme ne Çarşamba ile derdimiz, küskünlüğümüz yok.

21 Mayıs 2017 Pazar günü Terme' den ayrılarak Çarşamba'ya bağlanmak için yapılan referandumdan  %90 EVET oyu çıkan Muratlı Mahallesi sakinleri, "Bizim ne Terme ne Çarşamba ile derdimiz, küskünlüğümüz yok. Bizim derdimiz başka. Biz % 52 ile değil, %90'la ÇARŞAMBA dedik. Bu karara siyasiler ile herkesin saygı göstermesini istiyoruz" dedi.

Terme İlçesinden ayrılmak, Çarşamba İlçesine bağlanmak için 21 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen referandum oylamasında % 90 oy ile ÇARŞAMBA kararı çıkması sonrası Samsun genelinde tartışmalar başladı. Referandum konusu nedeni ile Muratlı Mahalle sakinleri ayrılma referandum kararlarını Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı referandum oylamasına benzeterek, "Kendileri nasıl seçildiğinde seviniliyorsa, bizim oylarımızla makamlara geliyorsalar; bizim bu referandum sonuçlarına da siyasiler ve yetkililer saygı göstermelidir" şeklinde yorumladılar.

'%100 imza, %90 EVET kararı var'

Muratlı Mahallesinin Çarşamba'ya bağlanması için yapılan referandum sonrası Mahalle Muhtarı Erol Sağlam ile  tartışmalar, sonuçlar  ve halkın istekleri konusunda bilgi aldık. Açıklamasında Muratlı Mahalle Muhtarı Erol Sağlam, "Mahallemiz Terme'ye 18, Çarşamba'ya ise takriben 7.5- 8 kilometre mesafede bir yerleşim alanı. Muratlı Mahallemizin 358 seçmeni var. Referandum da 299 oy kullanıldı, 286 geçerli oyun, 257 EVET, 29 oy ise HAYIR' la % 90 oran ile Çarşamba kararı ile sonuçlanmıştır. Bu kimsenin şahsi mevzusu değil, Muratlı mahallesinin mevzuudur. Mahallelinin aldığı asli bir karardır. Herkesin saygı göstermesi gerekir. Ayrıca bu referandum vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda imzaya çıkmışız, %100 de imza verilmiş. Bu imzalarla vatandaş şahsi müracaatını yapmış, süreç bu noktaya gelmiş. Bizimle alakası yok." ifadeleri ile açıklamasını sürdürdü.

'Halk ne demiş, Terme sıkıntısını istemiyoruz'

Sağlam, "Alınan referandum kararı ve oylama tarihi olan 21 Mayıs' ta vatandaşımız hür iradesi ile sandığa geldi ve %90'la Çarşamba kararı ile sonuçlandı. Bu saatten sonra şöyle, böyle demenin mana ve mantığı yok diye düşünüyorum.   % 90 la geçen referandum kararı senin, benim değil, halkın ve halk kararını vermiş. Halk ne demiş?. Biz artık Terme sıkıntısını çekmek istemiyoruz. Muratlı Mahallesinde en büyük sıkıntı erkeklerden çok bayanların çektiği sıkıntıdır. " diyerek ciddi konulara değindi.

'Kızlarımız, otoyol da otobüs için sıkıntı yaşıyor'

Muratlı Mahallesinden Terme'ye gitmek isteyen bir bayan önce mahalle içinden yola çıkacak ardından Ordu- Samsun Karayoluna çıkıp otobanda inecek ve karşıya geçecek. Yaşlı bayanların geçmesi ayrı dert. Orada bir saat otobüs beklemesi başka dert. Onu da geçtik sizin, bizim de genç bacılarımız, kızlarımız var. Düşünün bu kızlarımız yolun kenarında o yolda saatlerce el kaldırınca hangi duruma düşer. O yol üzerinden hepsi aynı renk ve görüntü de Ordu, Fatsa, Ünye ve diğer ilçe otobüsleri var. Vatandaş gelen her 5 araçtan birisine el edecek. Yaşlıyı anladık ama genç bir bacımız, kızımız yolun kenarında Terme Otobüsünü tanıyıp durduracak. Bu kadar süre içinde gelen geçen otobüse el kaldırdığında yoldan geçen özel araçlardan yapılan sinyaller, korna çalmalar, istenmeyen kötü düşünce ve durumlara neden oluyor. Sizin, benim veya başkalarının bacısı, kızı, ailesi bu durumda olsa rahatsız olmaz mı?. Özel araçtan bu hareketler yapılırsa bu nedir, ne iştir diye düşünmez mi kimse? Bunlardan dolayı da bayan vatandaşlarımız çok sıkıldılar ve en çok bu karar için mücadele edenler onlar oldu." diyerek devam etti.

'Halk hür iradesini ortaya koyarak karar verdi'

Tüm bunların yanında Muratlı mahallesinin sosyal ve ticari faaliyetlerinin hepsinin Çarşamba ile olması nedeni ile bu ihtiyaçlarının Çarşamba'da görülmesini istediler, bizde bunların düşüncesine saygı duyduk. Mahalleli ile konuyu konuştuk, vatandaşa sorduk şeklinde konuşan Mahalle Muhtarı Erol Sağlam, "Referandumdan Terme Belediyesinin ne kadar haberi var veya yok bilmiyorum. Sizde takdir edersiniz ki biz kimsenin iş takipçisi değiliz. Herkes kendi işini kendisi takip edecek. Bizim işimiz Muratlı Mahallesinin işini takip etmektir. Çevre köy, mahallenin işini biz takip edemeyiz. Halk kendi işini takip etmiş biz aracı olmuşuz, bu noktaya gelmişiz. Onların haberi var yok bilmiyorum. Referandum oylaması akşamı Terme Belediye Başkanımız Şenol Kul aradı. Daha önce de demiştik bu halkın isteği diyerek. Belki mahallede Muhtarı mı halkı yönlendiriyor diyerek kafalarında düşünmüş olabilirler. Onların böyle düşünmesine de saygı duyarım.  Ama o akşam aradığında tebrik etti 'hayırlısı ne ise o olsun' dedi. Sonuç itibari ile halkın kararı verdi bizde aynı şekilde halkın kararı dedik. Halk ne tarafta olursa biz halkın yanındayız. Sonuç itibari ile seçmiş, karar vermiş. Bunun başka manası olacağını sanmıyorum" diyerek açıklamasını şöyle tamamladı.

'Halkın iradesinin üzerinde bir irade olmaz'

Sağlam, "Referandum için elbette ki bir prosedür var. Başkan Şenol Kul'un daha konu bitti şeklinde ki açıklamaları hakkında bilgim yok ama Cumhurbaşkanımız sürekli ne diyor?, 'Halkın iradesinin üzerinde bir irade olmaz.'  Bu saatten sonra halkın iradesinin üzerinden başka bir sonuç çıkarsa çok afaki bir durum olur diye düşünüyorum. O zaman halkın buradan sonra ki tepkisi biraz farklı olur sanırım. Halk o zaman olmuyor idi ise neden sandığı getirip önümüze koydunuz der.  Bu saatten sonra bildiğimiz kadarı ile resmi bazı prosedürler olacak. Çarşamba ve Büyükşehir belediyesinin meclis kararları verilecek. Onlar da Muratlı Mahalle halkının kararına saygı duyacaklardır. Halk Terme'yi istiyoruz deseydi sorunumuz yoktu. Terme'den acizliğimiz, kırgınlığımız yok. Hala da siyaset, bürokrasi, STK' ları ile görüşüyoruz. Halkın kararı sandıktan çıktı ve bu karardan başka bir kararın alınacağını asla düşünemiyorum" sözleri ile açıklamasını tamamladı.

'Terme- Çarşamba ile kırgınlık yok, kararımıza saygı istiyoruz'

Referandum konusunda düşüncelerini açıklayan mahalle sakinlerinden İbrahim Uzun, "Sıkıntımız Terme ile ama asla kurumlara, kişilere ne kırgınlığımız, ne küskünlüğümüz yok. Ama mesafe Çarşamba ile çok yakınız. Muhtarımızın söylediği gibi bayanlarımızın çektiği sıkıntılardır. Bunlardan hep rahatsız oluyoruz. Ayrıca hizmet noktasında evet hakkımız ne ise verdiler, fakat gördüğünüz gibi Çarşamba çok yakın, çoluk çocuk geleceğimiz için bu kararı aldık. Siyasete gelecek olursak aynen onlarda seçimle bizim oylarımızla oraya geldiler. Hiç birisi babamın çiftliği diyerek gelen yok. Biz nasıl onlara oylarına saygı duyuyorsak, onlar da bizim oylarımıza, kararımıza saygı duymalarını istiyoruz." dedi

'Hizmet karşılığında referandum yapmadık '

Uzun, "Bizim sorunumuz hizmet karşılığında referandum yapmadık, böyle bir hesap yok. Bayanlarımızın sorunları ve Çarşamba'nın çok yakın olmasının yanı sıra en küçük işimizi Çarşamba' da yapıyor olmamızdır. Cebinde parası da yoksa Çarşamba' da ki esnaftan para alır ihtiyacını da görür gelir. Ama Terme'ye gitsek işimizi mümkün değil yapamayız. Mesela Su saatlerini yazdılar fatura ödemeye gittim. Vezneye geldim cüzdanımı unuttuğum fark ettim. Kaldım ortada. Çarşamba 'da olsaydı herkesi tanıyoruz istediğimiz insandan para alır işimizi yapabilirdik. Terme'ye ayrıca minibüsümüz yok. Olsa da kimseyi tatmin etmez. Doğruları konuşalım. Ama Çarşamba'ya her gün her dakika araba var gidip gelebiliyoruz. "

'Kararı onaylasınlar, başımızın hepsi tacıdır'

Uzun, "Bizim şimdi istediğimiz ne onlar bunalsın, sıkıntıya girsin ne biz. Mesela, onlar nasıl ki kendi seçimlerine saygı duyulmuşsa o makamlara gelip oturup keyif olmuşlarsa, unutmasınlar ki onları da o makamlara biz getirdik. Bu vatandaşın oyu getirdi. O nedenle tek istediğimiz bu referanduma saygı göstersinler, derinliğine gitmesinler. Muratlı Mahallesinin referandum kararını onaylasınlar. O zaman başımızın hepsi tacıdır." dedi. Bizim için kolaylık olması önemli uzaklık işimize gelmiyor. Referandum sonucu halkın kendi isteği elbette ki sevindik ifadelerini kullanan Mahalle sakinlerinden Mustafa Çakır, "Bu referanduma herkesin saygı duymasını bekliyoruz. Bu sıkıntı ve istekler yıllardan beri var ama bu iş anca rayına oturdu. Halk Terme'ye bu uzaklığa gitmekten memnun değildi.  Çarşamba'da ki işlerimiz daha kolay olduğu için köylü olarak bu kararı aldık. Kimsenin etkisi yok" dedi.

'Terme'ye uzak kalmışız, arada kalmışız'

Yıllardan beridir araçlarımız, ticari işlerimiz, alış verişimiz Çarşamba ile oluyor. Terme'ye her Pazartesi sadece Muhtar gidiyor. Biz her işimizi Çarşamba'dan görüyoruz. Derler ya 'bir taşla iki kuş' diye o misal şeklinde konuşan mahalle sakini Mehmet Uzun, "Bu konuda 20 yıl önce yine başvurduk ama bazı mazeretlerle eritildi.  Biz yaya olarak bile Çarşamba'ya gidebiliyoruz. Çarşamba 7 kilometre, Terme 18 kilometre. Siz hangisine gitmeyi tercih edersiniz? Terme'ye gittiğimiz de parasız kalsak yapabilecek hiç bir durumumuz yok çünkü hiç kimseyi tanımıyoruz. Bu Terme'ye uzak kalmışız, arada kalmışız. Yanımız da Çerçiler Mahallesi var. Kışın bir metre kar yağıyor Çarşamba'ya gitmek veya okula çocuklarımızı göndermek için greyder çağırıyoruz gelen soruyor Terme'ye bağlısınız diyor gidiyor yolumuz açılmıyor. Terme de gelmiyor burada sıkıntı yaşıyoruz. Arada bırakılmışız" diyerek şöyle devam etti.

'Cumhurbaşkanımız halkın iradesi diyor '

İşin gerçeği hepsi de var. Hizmetten dolayı da başka dertlerimizden dolayı da bu ayrılığı istedik. Yılların çiftçisiyim bir defa Terme'ye çeltik sattım. Hep Çarşamba'ya götürürüm ürünlerimi orada satarım. Kalan tüm ticari alışverişlerimiz, ihtiyaçlarımızı Çarşamba' dan görüyoruz. Tüm bu nedenlerle referandumdan % 90 EVET çıkmasından ne memnun olduk, ne memnun olduk bilemezsiniz. Düşüncemiz, gayretimiz sonuç verdi bu durumdan memnunuz. Kararımızı siyasilerin de onaylanacağına inanıyorum. Çünkü devlet kendisine referandum yaptı. Bizim hakkımız yok mu?. Cumhurbaşkanımız halkın iradesi diyor. Halkın iradesi üzerine irade umarım kimse koymaya kalkmaz. Olmazsa da çok iyi olur" dedi.

'Neden Çarşamba, alışverişimiz, vasıtamız her şeyimiz var '

Terme'ye sene de bir kere gideriz. O da Tapu' da, Nüfus dairesinde işimiz olursa gideriz. Bizim sadece Nüfus kağıdında Terme yazıyor doğma büyüme Çarşamba'lıyız bizler şeklinde konuşan Mahalle sakinlerinden İrfan Baş, "Neden Çarşamba derseniz, ticari alışverişimiz, vasıtamız her şeyimiz var. %90 ile referandumu aldık. İnşallah Milletvekillerimiz, Bakanlarımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bize yardımcı olur ve inşallah Çarşamba'ya geçer mutlu oluruz. Biz nasıl onları seçtiysek onlarda bizi seçer inşallah" dedi.

'Ben HAYIR desem de halkımızın % 90 ı EVET dedi'

Bir başka mahalle sakinlerinden HAYIR oyu verdiğini açıklayan Mustafa Akkuru ise yaptığı açıklamasında, "Bu referandum da her ne kadar  hayır oyu kullanmış olsam da halkımızın % 90' ı EVET dedi. Ama evet diyen vatandaşımızın en çok kahrına ve benim de zoruma giden şu; 90 Yaşında bir kanser hastası anamız vardı. Kar yağdı hastalandığında ambulans çağırdık onlarda hastamızı aldı dediler ki biz Terme'nin ambulansıyız oraya götüreceğiz. Aldı gittiler. Biz de gece saat 02.00 'de Muhtarı çağırdık, hasta anamızın oğlu ben muhtarın aracı ile ite kalka Taşpınar' a gittik oradan geçemedik. Sonunda aracı iterek hastaneye gittik. Orada gece iğne ile  hastamıza uyuşturucu verdiler sabah taburcu ettiler. Sabah sırtımızda raca koyduk aracımızla Çarşamba'ya götürdük. Hastamız bir hafta sonra anamız vefat etti. Şimdi hastamız 8 kilometre mesafede ki hastaneye mi , yoksa 20 Kilometre mesafedeki Terme'ye mi gitmesi gerekir. Çok sorunlarımız var ama siyasi olarak konuşamıyoruz. Hizmet konusunda hizmet hiç yok. Muratlı mahallesi merkez olarak hizmet alamıyorsa tabi ki hizmet arayacak, çare arayacak. Eğer ki Çarşamba'ya geçemezsek direk Samsun' a bağlanmayı düşünüyoruz. Bu olmaz diye bir şey yok. Türkiye'nin Suriye'de toprağı olursa, Samsun'un da Terme bölgesinde toprağı olabilir. Başka diyecek lafım yok. " şeklinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Terme' den bir çocuğumuz mezun olmadı geleceğimiz için EVET'

Mahalle sakinlerinden Hüseyin Ertürk ise 40 yılıdır okul olduğunu ama Terme' den bir tane öğrenci mezun edemediklerine isyan ederek şunları dile getirdi. Ertürk, "Burada hizmet yok. Çocuklar okullara gidemiyor. Arabamız yok, hattımız yok, yolumuz yok, kız çocuklarımız oraya kimsesiz gönderemiyoruz. Servis Kumcağız'dan, Taşpınar'dan  gidecek, bu çocuk Muratlı' dan gitmiyor, gidemiyor. Dedim ya yolumuz yok. O nedenle çok mağdur durumda kalıyoruz. Çerçiler'le, Ömerli Mahalleleri konuşuyor. Adamlar greyderleri oraya kadar getiriyor orada kalıyor. Biz Terme' den greyder gelecek diye 5- 10 gün bekliyoruz. Mağdur olmasaydık bu işi istemezdik. Biz şimdi halk olarak Çarşamba'yı istiyoruz, onlarda bu isteğimize saygı duysunlar, bize yardımcı olsunlar. Bizim ne olacağımız değil, bizden ömür gitti, geleceğimiz için istiyoruz, çocuklarımız için istiyoruz. Bizim Terme' de kalmakla, Çarşamba'ya geçmekle ilgili art niyetimiz yok .Çocuklarımız okusun, geleceğimiz garanti olsun diyoruz. Onlar için istedik." ifadeleri ile sözlerini tamamladı

HABER- FOTO: Nurhan GÜZEL- Nuri ŞEKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber